Oprescu, învins de Negoiță în războiul teraselor din Centrul VechiTerasele din Centrul Vechi, și mai ales veniturile aduse de acestea la bugetul local, au devenit un nou motiv de dispută între Consilliul General al Municipiului București, controlat de Robert Negoiță, pe de-o parte, și primarul general, Sorin Oprescu, pe cealaltă. Consilierii generali au decis la începutul lunii septembrie ca banii încasați de pe urma teraselor din Centrul Vechi să treacă în "buzunarele" primarilor sectoarelor pe raza cărora sunt amplasate terasele. Principalul avantajat de decizia consilierilor este primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, cea mai mare parte a Centrului Vechi fiind pe raza acestui sector. Sorin Oprescu vrea însă ca banii să ajungă doar la Primăria generală și a cerut abrogarea hotărârii adoptate de consilierii generali. Cererea lui Sorin Oprescu a fost respinsă cu o largă majoritate de către Consiliul General.

Terasele din centrul vechi, motiv de disputa intre Oprescu si Negoita
Terasele din centrul vechi, motiv de dispută între Oprescu și Negoiță

Conflictul s-a declanșat pe 6 septembrie, când consilierii generali au decis să modifice Hotărârea CGMB nr.3/2013 privind stabilirea nivelurilor impozitelor și taxelor locale ale municipiului București pentru acest an. Astfel, conform modificării aduse de consilieri "sumele încasate din utilizarea temporară a locurilor publice cu terase de vară în centrul istoric al Bucureștiului se fac venit la bugetele sectoarelor municipiului București pe raza cărora se află amplasate terasele de vară și vor fi încasate de acestea prin Direcțiile de Impozite și Taxe Locale".

Hotărârea este extrem de avantajoasă pentru primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, majoritatea teraselor din Centrul Vechi fiind situate pe raza sectorului pe care acesta îl conduce.

Decizia nu este însă deloc pe placul primarul general, Sorin Oprescu, care rămâne astfel fără o importantă sursă de venit. Edilul-șef propune consilierilor generali o nouă hotărâre care să revoce vechea decizie din 6 septembrie. Sorin Oprescu susține că hotărârea de la începutul lunii a fost luată cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare. Mai exact, decizia a fost luat în cadrul unei ședințe de îndată, convocată pentru "cauza de maximă urgență" privind aprobarea organizării Referendumului cu privire la gestionarea câinilor fără deținător. 

În acest context a fost introdus pe ordinea de zi și proiectul privind încasarea taxelor de la terase de către sectoare. Primarul general spune însă că în acest caz nu a fost vorba "nici de forță majoră și nici de maximă urgență". Mai mult, proiectul de hotărâre nu a fost însoțit de expunerea de motive a primarului general și nici de raportul direcției de specialitate, așa cum cere legea.

"Având în vedere argumentele precizate, considerăm că adoptarea hotărârii în cadrul unei ședințe de îndată este contrară legii", precizează Sorin Oprescu. 

Un nou episod în războiul dintre Oprescu și Negoiță pentru cucerirea Centrului Vechi

Deși sunt de aceeași factură politică (Negoiță membru PSD, Oprescu fost membru PSD rămas simpatizant și invitat de seamă al partidului), edilii de la Sectorul 3 și de la Primăria Generală au devenit adversari de temut încă de la începutul noului mandat. Mărul discordiei: Centrul Vechi și mai ales veniturile aduse de activitatea economică din zonă. De altfel, apropiații primarului general susțin că legislativul local, respectiv Consiliul general este controlat de Robert Negoiță și Marian Vanghelie.

În luna februarie a acestui an, tot Centrul Vechi a devenit subiect de șantaj pentru Negoiță la Oprescu. Atunci, CGMB majoritar USL a respins noul regulament de funcționare a teraselor din Centrul Vechi. Primarul general Sorin Oprescu spunea atunci că reprezentanții PSD au acționat la cererea lui Robert Negoiță, care făcea astfel presiuni pentru ca toate taxele din Centrul Vechi să intre în vistieria sa. 

De asemenea, edilul sectorului 3 nu a pierdut nicio ocazie de a critica modul în care Primăria Capitalei a lucrat în Centrul Vechi. "Este inadmisibil. Eu aici am muncit cinci minute ca să fac curăţenie pe trei metri pătraţi, iar în urmă a rămas un dezastru, din cauza faptului că pavajul este făcut prost şi din cauza faptului că în mod normal aici ar fi trebuit să fie beton. Este o treabă făcută prost de cei care au făcut pavajul în Centrul Vechi", spunea, în mai, Robert Negoiţă, după ce încercase să spele cu un utilaj o porţiune din strada Nicolae Tonitza. 

Decizia privind cine va încasa taxele și impozitele de la terasele din Centrul Vechi va fi luată astăzi de consilierii generali, majoritatea lor membri USL. 

Etichete: Centrul Istoric, Centrul vechi, impozite, realitatea, robert negoita, Sector 3, Sorin Oprescu, taxe, terase

0/2 COMENTARII
Fox
26 sep 21:36
+0
VOTURI
-0
Corect este ca banii sa se duca administratorului zonei respective. Daca Primaria sectorului 3 se ocupa de asta atunci acolo trebuie sa mearga si incasarile, indiferent de numele sau culoarea politica a primarului. Restul sunt doar ambitii prostesti ale unui primar obsedat de control, dar care atunci cand il are nu stie ce sa faca cu el!
vlad
26 sep 13:29
+0
VOTURI
-0
Mda, chiar nu-mi pasa, insa pana una alta, strazile din centru iarasi sunt blocate de terasele nesimtitilor!!! Nu era nene data regula ca au voie un singur rand de mese??? si ca trebuie sa fie minim 4 metri de trotuar liber???

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE