Conducerea Aeroportului Otopeni, despre incidentul din 7 iunie: "Nu a fost unul de securitate"Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a transmis o serie de precizări cu privire la incidentul din 7 iunie, când zeci de pasageri ai unei curse charter Corfu-Bucureşti au intrat în ţară fără ca actele lor să fie controlate.

Pasagerii unei curse charter de pe OTOPENI, intrati in tara fara CONTROL
Pasagerii unei curse charter de pe OTOPENI, intraţi în ţară fără CONTROL

Responsabilitatea pentru incidentul din 7 iunie privind pasagerii cursei Blue Air din Grecia, care au fost duşi la sosiri interne şi astfel nu au mai fost controlaţi, aparţine firmei de handling, care nu a respectat procedurile aeroportuare, aceasta fiind investigată, precizează Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

"Având în vedere interpretările din mass media privind incidentul produs pe Aeroportul Henri Coandă în data de 7 iunie 2016, precizăm următoarele:

1. Incidentul în cauză a constat în dirijarea eronată a pasagerilor cursei Blue Air BMS 9224, sosiți de la Kerkyra via Cluj, pe fluxul de sosiri interne în locul celui de sosiri internaționale. Eroarea a aparținut angajaților firmei de handling care deservește compania aeriană și este investigată în prezent de organele competente.

2. Responsabilitatea pentru acest incident revine integral firmei de handling, care nu a respectat procedurile în vigoare. Firmele de handling sunt contractate direct de către companiile aeriene și răspund în fața acestora de serviciile prestate, dar au totodată obligația să respecte legislația și procedurile aeroportuare.

3. Incidentul nu a fost unul de securitate. Un astfel de incident nu prezintă niciun risc la adresa securității aviației civile, atât pasagerii cât și bagajele lor fiind supuși, conform legislației internaționale, controlului de securitate pe aeroportul de îmbarcare.

4. Nivelul de securitate pe aeroportul Henri Coandă este unul foarte bun, recunoscut ca atare și certificat prin multiple audituri internaționale, fiind permanent asigurate securitatea aviației civile și protecția pasagerilor, a facilităților aeroportuare și a aeronavelor", se arată în comunicatul transmis de Serviciul Comunicare al CN Aeroporturi București.

Poliţiştii cercetează posibile fapte de neglijenţă în serviciu la nivelul unor firme care operează la Aeroportul Otopeni, după ce zeci de pasageri ai unei curse charter Corfu-Bucureşti, ce au avut escală la Cluj, au intrat în ţară fără ca actele lor să fie controlate.

Poliţia de Frontieră s-a autosesizat şi face cercetări pentru posibile fapte de neglijenţă în serviciu la nivelul unor firme care operează la Aeroportul Otopeni după ce, pe 7 iunie, zeci de pasageri ce veneau din Corfu au intrat în ţară fără controlul documentelor, aşa cum cere procedura, au declarat oficiali din cadrul Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), potrivit Mediafax.

Aceştia precizează că este vorba despre o cursă charter Corfu-Bucureşti, cu escală la Cluj, în care se aflau 180 de români. Imediat după ce avionul a aterizat pe Otopeni, oamenii au fost preluaţi cu două autobuze iar o parte au fost duşi la terminalul sosiri interne, unde nu le-a fost făcut controlul documentelor. Astfel, aceştia au intrat în ţară fără să fie verificaţi de poliţiştii de frontieră, aşa cum prevede procedura obligatorie în cazul curselor externe. Oficialii din cadrul IGPF declară că au fost audiaţi angajaţi ai companiei aeriene, dar şi ai firmei care operează respectivele autobuze. Sursele citate spun că nu ar fi vorba despre un incident grav de securitate, întrucât pasagerii au fost verificaţi prin sistemul special de la Unitatea Naţională privind Pasagerii.

Etichete: aeroport Otopeni, incident aeroport otopeni, pasageri aeroport otopeni

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h