Conferinţă despre viaţa unei familii de boieri în Bucureştiul secolulului XIX, joi, la Palatul SuţuMuzeul Municipiului Bucureşti- Palatul Suţu invită bucureştenii la o nouă conferinţă susţinută de istoricul de artă Oana Marinache. Conferinţa Familia Bibescu-Basarab Brâncoveanu va avea loc joi, 14 mai, de la orele 19.

Despre viata unei familii de boieri in Bucurestiul secolulului XIX, joi, la Palatul Sutu
Despre viaţa unei familii de boieri în Bucureştiul secolulului XIX, joi, la Palatul Suţu

Conferinţa de joi, susţinută de Oana Marinacheva fi axată pe viaţa familiei Bibescu-Basarab Brâncoveanu, o viaţă desfăşurată între nenumărate vizite, baluri și călătorii la moșii sau în străinătate. Vor fi prezentate, de asemenea, fotografii ale interioarele cu lucrări de artă, simbol al unui mod de viață în societatea bucureșteană a veacurilor al XIX-lea și al XX-lea.

Domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848) rămâne în istoria rezidențială a Bucureștiului pentru refacerea celor două foste palate brâncovenești, primite de la familia primei sale soții, Zoe Mavrocordat Brâncoveanu (1805-1892), dar și pentru construirea unei noi reședințe de vară la Băneasa, pe moșia celei de-a doua soții, Marițica Văcărescu (1815-1859).

Odată stabilită în ţară, familia extinsă a prinţului George G. Bibescu, unul dintre fiii domnitorului, închiriază pentru mai bine de 20 de ani casa Bărcănescu aflată pe str. Mercur nr. 11 şi apelează pentru lucrările de refacere la arh. Paul Gottereau şi Gaetan A. Burelly.

În Mahalaua Manea Brutaru, astăzi pe strada gen. Constantin Budişteanu, se află fosta proprietatea Niculescu, cumpărată în 1890 de Epitropia Averii Doamnei Zoe Brâncoveanu pentru a o găzdui pe fosta doamnă a Ţării Româneşti, care îşi sfârşeşte aici zilele, doi ani mai târziu.

Fiul cel mare al cuplului domnesc se stabilește la Paris, dar fiul și nepoții săi, prinții Basarab Brâncoveanu vor avea diferite vile și proprietăți în București: str. Scaune nr. 22/42, Aleea Modrogan, str. Grigore Mora.

Prințesele Bibescu, Eliza, Marie Nicole și Genoveva vor avea reședințe pe Podul Mogoșoaiei/Calea Victoriei, în rând cu reprezentanții de seamă ai protipendadei bucureștene.

Prinţul George Valentin Bibescu (1880-1941), nepotul domnitorului, cumpără proprietatea Yarka în 1911, refăcută anterior de arh. Grigore P. Cerkez şi locuieşte în Şoseaua Kiseleff nr. 13 până în 1918. De aici, prinţul pasionat de automobile şi avioane va locui în str. Surorilor/Robert de Flers nr. 6, dar în perioada interbelică (1930-1936), în calitate de preşedinte al Aeroclubului Român, va folosi şi sediul oficial de pe Blvd. Colţei/actual Lascăr Catargiu nr. 54 (realizată de arh. Duiliu Marcu (1913-1916)).

Intrarea la conferinţă: 7 lei.

♦♦♦

Oana Marinache este istoric de artă licenţiat al Facultăţii de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti şi doctorand în cadrul aceleiaşi universităţi și într-un program P.O.S.D.R.U. R.E.A.D. al Academiei Române. Lucrarea monografică de debut, „Cristofi Cerchez, un vechiu arhitect din Bucuresti" (Editura ACS), a fost lansată în 2012. În 2013 a publicat lucrarea de licență, „Reședințele Știrbey din București și Buftea: arhitectura și decorația interioară" (Editura ACS). În 2014 a tradus și editat Nadeja Știrbey, Jurnal de prințesă 1916-1919 și a scris „Louis Pierre Blanc, o planșetă elvețiană în serviciul României" (co-autor Cristian Gache, Editura Istoria Artei), precum și „Știrbey: reședințe, moșii, ctitorii" (Editura ACS). În 3 aprilie 2015 a lansat la Palatul Suțu albumul „Arhiva de arhitectură 1830-1860: o colecție unică de planuri și schițe", al cărei co-editor este, alături de Cristian Gache, lucrare care cuprinde și o parte din proiectele publice din domnia lui Bibescu Vodă (Editura Istoria Artei).

Etichete: familia bibescu, oana marinache, palatul sutu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE