Constructorii de autostrăzi cer 600 de mil. de euro în plus față de sumele prevăzute în contracteConstructorii care lucrează la autostrăzile din România cer aproape 600 de milioane de euro în plus faţă de sumele prevăzute în contracte, adică bani suficienţi pentru a construi încă 100 de kilometri de şosea de mare viteză. Printre nemulţumiţi, şi italienii care au lucrat pe autostrada demolată, care cer bani în plus deşi ne-au lăsat cu o gaură de sute de metri în şosea.

Constructorii de autostrazi din Romania cer 600 de milioane de euro in plus
Constructorii de autostrăzi din România cer 600 de milioane de euro în plus

„Avem revendicări în valoare de aproximativ 600 de milioane de euro, iar prin camerele de adjudecare a disputelor au fost emise decizii în valoare de aproape 175 de milioane de euro”, spune Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, potrivit Digi24.ro. 

Aceste decizii pot fi atacate la curţile de arbitraj, fie în ţară, fie în străinătate. Iar suma finală pe care ar putea să o plătească statul ar putea creşte.

Pe autostrada Lugoj-Dumbrava, trei dintre cei patru constructori cer bani în plus: aproape 180 de milioane de lei.

Cel mai mult au cerut italienii care au lucrat pe primi 27 de kilometri ai autostrăzii: 134 de milioane de lei.

„În momentul în care a început execuţia proiectului s-a constatat că nivelul pânzei de apă freatică a crescut. În această situaţie au apărut alunecări de teren care au necesitat intervenţii de consolidare”, adaugă Marcel Boloş, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Studiile de fezabilitate făcute ca la carte ne-ar putea ajuta să economisim bani, spun specialiştii. Surprizele ar fi mai puţine atunci când încep efectiv lucrările, iar constructorii nu ar mai avea motive să ceară bani în plus.

Fiecare zi pierdută din cauza ritmului lent de realizare a exproprierilor, a relocărilor de utilităţi şi a emiterii de avize ne costă. Constructorii cer să primească bani când utilajele stau din vina statului.

„Sumele acelea vor fi plătite din bugetul de stat si sunt erorile de management ale ultimilor directori generali. Au existat inclusiv şi abuzuri din partea directorilor CNADNR. Nu le-a mai plăcut de o firmă şi au zis reziliaţi contractul cu ăia. Și ne-au dat în judecată şi le plătim acum zeci de milioane de euro gratuit”, spune Alin Goga, director de investiţii în DRDP Craiova.

Centura Sibiului este un astfel de exemplu. Atât firma aleasă iniţial să facă şoseaua, cât şi drumarul austriac care a preluat ulterior o parte din lucrări, cer despăgubiri de zeci de milioane de euro. Un alt exemplu este bucata de 20 de kilometri dintre Cernavodă şi Medgidia.

Culmea este că şi italienii de la Impregilo care au lucrat pe cei 22 de kilometri dintre Cunţa şi Sălişte, parte a autostrăzii Orăştie-Sibiu, ne cer 120 de milioane de lei în plus faţă de contract. Asta deşi ne-au lăsat cu o gaură de 300 de metri în mijlocul autostrăzii.

 

 

Etichete: autostradă, CNADNR, ministerul transporturilor

0/2 COMENTARII
zzz
28 Jan 06:46
+0
VOTURI
-0
pai de aceea exista o armata de juristi la CNADNR si o armata de persoane in functii de conducere ... nu ?
Daniela
27 Jan 23:40
+0
VOTURI
-0
Marcel Bolos vrea spaga, sa imaprta banii cu constructorii si penalii din CNADNR

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE