Construcția incineratoruui de deșeuri municipale mai face un pasPrimăria Municipiului București (PMB) a atribuit asocierii formate din Eptisa Romania și Eptisa Servicios de Ingenieria contractul pentru furnizarea de servicii de manager de proiect în vederea gestionării planului de construire a unei instalații de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale din Capitală.

Constructia incineratoruui de deseuri municipale mai face un pas
Construcția incineratoruui de deșeuri municipale mai face un pas

Estimat la 3,2 milioane lei, fără TVA, contractul a fost atribuit la 25 iunie pentru suma de 2,65 milioane de lei, fără TVA. Licitația a fost inițiată în februarie 2016. La procedura de atribuire au participat și Profesional Management Solutions, Avensa Consulting și Consitrans, precum și asocierile Deloitte Consultanță-Energotech, European Funds Invest-AIN Active SLU și Compania de Consultanță și Asistență Tehnică-Resourcing Environmental Consulting-EPMC Consulting.

PMB intenționează să construiască o instalație de tratare termică și valorificare energetică a deșeurilor municipale, care să producă atât energie electrică, cât și termică, și care "să poată asigura producția de energie termică din perioada de vară pentru consumatorii racordați la sistemul centralizat din Municipiul București, prin valorificarea energetică a deșeurilor municipale solide", potrivit caietului de sarcini al licitației. Amplasamentul investiției nu a fost încă stabilit, stabilirea acestuia fiind una dintre sarcinile prestatorului în contractul de asistență tehnică, în vederea întocmirii studiului de fezabilitate, prin care acesta va prezenta mai multe scenarii", se arată în documentul citat.

Pentru proiectul centralei de cogenerare pe bază de deșeuri se va solicita cofinanțare din fonduri UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, construirea instalației fiind, de altfel, solicitată în repetate rânduri de Comisia Europeană.

"În prima etapă, în perioada 2010-2011, s-a încercat dezvoltarea unui proiect de investiții la nivelul Regiunii 8 București-Ilfov, soluție care nu a putut fi pusă în aplicare având în vedere lipsa cadrului instituțional și decizional aferent proiectului. Comisia Europeană, prin rapoartele de misiune transmise autorităților române, a atras atenția asupra necesității continuării eforturilor pentru promovarea proiectului, în caz contrar România riscând neîndeplinirea angajamentelor asumate în sectorul deșeurilor și, implicit, aplicarea de sancțiuni în urma declanșării procedurilor de nonconformitate (infringement) cu legislația comunitară", se afirmă în caietul de sarcini.

În vara anului 2015, fostul primat Capitalei Sorin Oprescu declara că în București se intenționează să se construiască un incinerator de gunoaie, o unitate de producție care ar putea asigura circa 5% din energia termică a Capitalei, în condiții de "înaltă performanță și randament". Oprescu evalua atunci investiția la 190 milioane euro și menționa că banii vor veni din fonduri europene.

Sursa: profit.ro

Etichete: constructie incinerator oprescu, deseuri municipale Bucuresti, incinerator deseuri municipale, Sorin Oprescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE