A DOUA RUNDĂ de consultări la Cotroceni pe legile securității naționalePreşedintele Klaus Iohannis a continuat, miercuri, consultările cu partidele pe cele trei legi privind securitatea naţională, la Palatul Cotroceni fiind invitaţi reprezentanţii UNPR, ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale.

Iohannis continua seria de consultari la Cotroceni
Iohannis continuă seria de consultări la Cotroceni

UPDATE Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după consultari, că primul pachet privind legile securității naționale poate fi adoptat în iunie de ambele Camere ale Parlamentului. "Primul-ministru m-a asigurat că aceste trei legi (n.r. privind securitatea antitero, cyber security și cartelele pre-pay) vor parcurge întreaga procedură guvernamentală și de consultare publică, în așa fel încât, la sfârșitul lunii mai, ele vor putea fi trimise în Parlament ca inițiative legislative. Din discuțiile cu partidele am ajuns la concluzia că este fezabil să se încerce finalizarea acestor legi încă în această sesiune parlamentară. Guvernul trimite legile la sfârșitul lui mai și în cursul lunii iunie, dacă toată lumea colaborează, ele pot fi trecute prin ambele camere ale Parlamentului", a spus Iohannis la Palatul Cotroceni. El a precizat că "aceste lucruri au fost acceptate de toată lumea".

Preşedintele Klaus Iohannis a început, miercuri, consultările cu liderii UNPR. Din delegaţia UNPR fac parte liderul partidului, Valeriu Steriu, vicepreşedinţii Gheorghe Emacu şi Eugen Nicolicea, liderul deputaţilor Ion Răducan şi secretarul general adjunct, senatorul Ion Toma.

La consultări participă și consilierii prezidențiali Simina Tănăsescu, Mihaela Ciochină, Laurențiu Ștefan și Ion Oprișor.

După UNPR, șeful statului va discuta cu reprezentanții ALDE și cu cei ai grupului parlamentar al minorităților. La finalul consultărilor, șeful statului va susține o declarație de presă.

Consultările președintelui Iohannis cu formațiunile politice pe tema legilor securității naționale au început marți. Șeful statului a avut deja discuții cu reprezentanții PSD, PNL și UDMR.

Liviu Dragnea declara, după consultări, că PSD vrea să participe la elaborarea celor trei legi privind securitatea naţională la care lucrează Guvernul.

"Au fost abordate câteva subiecte. Primul punct de discuţie s-a referit la un pachet de legi, respectiv legea antitrerorism, legea privind cartelele pre-pay şi legea privind securitatea cibernetică. Domnul preşedinte ne-a transmis că primul ministru l-a informat că aceste trei proiecte de legi sunt în în lucru la guvern, urmând să le transmită la Parlament, unde să intre în dezbatere. Noi i-am spus preşedintelui, îi spunem şi premierului că vrem să fim proactivi, în aşa fel încât doi colegi de-ai noştri sunt dispuşi să participe efectiv şi la procesul de elaborare pe care Guvernul îl desfăşoară acum pentru aceste legi, pentru a câştiga timp, poate reuşim în această sesiune să adoptăm aceste trei legi importante", a declarat Liviu Dragnea.

Pe de altă parte, după discuţiile cu Klaus Iohannis, liberalii au anunţat că nu sunt de acord cu propunerea liderului PSD ca fiecare partid să participe la redactarea celor trei legi. "Nu am discutat acest lucru şi nici nu cred că ar fi bine să participăm. Deci la nivel de Parlament se constituie o comisie lucrativă, cu câte doi oameni trimişi de partidele politice. Păi ei ce mai fac, ce mai analizează dacă sunt în grupul de redactare (de la Guvern-nr.). Nu prea înţeleg lucrul acesta ", a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga.

La rândul ei, Alina Gorghiu a afirmat că este nevoie de modificarea legislaţiei în materie de securitate naţională, arătând că şeful statului le-a transmis că Guvernul va trimite în Parlament pachetul celor trei legi ''undeva la sfârşitul lunii mai''.

''Concluzia cea mai importată la care am ajuns este că e nevoie de actualizarea legislaţiei, că această actualizare nu poate fi făcută la iniţiativa unui singur grup parlamentar – am mai avut un eşec . Delegaţia PNL a agreat să participăm, alături de reprezentanţii celorlalte partide, în comisia care va genera noua legislaţie'', a adăugat Gorghiu.

Marţi după-amiază la Guvern au avut loc consultări cu privire la viitoarele reglementări privind securitatea naţională, la Palatul Victoria fiind prezenţi reprezentaţi ai Preşedinţiei, DIICOT, MApN, STS, dar şi ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan.

Etichete: consultari la cotroceni, consultari partide politice, consultari unpr, iohannis, partide politice

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE