Cozi uriaşe la frontierele României. FADERE cere demisia ministrului Petre TobăFederaţia asociaţiilor de români din Europa (FADERE) cere demisia ministrului Afacerilor Interne Petre Tobă, deoarece şi anul acesta românii care muncesc în străinătate au stat la cozi uriaşe la frontierele României.

Cozi uriase la frontierele Romaniei. FADERE cere demisia ministrului Petre Toba
Cozi uriaşe la frontierele României. FADERE cere demisia ministrului Petre Tobă
Foto: europafm.ro

"Pentru proasta organizare din ultimele zilei a activităţii frontierelor şi dezinteresul demonstrat în momentul în care a fost informat că la frontiere s-au format cozi kilometrice, FADERE cere demisia domnului Petre Tobă din fruntea Ministerului Afacerilor Interne. Este inadmisibil ca în apropierea sărbătorilor de iarnă, când foarte mulţi români din Europa se întorc în ţară, autorităţile să fie luate din nou prin surprindere. Însă, pe lângă faptul că frontierele nu au fost pregătite pentru acest moment, după ce a fost înştiinţat că există cozi foarte mari, domnul Tobă s-a comportat în continuare cu dezinteres, nerezolvând problema. În Europa locuiesc în jur de trei milioane şi jumătate de români care trimit foarte mulţi bani în ţară şi care se întorc acasă în număr covârşitor de două ori pe an: de Crăciun şi în perioada vacanţei de vară", arată FADERE, într-un comunicat de presă citat de Mediafax.ro.

Reprezentanţii FADERE se declară indignaţi de sutele de telefoane şi mesaje pe care le-au primit din partea românilor care se întorc în ţară în aceste zile şi care au aşteptat la cozi la frontieră.

"În loc să fie primiţi cu braţele deschise de România, sunt ţinuţi la graniţe şi sunt trataţi încă o dată cu dispreţ. Sperăm ca adevăratul motiv pentru care s-au formate cozile uriaşe să fie doar incompetenţa. Ar fi mult mai grav data situaţia ar fi o răzbunare politică pentru votul diasporei sau şi-ar avea originea în obiceiul poliţiştilor de frontieră şi vameşilor corupţi care caută în bagajele românilor până îi fac pe aceştia să le dea spagă pentru a putea intră în ţară", a declarat Daniel Tecu, preşedintele FADERE.

Marţi dimineaţă, punctul de trecere a frontierei Nădlac II de pe autostrada A1 a fost închis, timp de aproape două ore, din cauza unei defecţiuni la sistemul informatic, autoturismele fiind redirecţionate către Turnu şi Nădlac I, iar camioanele către Vărşand.

La sfârşitul săptămânii trecute, în punctele de trecere a frontierei din vestul ţării cozile s-au întins pe zeci de kilometri pe sensul de intrare în ţară, mii de români întorcându-se din străinătate pentru a petrece sărbătorile în ţară.

Potrivit Poliţiei de Frontieră, în weekend, într-un interval de 48 ore, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 420.000 de persoane, din care 248.700 pe sensul de intrare în ţară, cele mai tranzitate fiind punctele de trecere a frontierei din vestul ţării şi cele aeroportuare. Într-un weekend normal, la frontieră sunt înregistrate 260.000 de treceri de persoane, din care 134.000 pe sensul de intrare în România şi 130.000 la ieşirea din ţară.

Etichete: cozi, frontiere, romani strainatate

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE