Control al ANPC în București, marți. Ce au găsit inspectoriiInspectorii Autorității pentru Protecția Consumatorilor au efectuat o serie de controale în mai multe spații comerciale din București, zona Pieței Sudului. Verificările realizate la produse din carne, ouă sau lactate au scos la iveală o serie de nereguli în ceea ce privește depozitarea produselor și starea acestora. Conform președintelui ANPC, Marius Alexandru Dunca, vor fi aplicate amenzi cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Inspectorii de la Autoritatea pentru Protecția Consumatorului (ANPC) au desfășurat astăzi mai multe controale la spații comerciale din Piața Sudului (București), în special la carne și produse din carne, ouă și produse lactate, a căror stare poate fi ușor afectată de temperaturile ridicate din această perioadă. 

8 inspectori ANPC s-au deplasat în zona Pieței Sudului din Capitală pentru a se asigura că produsele puse la dispoziția consumatorilor de către comercianți respectă normele în vigoare. Deși comercianții dau asigurări că toate produsele sunt în perfectă stare pentru a fi consumate, reprezentanții ANPC susțin că neregulile găsite în urma controalelor de astăzi nu sunt de neglijat. 

Controalele au scos la iveală produse alterate, depozitate în spații cu temperatură necorespunzătoare sau produse prea vechi pentru a putea fi consumate. 

Președintele ANPC, Marius Alexandru Dunca, a declarat că aceste produse pot pune în pericol sănătatea consumatorilor și a dat asigurări că vor fi luate măsuri pentru distrugerea produselor găsite în neregulă și pentru sancționarea comercianților care nu au respectat toate normele în vigoare. Totodată, Dunca recomandă consumatorilor să refuze alimentele care nu corespund standardelor de calitate: ”În primul rând, un produs pe care îl vedem că are modificări organoleptice, mai ales în această perioadă de caniculă, trebuie refuzat. Mai bine nu cumpărăm asemenea produse. Să cumpărăm doar din locuri autorizate. Am constatat produse nedepozitate corespunzător iar temperaturile recomandate de producători, de 0-4 grade, nu sunt respectate, alimentele fiind depozitate la temperaturi chiar și de 14 sau 20 de grade. Carnea, brânza, acestea aveau modificări organoleptice. Am găsit mucegai pe carne. Am găsit și o măcelărie unde se fabricau cârnații în condiții impropii și am decis închiderea unității.”

În ceea ce privește sancțiunile, președintele ANPC susține că se va proceda la distrugerea alimentelor pentru care s-au constat nereguli, la amendarea comercianților dar și la oprirea activității celor care au fost găsiți cu probleme majore: ”În funcție de operatorul economic, amenzile sunt de 10.000 de lei - 20.000 de lei. Se va trece și la distrugerea produselor care nu respectau prevederile legale dar și la oprirea activității acolo unde e necesar, până la respectarea tuturor prevederilor legale.”

Reprezentanții ANPC susțin că vor continua controalele și în perioada următoare, sfătuind românii să cunmpere numai produse din surse sigure, de unde pot primi bon fiscal sau factură, pentru a putea face sesizări la ANPC în cazul unor nereguli.

Etichete: control ANPC, piaţa sudului

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE