Copiii care vor intra în clasa a IV-a ar putea să nu aibă cărţi nici anul acestaScandalul manualelor lipsă pentru clasele primare se repetă. Generaţia care în toamnă va fi clasa a patra e în pericol să nu aibă din nou cărţi, după ce anii trecuţi au păţit la fel cu manualele de clasa întâi, a II-a şi a III-a. De această dată, Uniunea Editorilor reclamă felul în care a decurs licitaţia şi faptul că unul dintre ofertanţii câştigători a încălcat regulile. Ministerul Educaţiei a anunţat că va face verificări.

Copiii care vor intra in clasa a IV-a ar putea sa nu aiba carti nici anul acesta
Copiii care vor intra în clasa a IV-a ar putea să nu aibă cărţi nici anul acesta

Licitaţia pentru manualele de clasa a patra a început luna trecută. Regula este ca ofertanţii să vină cu documentele şi manualele-pilot puse în plicuri sigilate. Or, dovada că exact editura câştigătoare a încălcat regula a fost filmată.

„Acelea sunt manualele secrete, pe care nu ar trebui să le vadă decât comisia. Sunt nouă loturi, trebuia să aibă cinci manuale sem I, cinci manuale sem II deci, are 90 de exemplare amestecate.Lucrurile vor continua în acest fel. O să vedeţi că aceste exemplare sunt aşa-zis secretizate, puse în nişte saci de gunoi transparenţi”.

Este doar o parte din argumentaţia Uniunii Editorilor, care contestă licitaţia câştigată de o editură din afara sa. Suspiciunile de manipulare a licitaţiei merg mai departe.

„Am semnat toţi ca primarii pe aceste două pagini, ca să fim cinstiţi. Surpriză, supriză. După observaţiile noastre, dar înaintea semnăturilor noastre cineva a inserat ceva scris de mână. Această notă spune că noi, toţi cei participanţi, am fost de acord să se facă în prezenţa noastră această secretizare”, a declarat Cosmin Mălureanu, reprezentant Ascendia Design, potrivit Digi24.

Descoperire care capătă sens abia acum, la anunţarea câştigătorilor. Editura CD Press şi-a adjudecat opt din nouă loturi de manuale şi respinge drept nefondate toate acuzaţiile.

„În caietul de sarcini se spune clar ce înseamnă secretizare, ce înseamnă depersonalizare. Manualele nu au avut şi nu au nici acum scrise pe coperte niciun element de identificare, nici nume de editură şi nici nume de autori”, spune Cosmin Diaconescu.

„Analizăm serios posibilitatea unei intervenţii a corpului de control al premierului. Să solicităm aceastăa intervenţie şi intervenţia vizează nu doar această problemă sesizată de către editori, ci întreaga activitate a Centrului Naţional de Evaluare”, a precizat Mirabela Amarandei, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Şapte edituri vor depune contestaţii, inclusiv pentru că elementul decisiv rămâne costul, şi nu conţinutul ofertei.

În veşnicul război dintre editori şi Ministerul Educaţiei, care pierd, sunt, ca întotdeauna, copiii.

În 2014, contestaţiile după licitaţia pentru Abecedar şi cărţile de clasa a II-a au blocat apariţia manualelor până la jumătatea anului şcolar. În 2015, licitaţia a început din nou târziu, şi tot din cauza contestaţiilor, manualele de Română şi Matematică nu au ajuns nici acum la elevi. În 2016, scenariul deja se repetă.

 

 

Etichete: elevi, licitaţie, manuale, manuale şcolare, Ministerul Educaţiei

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE