Cornel Patrichi A MURIT. Coregraful avea 72 de aniCornel Patrichi a murit, marţi după-amiază, în locuinţa sa din Bucureşti. Coregraful suferea de cancer pulmonar.

Coregraful Cornel Patrichi
Coregraful Cornel Patrichi

CORNEL PATRICHIi s-a stins din viaţă marţi, la vârsta de 72 de ani, după o lungă suferinţă, cauzată de un cancer pulmonar. Moartea lui Cornel Patrichi a a fost anunţată de fiul acestuia, Alexandru, marţi după-amiază, la ora 14.45. Cu un sfert de ore mai devreme, medicii ajunseseră la locuinţa fostului coregraf şi au constatat că acesta este în stop cardio-respirator. 

CORNEL PATRICHI se afla în stare gravă după operaţia pentru cancer la plămâni suferită la sfârşitul anului trecut. Coregraful fusese diagnosticat cu acest tip de cancer în urmă cu 5 ani.

„Medicii nu au spus lucruri bune. Este conştient câteodată, dar e sub efectul medicamentelor", declara la începutul lunii soția sa. Fiul său, Alexandru, povestea, luni seară, că s-a întors în țară ca să fie alături de tatăl său.

M-a chemat mama. Ştiam că situaţia e destul de gravă. Trebuia să vin la finalul acestei săptămani, dar lucrurile par mai grave decât credeam. Am hotarat să vin azi. Boala lui e mai demult, dar de o lună s-a agravat. Abia aştept să îl văd pe tata. Îmi doresc sa îl îmbrăţişez", spunea acesta.

Pe 1 aprilie, Cornel Patrichi, cel care a debutat ca balerin pe scena Sălii Savoy de pe Calea Victoriei, a împlinit 72 de ani. 

Trupul neînsufleţit al celebrului coregraf va fi depus în foyerul Teatrului de Revistă "Constantin Tănase" miercuri, 6 aprilie 2016. Astfel, toţi aceia care vor dori să îşi ia rămas bun, pot să îi aducă un ultim omagiu începând cu orele 10.00 la sediul din Calea Victoriei nr. 33. Cornel Patrichi va fi înmormântat joi în Cimitirul din localitatea Pipera.

CORNEL PATRICHI s-a născut la București, la 1 aprilie 1944. S-a înscris la Școala de balet în 1953 și a absolvit Liceul coregrafic în 1962, fiind angajat, în același an, ca balerin, la Teatrul "Constantin Tănase".

În anul 1970, s-a angajat la Teatrul "Fantasio" din Constanța și în același an, a primit derogare ca să fie maestru, devenind astfel și coregraf. A dansat timp de peste opt ani pe scena acestui teatru, dar în paralel, a dansat și în filme și pentru televiziune.

În televiziune, cel mai bine a colaborat cu Alexandru Bocăneț, din 1968 până în 1977, la moartea prematură a acestuia. Vârful carierei sale în televiziune a fost în 1973-1974, perioadă în care a realizat coregrafia la "Gala Lunilor". A avut puține ieșiri în străinătate: Paris (1965), Dresda (RDG), San Remo. În 1987, cu ocazia unui spectacol în Italia, a rămas în această țară. Și-a înființat propria școală de balet, "Dance Studio Patrichi" (1988-2006). S-a întors în țară după 1999. În urma invitației lui Florin Călinescu de a realiza coregrafia la emisiunea "Vineri seara cu Florin Călinescu", de la ProTV, a făcut "88 de balete în 11 luni, cât face un coregraf toată viața", după cum spunea într-un interviu. A mai colaborat și cu Ovidiu Dumitru la TVR. Este considerat creatorul variete-ului de televiziune din România. Din 2008, a făcut parte din juriul emisiunii "Dansez pentru tine" de la ProTV.

S-a remarcat, totodată, ca actor și coregraf pe marele ecran: "Pădurea pierdută", "Pentru că se iubesc" (1971), "Veronica" (1972), "Un august în flăcări" (1974), "Alexandra și infernul" (1975), "Gloria nu cântă" (1976), "Melodii, melodii" (1978), "Sfârșitul nopții" (1982), "The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceausescu" (2002).

CORNEL PATRICHI a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler de către președintele României, la 23 februarie 2004. În 2014, marele coregraf a suferit o intervenție chirurgicală la plămâni, la Spitalul Nasta din Capitală. A fost căsătorit cu Cornelia Patrichi, având împreună un fiu.

Etichete: a murit, Cornel Patrichi, cornel patrichi a murit

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE