Cort amplasat la Universitate, VANDALIZAT cu mesaje împotriva ROMILOR. Poliţia a deschis anchetăCortul de la Universitate, amplasat de Centrul Național de Cultură a Romilor, cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, a fost vandalizat, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Numeroase mesaje rasiale au fost scrise pe cort. Poliţia s-a autosesizat în acest caz, iar preşedintele Klaus Iohannis a transmis, printr-un consilier, că este ''oripilat'' de acest gest. Tot sâmbătă a fost anunţată, la Piaţa Universităţii, o adunare paşnică împotriva discriminării și rasismului.

Pe cortul amplasat în Piata Universităţii din Capitala, cu ocazia Zilei Romilor, au fost scrise, vineri noaptea, mai multe mesaje denigratoare.

Ofiţerii secţiei 10 s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal pentru incitare la ură sau discriminare. Organizatorii vor da declaraţiii şi pot să depună plângere împotriva celor care au vandalizat cortul şi au scandat lozinci rasiste. Oamenii legii au luat legătura şi cu firma de pază angajată şi vor ridica de la primărie şi imaginile surprinse de camerele de supraveghere din zonă pentru a-i identifica mai repede pe suspecţi.

"Având în vedere cele petrecute pe parcursul nopţii la cortul amplasat în zona Pieţii Universităţii, unde se sărbătoreşte Ziua Romilor, DGPMB prin Secţia 10 Poliţie s-a autosesizat şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de incitarea la ură sau discriminare", au anunţat reprezentanţii Poliţiei Capitalei, precizând şi că au fost contactaţi de reprezentanţii organizatorilor, pentru a depune plângere. 

"Ieri a fost ziua romilor. Declarații pompoase, zi festiva, oameni suportivi. Azi, revenim in România reala. Cortul colegilor de la CNCR, amplasat la Universitate, a fost vandalizat. Doar atât cât se ne aducem aminte ca multi ne considera sub-oameni. Antitiganismul e o realitate în România actuala. Azi ma voi duce la Universitate sa spun "Nu" rasismului. Vino și tu sa aratam celor care propovăduiesc ura ca nu au nicio legătură cu ceea ce noi gândim, simțim și vrem!", a scris Gelu Duminică, directorul Fundaţiei „Împreună", pe Facebook.

În acelaşi timp, acesta a anunţat că sâmbătă, după conferinţa de presă de la cortul CNCR de la Universitate, va avea loc o adunare paşnică împotriva discriminării şi rasismului.

"La ora 13.00 conferință de presă la cortul CNCR de la Universitate, urmata de o adunare pașnică în care dorim sa ne exprimam împotriva discriminării și rasismului. In fata raului, vom zambi. In fata urii, vom canta! In fata antitiganismul uitat, noi vom veni cu mesaj tolerant. Te așteptăm alături de noi!", a adăugat acesta pe internet.

Mai mulţi demnitari, miniştri şi secretari de stat, printre care şi ministrul Justiţiei, şi-au arătat indignarea faţă de mesajele rasiste înscrise pe cortul unde se susţineau evenimente de Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită pe 8 Aprilie.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, printr-un consilier, că este ''oripilat'' de ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii, unde un grup de 10-15 tineri au scris mesaje rasiste la adresa romilor pe un cort în care aveau loc manifestări ocazionate de ziua acestei etnii.

''Am vorbit azi dimineaţă şi cu domnul preşedinte, care s-a arătat oripilat de ceea ce s-a întâmplat aici", a declarat consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan, în timpul conferinţei de presă care a fost convocată de reprezentanţii Guvernului lângă cortul vandalizat.

Prezenţi la conferinţa din Piaţa Universităţii, ministrul Educației, Adrian Curaj, și ministrul Justiției, Raluca Prună, au acuzat dur actele de rasism și a îndemnat ca oamenii să-i învețe de copiii să nu urască alte persoane.

''Toate strategiile nu fac doi bani dacă fiecare dintre noi nu face un efort. Eu cred, ca persoană, nu ca ministru, că exact cum învăţăm morala atunci când suntem copii, aşa trebuie să învăţăm că suntem toţi egali şi că rasismul e un lucru rău. Trebuie să le spunem asta copiilor din şcoli, din grădiniţă, nu din clasa a 5-a. Asta este forma cea mai violentă a rasismului. Regret şi faptul că într-o ţară în care asemenea forme de violenţă rasială sunt încă rare acestea nu sunt combătute cu fermitate. Faptul de a avea în centrul capitalei unui stat membru UE în 2016, un asemenea mesaj trebuie să oblige statul la acţiune, trebuie să oblige statul la pedepsirea exemplară a celor tineri care, fie şi din teribilism, ne aduc nouă, tuturor, un prejudiciu foarte grav. În numele colegilor mei de la ministerul Justiţiei vreau să le spun că îmi cer scuze. Vă cer scuze pentru că nişte concetăţeni au putut să scrie aşa ceva pe un cort şi să strice o petrecere care ar fi trebuit să fie altfel'', a spus Raluca Prună.

La conferinţa de presă convocată sâmbătă au mai fost prezenţi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, ministrul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, Violeta Alexandru, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, preşedintele CNCD, Csaba Asztalos. Aura Răducu i-a invitat pe cei prezenţi, simbolic, să şteargă mesajele de pe cort, scrie Mediafax.

''Poate este uşor să ştergem aceste mesaje de pe cort, dar este greu să ştergem efectele acestor mesajele din sufletele membrilor comunităţii roma'', a apreciat Asztalos, adăugând că, din cazuistica de la CNCD rezultă că în România există o spirală în care intoleranţa este în creştere nu numai faţă de romi, ci şi faţă de musulmani, dar şi faţă de persoanele cu dizabilităţi.

În acelaşi timp, Primarul Capitalei, Răzvan Sava, a avut o reacţie dură pe Facebook cu privire la actele de vandalism.

"În anul 2016, într-o capitală europeană, într-un stat tolerant și care oferă egalitate de șanse tuturor locuitorilor săi, nu este posibil să mai avem de-a face cu astfel de acte de vandalism, de ură rasială. Condamn ferm ceea ce s-a întâmplat la Universitate, vandalizarea cortului CNCR este un act ce nu trebuie să rămână nepedepsit. Voi cere, în numele Primăriei București, o anchetă serioasă din partea autorităților competente. De asemenea, voi cere o anchetă internă și în cadrul Poliției Locale pentru a vedea de ce nu s-a putut preveni acest act de vandalism", a spus Răzvan Sava. 

Potrivit unor surse, Poliţia ar avea date că mesajele xenofobe au fost scrise de un grup de aproximativ zece persoane.

 

Etichete: acte de vandalism, acte vandalism impotriva romilor, cncr, cort cncr, romi, vandalism, ziua internationala a romilor

0/1 COMENTARII
alin
10 Apr 06:44
+0
VOTURI
-0
n-am nimic cu tiganii civilizati care muncesc ca orice roman, dar ma deranjeaza agresivitatea de care dau dovada unii dintre ei si din pacate acesti "unii" sunt majoritari. Cred ca "partida RRomilor" ar trebui sa se concentreze pe reintegrarea in societate a acestor tigani care si-au facut din a incalca legea un scop in viata.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE