Robert Negoiță și-a încălcat promisiunea: Coşmarul Rosal continuă pentru locuitorii unui cartierDe mai bine de doi ani, zgomotul produs de autoutilitarele Rosal, la orice oră din zi şi din noapte, gunoaiele, cantităţile de sare şi nisip deversate sub nasul lor i-au adus la disperare pe cei care locuiesc vizavi de sediul unde își desfășoară activitatea firma familiei Prigoană. În ciuda numeroaselor plângeri şi petiţii, către instituţiile abilitate, măsurile luate până în prezent au fost minime şi nu au dus la soluţionarea problemelor cu care se confruntă aceşti bucureşteni. Mai mult, deşi primarul Sectorului 3 şi directorul general al companiei de salubritate le-au promis locuitorilor că vor lua măsuri, până în prezent nimeni nu a mişcat niciun deget.

Bucurestenii care locuiesc vizavi de sediul Rosal sunt exasperati de zgomotul produs de utilajele de salubrizare
Bucureştenii care locuiesc vizavi de sediul Rosal sunt exasperaţi de zgomotul produs de utilajele de salubrizare
Foto: B365.ro

Pe 12 noiembrie 2012, mai mulţi locuitori ai cartierului 23 August, care stau vizavi de Rosal, luau cu asalt sediul operatorului de salubritate, din Şos. Dudeşti - Pantelimon, în încercarea de a-l convinge pe primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, aflat în vizită la sediul firmei, să ia măsuri pentru a le asigura liniştea.

După ce s-au plâns edilului de zgomotul infernal produs de utilajele Rosal, la orice oră din zi şi din noapte, primarul le-a promis că situaţia se va schimba radical într-o lună. Atunci, Bogdan Niculescu, directorul general al Rosal, şi-a luat angajamentul că va face mai multe schimbări în aşa fel încât activitatea companiei de salubritate să nu mai strice liniştea locuitorilor din zonă. Practic, accesul maşinilor trebuia să se facă prin poarta de acces aflată în imediata apropiere a intersecţiei Şos. Dudeşti-Pantelimon - Bd. Basarabia - Str. Industriilor, iar utilajele Rosal urmau să fie parcate la o distanţă mult mai mare de case.

După două luni de la negocierile purtate cu edilul Sectorului 3 şi cu reprezentanţii Rosal, riveranii au rămas cu ochii în soare şi cu utilajele de salubritate vizavi de casele lor. "Încă aştept reacţia Primăriei Sectorului 3 pentru că am tranşat această problemă cu domnul primar Robert Negoiţă. Dumnealui a găsit o soluţie care ne avantajează pe toţi, însă această soluţie întârzie să fie pusă în aplicare. Trebuia să cer contacte, să ştiu cu cine discut şi să îi cer primarului Sectorului 3 să îmi declare în scris că Rosal trebuie să rezolve această problemă în termen de o lună. Din câte se pare, în relaţia dintre locuitori şi reprezentanţii Rosal e dialogul surzilor. Înţeleg că domnul Bogdan Niculescu spunea că pentru a muta utilajele trebuia să betoneze zona respectivă, însă nici aici nu este betonată zona, aşa că nu înţeleg care este problema, mai ales dacă luăm în considerare suma pe care o câştigă Rosal din contractul de salubritate", a declarat, pentru B365.ro, Cătălina Creţu, cea care locuieşte vizavi de sediul Rosal. 

Femeia spune că nu se aştepta la o asemenea lipsă de reacţie din partea edilului şi a companiei pentru că directorul general şi-a luat angajamentul, în faţa primarului Robert Negoiţă, că va lua măsuri pentru a asigura liniştea locuitorilor din zonă. "Nu s-a întâmplat nimic din ce am stabilit atunci, pe 12 noiembrie, deşi curtea lor este imensă şi acolo, în spatele curţii, unde a propus şi domnul primar să-şi mute utilajele, ei nu ar deranja pe nimeni. Aici au făcut trotuarul zdrenţe, iar când ies maşinile de mare tonaj din curte şi trec prin gropile alea produc un zgomot mare şi este destul de deranjant. Nu înţeleg de ce autorităţile nu reacţionează pentru că, în mod normal, când strici ceva trebuie să şi repari. Trotuarul ăla este stricat de anul trecut, dar nu s-a sesizat nimeni. Eu tot aştept şi ca autorităţile să le pună în vedere să repare strada şi trotuarul, care au fost deteriorate de ei. De asemenea, ei nu au nici curtea asfaltată, astfel că, maşinile aduc tot noroiul din curte pe carosabil şi pe trotuar. Practic, firma care asigură salubritatea, murdăreşte mai întâi zona, ca apoi să aibă ce să cureţe, iar asta se întâmplă de mai bine de doi ani, de când au început ei să-şi aducă maşinile aici", a punctat Cătălina Creţu.

Deşi firma familiei Prigoană nu a fost obligată să repare stricăciunile provocate de propriile utilaje de mare tonaj, locuitorii din zonă sunt traşi imediat la răspundere dacă murdăresc trotuarul. "Îmi povestea o vecină că şi-a adus ceva cu o maşină în curte. Cum nu avea curtea asfaltată, când a ieşit cu maşina o aşteptau unii să o amendeze pentru că murdăreşte drumul public. Am fost şocată complet când am auzit. Pe ăştia nu-i mai întreabă nimeni ce e cu curtea neasfaltată? Aici noroaiele sunt la ele acasă, deşi, în mod normal, nu te poţi duce în mijlocul unui cartier rezidenţial fără nişte amenajări, care să includă măcar betonarea curţii. Acum au fost totuşi condiţii atmosferice rezonabile, dar când plouă abundent este ca la porci pe stradă", spune Creţu.

Locuitorii de vizavi de sediul operatorului de salubritate au mai precizat că, după discuţia cu primarul, au constatat doar că s-a diminuat puţin nivelul zgomotului. "Dacă anul trecut toată noaptea veneau tiruri cu sute de tone de nisip şi sare, pe care le descărcau într-un zgomot infernal, şi băteau remorcile ca să poată descărca tot nisipul, acum s-au mai potolit şi, din câte se pare, au mai lucrat la disciplină astfel încât să nu mai deranjeze. Dar şi acum, dacă ninge, vin camioanele şi după ora 22.30. Totuşi, angajaţii sunt mai atenţi, în sensul că nu mai bat benele în neştire, ci doar o dată - de două ori. Însă, până acum a fost o iarnă foarte rezonabilă faţă de cea de anul trecut. Înainte era ceva de nedescris. Noi, locuitorii din zonă, am rămas cu sechele din perioada respectivă. Am avut, totuşi, nişte probleme cu ei înainte de sărbători. Timp de trei-patru zile la rând am fost la ei în curte să le cer să oprească motoarele. Într-o noapte, tocmai când voiam să dorm, am simţit trepidaţiile şi am auzit zgomotul puternic, care nu se mai oprea. M-am dus val-vârtej peste ei şi am aflat că cineva pornise motorul unei sărăriţe. Era ceva infernal. Coordonatorul lor şi-a cerut scuze şi a spus că angajatul n-a ştiut că nu trebuia să pornească motorul. În altă noapte au venit cu nisipul şi au bătut benele alea şi iar m-am dus la ei în curte. Am fost nevoită să mă cert cu ei ca să priceapă că nu e normal să facă zgomot", a precizat Cătălina Creţu.

La câteva zile după discuţia dintre locuitorii din zonă şi primarul Sectorului 3, autorităţile au făcut măsurători sonometrice, pentru a stabili dacă plângerile riveranilor se justifică. "Poliţia Locală a Sectorului 3 mi-a transmis, printr-un răspuns, că s-au dispus măsurători sonometrice, care au arătat că zgomotul produs de Rosal se încadrează în STAS-ul din 1988. Potrivit răspunsului furnizat de Poliţia Locală, zgomotele din curtea Rosal sunt cu 1 - 2 decibeli peste zgomotul străzii, care este foarte mare, însă în răspuns nu se precizau informaţiile concrete despre nivelul de zgomot determinat, ci erau doar generalităţi. În plus, măsurătorile care s-au făcut atunci, pe 16 noiembrie, nu includeau zgomotul produs de utilajele de deszăpezire, ci doar pe cel produs de maşinile cu motoare mai mici. Le-am transmis apoi că aştept să facă măsurători sonometrice în contextul actual, când se folosesc maşinile şi utilajele de deszăpezire", a mai precizat Cătălina Creţu.

Cum răbdarea lor este pusă la grea încercare, în cazul în care situaţia nu se va schimba, riveranii sunt dispuşi să acţioneze în instanţă atât operatorul de salubritate, cât şi toate instituţiile statului care nu s-au ocupat de rezolvarea problemelor lor pentru a seta un exemplu. Însă, pentru a obţine câştig de cauză, locuitorii sunt conştienţi că au nevoie de un avocat foarte bun, cu experienţă pe probleme de mediu, care să-i ajute să învingă Rosal-ul şi autorităţile. Ei sunt convinşi că, dacă vor ajunge în instanţă, cu un avocat bun, vor câştiga şi vor obţine despăgubiri de câteva milioane de euro pentru că le-au fost încălcate flagrant drepturile, în mod repetat.

Etichete: cartier 23 August, robert negoita, rosal, Rosal Grup, Sectorul 3

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h