Oprescu: Facturile la căldură se dublează pentru bucureștenii cu venit de peste 2.000 de leiPrimarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, la Comisia de Industrii din Cameră, că nu mai poate face față susținerii subvenției la gigacalorie şi că a cerut o listă de la ANAF cu veniturile bucureştenilor, astfel încât cei cu venituri peste 2.000 de lei pe cap de membru de familie să plătească 328 de lei gigacaloria, față de 170 de lei. Asta după ce în campania electorală, dar și ulterior, a dat asigurări că prețul gigacaloriei nu va crește.

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu

"Nu mai pot să fac faţă cu subvenţia. Nu mai pot. Nu mai am cum să subvenţionez, şi sunt mulţi amărâţi care nu au bani. Am cerut de patru ani - să văd acum dacă se concretizează - o listă cu veniturile de la ANAF şi dacă venitul e mai mare de 20-25 de milioane pe cap de familie să pot să-i pun să plătească 328, cât e acuma gigacaloria la Bucureşti. De ce? Ca să pot să măresc paleta ălora care nu au bani. Nu e politic, e grija faţă de oameni", a spus Oprescu, conform realitatea.net.

Primarul general al Capitalei declara, în 13 septembrie, că bucureştenii vor plăti acelaşi preţ ca şi anul trecut pentru gigacalorie, deşi se estimează o creştere de aproximativ cinci la sută a preţului acesteia, din cauza scumpirii gazului.

Edilul Capitalei preciza că este de aşteptat ca preţul gigacaloriei să se majoreze cu până la cinci la sută, din cauza scumpirii gazelor, dar sublinia că va avea grijă ca preţul plătit de populaţie să nu se modifice.

Oprescu mai spunea că municipalitatea va plăti diferenţa între valoarea preţului real, care în prezent este de 328 de lei, şi 170 de lei cât plăteşte populaţia pentru gigacalorie.

Citește și Oprescu se ia la trântă cu Dan Diaconescu: dă un milion la Oltchim

În 2011, Guvernul a eliminat subvenţia acoperită de la bugetul de stat pentru energia termică, iar primăriile au decis dacă şi în ce condiţii acordă subvenţiile din bugetele locale.

La sfârşitul lunii iulie 2011, Consiliul General al Muncipiului Bucureşti a aprobat creşterea preţului plătit de populaţie pentru gigacalorie de la 124 de lei la 169,88 de lei, inclusiv TVA.

În 13 septembrie 2012, Guvernul a decis anularea penalităţilor istorice acumulate de RADET faţă de ELCEN, urmând ca cele două unităţi să fie unificate, astfel încât activităţile de producţie şi distribuţie să fie integrate.

Atât premierul, cât şi primarul general au arătat atunci că este necesar ca regulamentul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi modul de calcul al penalităţilor să fie modificate, astfel încât să fie evitată acumularea unor noi penalităţi.

ELCEN vinde energia termică către RADET la un preţ reglementat de ANRE, după care regia o livrează consumatorului final. Datoriile curente ale RADET către ELCEN sunt de circa un miliard de lei, la care se adaugă penalităţi de 1,1 miliarde de lei, datorie acumulată pe parcursul a 15 ani. Din cauza neîncasării sumelor de la RADET, ELCEN nu şi-a achitat datoriile către toţi furnizorii de materie primă.

ELCEN este controlată de compania de stat Termoelectrica, iar RADET funcţionează în subordinea Primăriei Capitalei.

Etichete: bani, căldură, ELCEN, factură, oprescu, RADET, subvenţie

0/6 COMENTARII
gabi
04 Oct 12:35
+0
VOTURI
-0
daca prostimea l-a votat ce sa faci. nu sunt bani pentru oameni , dar sunt bani pentru autostrada suspendata cca 100 mil euro / km si alte astfel de hotii ale acestui jeg infect . m-am saturat sa fiu solidar cu nemunca cu betivii , fumatorii si alte clase sociale care prefera sa stea cu mana intinsa fara sa faca nimic in loc. sa dea la pensionari astfel de reduceri, dar la ceilalti sa ii puna sa munceasca in folosul comunitatii pentru acesti bani.
Andrei
03 Oct 20:24
+0
VOTURI
-0
Poate opriti inainte si hotiile care fac ca gigacaloria sa fie atat de scumpa!!!
Luca
03 Oct 17:44
+0
VOTURI
-0
Asta-i hotie! De ce nu s-a anuntat pana in luna august ca sa se poata debransa cei interesati. Adica fraierii sa plateasca iar smecherii sa huzureasca! Halal politica Oprescule!
adi
03 Oct 17:27
+0
VOTURI
-0
dar pentru chirie are 1.500.000 eur
Tunar
03 Oct 16:32
+0
VOTURI
-0
asta e discriminare ... pentru ce sa fie diferentiata in functie de veniturile declarate, sa rada aia cu "mertane" si "fara venituri" de fraieri care platesc impozite si taxe si au veniturile declarate?
Marius Temes
03 Oct 16:02
+0
VOTURI
-0
Oprescu a avut bani cand a venit vorba sa cumpere chioscuri de 50.000 de euro care au 2 m patrati si acum nu are bani pentru subventii, pai pentru asta l-am votat? sa ne fure pe toti ?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h