Construirea Bd. Uranus a fost declarată ilegală. Ce se întâmplă cu magistrala?Noi restrictii de circulatie pe traseul viitorului Bulevard Uranus
Noi restricții de circulație pe traseul viitorului Bulevard Uranus

ONG-urile vor ca lucrarea să fie oprită, până ce va fi trasat un plan modern pentru magistrală, nu "unul scos din sertarele anilor '80", iar Primăria îşi pune toate speranţele în recurs. Între timp, demolările au ajuns deja la un stadiu avansat în zona Buzeşti-Berzei.

Dosarul a fost iniţiat de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul contra Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi al PrimaruluiMunicipiului Bucureşti si a avut ca obiect anularea Hotararii Consiliului General nr. 151/2006 privind aprobarea „Delimitarii spatiului public aferent Diametralei N-S, etapa 1, pe tronsonul Buzesti – Berzei - Vasile Parvan” in cadrul „P.U.Z.” Dublarea Diametralei N-S pe tronsonul Buzesti – Berzei - Vasile Parvan – B. P. Hasdeu – Uranus – Calea Rahovei. Instanţa s-a pronunţat pe 12 aprilie 2011 şi a anulat acest act. Toate celelalte acte referitoare la proiectul Buzeşti-Berzei (declararea utilităţii publice, expropieri, evacuări, avize şi autorizaţii de demolare şi construire, ordine de declasare ale monumentelor istorice) se bazează pe Hotărârea 151/2006 anulată de instanţă. "Prin urmare tot ce s-a intamplat in proiectul Buzesti-Berzei a fost ilegal, asa cum ONG-urile au sustinut inca din noiembrie 2010" - jubilează Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Primăria Municipiului Bucureşti pariază însă pe recurs: ’Hotãrârea pronunţatã în primã instanţã poate fi atacatã cu recurs, în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul suspendã executarea şi se judecã de urgenţã" - arată un comunicat al instituţiei, care mai subliniază şi faptul că, de fapt, Asociaţia nu trebuia să îl dea în judecată şi pe primarul Sorin Oprescu, fiind vorba de o hotărâre a Consiliului general al Municipiului Bucureşti. Instanţa a anulat de fapt un document din 2006 adoptat de Consiliul General la propunerea primarului Adriean Videanu şi a arhitectului-şef Adrian Bold. "Este culpa acestor persoane de a fi emis un document incomplet si fara avizele obligatorii." - arată şi ONG-urile, cu toate că procesul îl vizează pe actualul primar, Sorin Oprescu.

"E adevarat ca emitentul actului este Consiliul General al Municipiului Bucuresti, nu Primarul General. Primarul General, ca reprezentant al Municipiului Bucuresti, a fost introdus in cauza la solicitarea instantei, intrucat Primarul General este beneficiarul actului, cel care a solicitat Consiliului General aprobarea lui. Primarul General a avut astfel posibilitatea sa apere in fata instantei actul in baza caruia a evacuat 1000 de persoane si a demolat 75 de imobile." - precizează Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

"Adriean Videanu si Adrian Bold nu intentionau sa foloseasca actul din 2006 pentru construire si demolari. In certificatul de urbanism 260/R/2397/15.05.2008 se mentioneaza "lucrarea se va efectua in baza unui PUZ aprobat conform legii". Folosirea abuziva a acestui act pentru emiterea autorizatiilor de construire si demolare este culpa exclusiva a primarului Sorin Oprescu si a arhitectului-sef Gheorghe Patrascu." - susţine Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.

Primăria susţine, în plus, că exproprierile în zona Berzei-Buzeşti s-au făcut pe baza unei hotărâri de guvern, emise la cererea Consiliului General. "HG 590/2010 a fost contestata de Asociatia Salvati Bucurestiul in dosarul 10409/2/2010, cerere ce a fost respinsa ca fiind neintemeiată." - transmite insitutuţia.

Ce se va întâmpla, însă, dacă şi următoarele instanţe vor declara lucrarea ilegală?

ONG-urile le propun bucureştenilor să îşi exprime opinia asupra viitoarei dezvoltări a zonei: "Platforma pentru Bucureşti va organiza o serie de discuţii şi workshopuri încercând să implice în mod real cetăţenii, dar şi urbaniştii care au aflat ce înseamnă dezvoltare durabilă, în găsirea de soluţii. Desigur, după toate distrugerile, s-a pierdut destul potenţial, dar încă se mai poate construi acolo o zona vie din punct de vedere economic, funcţional şi uman." - arată un comunicat al asociaţiei. Platforma va organiza un workshop în acest sens în perioada 7-28 mai, despre care puteţi afla mai multe pe siteul bucurestiulmeu.ro.

La rândul său, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul promite să nu se oprească aici şi îl ameninţă cu noi procese penale pe primarul general Sorin Oprescu: "Urmează faza penală. Odată câştigat acest proces, Asociaţia Salvaţi Bucureştiul se va concentra pe cele două plângeri penale deja depuse şi pe alte 5-6 noi plângeri penale pe care le va depune împotriva primarului Sorin Oprescu şi a funcţionarilor care au produs aceste distrugeri" - arată comunicatul ONG-ului.

Etichete: bd. uranus, Berzei, Buzeşti, matache, nicuşor dan, oprescu, salvaţi bucureştiul, Uranus

0/0 COMENTARII
NinetteA
28 mai 15:43
+0
VOTURI
-0

Cei de la ONG-uri sunt niste neispraviti, nu stiu decat sa se opuna, merita porecla de "Gica contra". Vor sa traiasca cat e haul in tiganie si mizerie. Par sa fie complet incapabili sa se detaseze de trecut, sa vina cu idei constructive. Se pricep la toate si la nimic, mananca de pomana fondurile care le sunt puse la dispozitie. Astia par sa nu inteleaga ca traim in secolul 21 si ca acest oras are mare nevoie sa se modernizeze. Ce vor oare, sa traim pe vecie intr-un targ imputit? Ce lucruri de valoare arhitecturala care ar trebui conservate au vazut pe Buzesti de se opun cu atata inversunare? Ma rog, a dormit si s-a iubit Eminescu intr-o amaraciune de casa...si ce mare scofala e asta? Trebuie sa pastram toate cocioabele si toate saltelele? Nu se poate demola cocioaba si sa se puna o placa memoriala pe un zid sau in locul respectiv? La fel si cu ruina cinematografului Feroviar, cu hotelul mizerabil Marna etc. etc. Era o zona de-adreptul pestilentiala... iar acum dupa ce au blocat lucrarile nu au decat sa-si ingroape satisfactia si fericirea in sapaturile si gropile facute acolo. De fapt, ar trebui si pe partea cealalta sa se darame toate cocioabele. Isi bat joc de toti bucurestenii cretinii astia!

In loc sa umble prin judecati, ar trebui sa organizeze discutii, consultari si dezbateri cu locuitorii Bucurestiului, reprezentantii primariei, arhitecti, constructori, reprezentanti ai patrimoniului, arheologi etc., ori la nivelul sectoarelor ori la nivelul capitalei si sa le prezinte proiectele Primariei. Sa se prezinte argumente pro si contra, daca proiectul respectiv este indicat sau nu este indicat, ce anume isi doresc locuitorii, ce spun specialistii etc. etc.

Altfel, ONG-istii nu fac decat rau, pentru ca nu sunt nici specialisti si nici nu reprezinta

interesele bucurestenilor.La fel, trebuie sa suferim si de pe urma ONG-istilor care se opun eutanasierii cainilor maidanezi. Peste tot in lume, animalele care stau in seltere si nu sunt adoptate o perioada de timp, sunt eutanasiate. Cainii nostri maidanezi de pe strada ataca oamenii, iar cei din seltere mor de foame si se ataca intre ei. ONG-istii nu duc munca de lamurire pentru adoptarea acestora. Demonstreaza ca niste prosti in strada. Daca, intr-adevar, iubesc animalele ar trebui sa faca eforturi si propaganda educativa in mass-media pentru adoptarea acestor caini si sa se ocupe de strangerea de fonduri pentru imbunatatirea conditiilor in seltere ca sa poata plati pentru hrana, pentru personalul de ingrijire, sa convinga doctori veterinari sa faca voluntariat in seltere o data pe luna. Cainii care nu sunt adoptati timp de o luna sau nu au sanse sa fie adoptati fiind prea bolnavi sau batrani sa fie eutanasiati.O bucuresteanca revoltata.

Alex
18 apr 21:30
+0
VOTURI
-0

Zona ceea nu a fost, decat o tiganie, plina de prostituate si sursa de criminilitate.

Mar
10 mai 17:43
+0
VOTURI
-0

Sa pastram infectia mizeria si uratenia Bucurestiului. Altceva nu vor ONG-urile lu' peste.

unu
18 apr 15:08
+0
VOTURI
-0

oricum sunt penibili ,alea erau niste maghernite ,mai bine s-ar ocupa de cladirile distruse volutar de proprietari ,pe calea victorie sau langa guvern ,pe langa piata romana ,etc ...pt a fi construite cladiri de sticla care strica estetic toata zona

unu
18 apr 15:04
+0
VOTURI
-0

ong-sti astia cred ca sunt cumparati de udrea and company ....

Tatiana
16 apr 15:15
+0
VOTURI
-0

Usurel,domnule Nicusor,usurel!Urmeaza recursul!Creddeti ca Oprescu s-a speriat de ONG-ul dumneavoastra?Atat de tare "iubiti" Bucurestiul,incat v-ati facut un scop din a-l boicota pe Oprescu si proiectele sale de curatire si modernizare a orasului!Halal iubire!

sssss
15 apr 22:29
+0
VOTURI
-0

asociatia lui peste prajit!

ei merg probabil cu elicopterul si noi ca soferi stam ore in trafic, bani, nervi, timp pierdut, poluare mai mare.

adevarule esta ce erau si multe "atractii turistice in zona berzei"

eu imi doresc sa se construiasca acea magistrala.

ionut
15 apr 20:32
+0
VOTURI
-0

oprescu nu e pe treaba lui, pe bune. parca suntem in epoca lu`ceasusescu cu atatea demolari. pentru un viitor stralucit, nu?...mai rau e ca domnul primar le lasa neterminate, si astfel tot bucurestiu arata ca un santier, si nimic mai mult.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE