Creşterea de 4,3% a PIB-ului în primul trimestru, confirmată de INSInstitutul NaŢional de Statistică şi-a menţinut estimările privind creşterea economiei în primul trimestru din 2016. Astfel, PIB-ul a crescut cu 4.3% în ritm anual şi cu 1.6% în ritm trimestrial. 

Cresterea de 4,3% a PIB-ului in primul trimestru, confirmata de INS
Creşterea de 4,3% a PIB-ului în primul trimestru, confirmată de INS
Foto: ancheteonline.ro

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I din 2016 a fost de 150,02 miliarde lei preturi curente, in crestere ( in termeni reali) cu 4,3% fata de trimestrul I din 2015, informeaza hotnews.ro.

La cresterea PIB, in trimestrul I 2016 fata de trimestrul I 2015, au contribuit aproape toate zonele economiei, contributii mai importante avand:
- Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+2,1%), cu o pondere de 18,0% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 13,1%;
- Informatiile si comunicatiile (+0,4%), cu o pondere de 6,1% la formarea PIB si care au inregistrat o crestere a volumului de activitate cu 7,6%;
- Impozitele nete pe produs (+0,5%), cu o pondere de 13,6% la formarea PIB si al caror volum de activitate s-a majorat cu 3,8%.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal:
- cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 10,0% contribuind cu 6,4% la cresterea PIB;
- formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,3%, consecinta a cresterii cu 7,0% a volumului sau.

O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-3,4%), consecinta a cresterii cu 1,2% a volumului exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere semnificativ mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 8,0%.

Etichete: creştere, economie, INS, PIB

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h