Costul absenteismului la locul de muncă în România: 703 euro pe angajatRomânii lipsesc 2,2% din totalul zilelor lucrătoare dintr-un an. potrivit studiului PwC Saratoga, în ușoară scădere față de 2014, atunci când a fost de 2,4%. Potrivit studiului, costul absenteismului la locul de muncă este de 703 euro per angajat la nivelul pieței generale.

Costul absenteismului la locul de munca in Romania: 703 euro pe angajat
Costul absenteismului la locul de muncă în România: 703 euro pe angajat

"Rata absenteismului din România, care include absențele nemotivate, cât și pe cele din motive medicale, este similară cu cea din țările din regiune. Cu toate acestea, absenteismul continuă să genereze costuri semnificative pentru organizații. În acest context, devine din ce in ce mai importantă explorarea de către angajatori a cauzelor acestuia, prin practici specifice de resurse umane (de exemplu, prin studii periodice de satisfacție a angajatilor), precum și prin dezvoltarea de programe ținite de combatere a absenteismului (de exemplu, programe de motivare sau programe care vizează starea de sănătate a angajaților", a declarat Horațiu Cocheci, senior manager, liderul echipei de Servicii de Consultanță în Resurse Umane, PwC România, potrivit profit.ro.

Costul absenteismului la locul de muncă este de 703 euro per angajat la nivelul pieței generale, fiind mai scăzut în retail (440 euro pe an per angajat) și mai mare în sectorul farmaceutic (1.132 euro per angajat), proporțional  cu remunerația medie a personalului din fiecare sector.

Investiția financiară în programele de dezvoltare a angajaților, un alt capitol analizat în studiu, a crescut cu aproape 50% față de anul precedent , deși numărul orelor dedicate acestor programe a rămas constant (17 - 18 ore per angajat per an).

Cele mai multe ore de training per angajat au fost raportate de bănci, în vreme ce investițiile cele mai mari în astfel de programe au fost făcute de companiile din sectorul farmaceutic (peste 1.000 de euro per angajat).

Studiul PwC Saratoga Romania 2015 prezintă date exhaustive referitoare la indicatori ai capitalului uman, pe baza datelor colectate de la 64 de companii participante din cinci sectoare economice (industria farmaceutică, producție industrială, retail, bănci și leasing financiar).

Etichete: absenteism, angajat, cost, loc de muncă, studiu, training

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE