Contract de jumătate de miliard de euro: De la Chiliman pentru penalul Walter, în ciuda justițieiFirma Romprest, a controversatului Florian Walter, deține un contract pe nu mai puțin de 25 de ani pentru salubrizarea Sectorului 1, în valoare totală de peste 550 de milioane de euro, în ciuda existenței unei decizii a Curții de Apel București ce prevedea încetarea contractului cadru de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare , din cauza duratei excesive. Chiliman îi plătește lui Walter de două ori mai mult pe metrul pătrat salubrizat decât plătește, de exemplu, primarul Sectorului 4, pe același serviciu. Tot Florian Walter deține, pe nu mai puțin de 10 ani, concesionarea serviciului de ridicare a mașinilor parcate ilegal din Sectorul 1. 

Florian Walter, acuzat în prezent de DIICOT de un prejudiciu de 11 milioane de euro în urma unor transferuri nelegale de fotbaliști, dar și cu un trecut cel puțin la fel de dubios- ce cuprinde stagii prin pușcăriile din Austria - are afacerile aranjate pe încă cel puțin 20 de ani de acum încolo, grație primarului Andrei Chiliman.

Cu toate că există o decizie a Curții de Apel București din urmă cu un an care dispune  încetarea contractului cadru de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare încheiat pentru sectorul 1, la cererea Consiliului Concurenței,  dar și o hotărâre de Consiliu Local prin care contractul ar fi trebuit redus cu trei ani, salubrizarea din Sectorul 1 este năimită tot pe un sfert de secol, începând cu 2008. Mai mult, activitatea de curățenie efectuată de Romprest va fi auditată de-abia după 15 ani de desfășurare a contractului: "Câștigătorul își desfășoară activitatea în baza unui contract cu o durată de execuție de 25 ani, prin urmare nu există contracte anuale. După o perioadă de 15 ani de derulare a contractului, se va organiza un audit al calității prestației serviciilor de salubrizare de către un auditor selectat de Autoritatea Contractantă prin licitație internațională " -  se arată într-un răspuns oficial remis de Primăria Sectorului 1 către B365.ro, în urmă cu o săptămână. Valoarea contractului este de 450 de milioane de euro plus TVA, adică peste 550 de milioane de euro.

De două ori mai scump decât în alte sectoare

Anual, de la bugetul Sectorului 1 se alocă spre firma Romprest mai mult decât suma care ar reveni din împărțirea sumei totale a contractului la 25 de ani, respectiv 22 de milioane de euro, 100 de milioane de lei. Astfel, de la semnarea contractului cu Romprest, Primăria Sectorului 1 a alocat următoarele sume anuale către serviciul de salubrizare, asigurat de firma lui Walter, conform bugetului: 

2012 - 135.000.000 lei

2011 - 151.554.610 lei

2010 - 120.000.000 lei

2009 - 104.797.500 lei

Calculând pe metrul pătrat salubrizat, primarul Chiliman plătește de două ori mai mult decât colegul său de la Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone, spre exemplu. În 2012, Chiliman a alocat 135 de milioane lei pentru salubrizarea celor 67,5 km pătrați, în timp ce Piedone plătește doar 35 de milioane de lei pentru 34 de kilometri pătrați. 

Ridicarea mașinilor pe zece ani, tot pentru Walter

Firma CFR Transauto SA a primit, în 2009, contractul de concesionare a serviciului de ridicare a mașinilor parcate ilegal. Și acest contract a fost încheiat pe o durată deosebit de lungă: 10 ani. 

Acţionari ai societăţii CFR Transauto sunt fraţii Alexandru Cosmin şi Valentin Giorgian Buşcă (cei doi fii ai lui Florian Walter, fost Buşcă, din prima căsătorie), alături de firma Euro Grup SRL, care, la rândul ei, îi are ca asociaţi tot pe fraţii Buşcă. Cei doi au intrat, practic, în firma Euro Grup după ce tatăl lor, Florian Walter, s-a retras, în februarie 2008. 

Timp de doi ani, familia lui Walter a beneficiat de cel mai bănos contract de ridicare a mașinilor, din țarp, sumele încasate fiind și de trei ori mai mari decât cele încasate, de exemplu, în Sectorul 2: 875 de lei. La începutul lunii aprilie 2011, în plin război politic pentru ceea ce ar fi urmat să fie referendumul pentru București, Chiliman a anunţat că a redus cu 60% taxele pentru recuperarea maşinilor parcate ilegal. Astfel, bucureştenii ale căror maşini sunt parcate neregulamentar pe străzile din Sectorul 1 plătesc acum 350 de lei pentru recuperarea autoturismului, dacă proprietarii le ridică în primele 24 de ore, depozitarea fiind gratuită în acest interval. După expirarea acestui termen, şoferii achită pentru fiecare zi de întârziere aproximativ 50 de lei. 

Walter, istorie de afaceri penale

Florian Walter este acuzat acum de DIICOT că ar fi prejudiciat echipa Universitatea Cluj cu 11 milioane de euro.

Florian Walter a mai avut probleme şi cu procurorii DNA, după ce a cerut returnarea TVA-ului în cuantum de 1,3 milioane de lei, după o tranzacţie suspectă, prin care Universitatea Cluj a vândut un milion de pixuri unei firme aflată în insolvenţă, din judeţul Olt. Tot el a fost nevoit să îşi schimbe numele din Buşcă în Walter din cauza petelor din cazier, care îl împiedicau să participe la o licitaţie organizată de armata americană, precum salubritatea bazei militare de pe aeroportul Kogălniceanu. Walter este cel care l-a scos din ţară pe Mihai Necolaiciuc, fostul şef al CFR, urmărit internaţional şi apoi condamnat pentru fapte de corupţie. Florian Walter este apropiat de fostul ministrul PSD al Transporturilor, Miron Mitrea, care i-a botezat o fetiţă, însă a fost asociat şi cu deputatul PSD Mihai Sireteanu. Florian Walter-Buşcă a fost el însuşi consilier local PSD în Bucureşti, dar şi asociat în firma de pază Beretta cu Marian Măgureanu, fiul fostului director al SRI, Virgil Măgureanu. Însă trecutul tenebros al afaceristului ascunde şi o perioadă în care a trecut prin puşcăriile din Austria, în 1997, când a fost prins că transporta spre Italia oameni care munceau la negru, scrie România Liberă.

Etichete: Chiliman, contract, curăţenie, promo, Romprest, salubrizare, Sectorul 1

0/13 COMENTARII
walter
29 nov 10:36
+0
VOTURI
-0
Trebuia arestat de mult acest mafiot...el impreuna cu fiii lui si sora lui zisa "Mimi" mai putin celebra k "Mimi Camatareasa"...miliardele pe care acest mafiot le face zilnic din contractele cu primaria sectorului 1 incep sa iasa la vedere..penalul Busca nu are nici un fel de scrupule in a platii 650 de lei lunar oamenilor de la salubritate,iar el sora Mimi cumnatii Barabancea(directori) la firma de salubritate ROMPREST, incaseaza sute de mii de euro,plimbandu-se in bolizi se 2-3 sute de cai putere...In sfarsit se strange latul acestei grupari infractionale...
Lucian Diaconu
27 nov 07:14
+0
VOTURI
-0
Din pacate , sunteti multumiti ca se iau gunoiale, si nu conteza cat se plateste.... dar de ce nu vedeti ca oamenii fac acele gunoaie...
de ce trebuie sa platesc pt ridicarea gunoaielor...ar trebuie sa ii amendam drastic pe cei care arunca aceste gunoaie...
stau in apropierea Cismigiului... cand ies din bloc , trebuie sa am grija sa nu calc in ... ceva de caine... pre putini oameni au bunnul simt sa-si curete excrementele de la propii caini...
Int-un cuvant ne lipseste civilizatia... Europa este departe... de aceea fac ce vor cu noi... ca suntem cum suntem... in Germania ai 5-6 pubele unde arunci gunoiul diferit, Romprest le ia la gramada...
Ancuta
26 nov 23:51
+0
VOTURI
-0
Atata timp cat vad rezultate, nu mai conteaza altceva. Chiar ma bucur ca locuiesc aici si ca am unde sa-mi scot copilul sa se joace, am unde sa ma plimb fara sa vad gunoaie la tot pasul, asta e cu adevarat important.
boris
26 nov 21:21
+0
VOTURI
-0
Inventati fel de fel de chestii, dar in toate topurile si sondajele Sectorul 1 este cel mai apreciat de catre bucuresteni, cel mai ingrijit si mai sigur, cel mai curat si cu rata blocurilor reabilitate cea mai ridicata.
locuitor S1
26 nov 16:32
+0
VOTURI
-0
..ca locuitor al sectorului, las la o parte jocurile voastre murdare de presa, platite sau nu, si vad doar un singur lucru mergand zilnic prin tot Bucurestiul nostru de zi cu zi: Sectorul 1 este de muuulti ani locul unde ma simt mandru ca arata ca in capitalele civilizate - curat, ingrijit, aerisit, cu muulte spatii verzi! Restul e cancan!!
Alin
26 nov 15:58
+0
VOTURI
-0
Sectorul 1 are cea mai mare suprafata de spatiu verde din Capitala, iar spatiul verde este mai greu de intretinut. In plus, aceasta suma se explica si prin faptul ca Sectorul 1 este si un sector destul de mare.
Andrei
26 nov 13:19
+0
VOTURI
-0
„Va datorez implicare. Fapte, si nu vorbe!Sector 1-Capitala Capitalei!”, locul cel mai bun de trait in Bucuresti, cu cele mai frumoase parcuri,...
Cu administratia locala nu se glumeste! Smecheria este cel mai mare dusman al oricarei comunitati.Atat smecheria politicianista, care il impiedica pe primar sa-si faca datoria fata de cetateni, cat si smecheria de pe strada, care ne impiedica pe toti sa traim normal. Va asigur ca voi face tot ce-mi sta in putere pentru a combate smecheria. Atat smecheria din palatele puterii, cat si smecheria de pe strada.” Afis electoral-Alegeri locale 2012
Confirmati prin lupta impotriva celor care vor sa transforme spatiul verde din parcul CAROL.
Inchiderea Aeroportului Baneasa, a fost necesara!
martin
26 nov 12:50
+0
VOTURI
-0
retrocedarile...si afacerile din parcul herastrau..milioane de euro pentru chiliman si gasca lui..fie ca este pnl sau usl...din pacate romanii merita umilintele ,batjocora lui vanghelie,mazare,eba,basescu,udrea,pds=pdl=pnl-bozg_orii pc ,acest penal voiculescu....
me_mihai
26 nov 12:13
+0
VOTURI
-0
@radu: Avand in vedere suprafata mare a Sectorului 1, curatenia de aici merita fiecare banut.
Ada Matei
26 nov 12:09
+0
VOTURI
-0
Majoritatea paltestec taxe si impozite. Numai ca in Sectorul 1 se vede ca se face ceva din banii nostri!
me_mihai
26 nov 11:30
+0
VOTURI
-0
Pentru mine este mai important faptul ca aici in Sectorul 1 eu nu platesc pentru ridicarea gunoiului, decat suma din contract. Sectorul 1 este cea mai curata comunitate din Bucuresti, este normal sa fie si niste costuri in plus.
Razvan
26 nov 09:15
+0
VOTURI
-0
Mda, altfel d-ul Chiliman pare destul de integru, PNL-ist serios, care-l critica pe Crin Antonescu . Afara e vopsit gardul ....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE