Creştinii au intrat în postul Paştelui. Tradiții și obiceiuri pentru cele 40 de zile de postSĂRBĂTOAREA DE PASTE 2016. Credincioşii creştin-ortodocşi şi cei greco-catolici au început de luni postul Paştelui, perioada de pregătire spirituală pentru a sărbători Învierea lui Iisus Hristos, care va fi anul acesta la 1 mai. Postul durează 40 de zile şi este cel mai lung şi mai aspru de peste an. Postul Sfintelor Paşti sau Postul Mare aminteşte de postul celor 40 de zile ţinute de Mântuitor înainte de începerea activităţii Sale mesianice.

A inceput postul Pastelui
A început postul Paștelui

SĂRBĂTOAREA DE PASTE 2016. Durata de 40 de zile a Postului Paştilor se întemeiază pe o tradiţie din Vechiul Testament: potopul, care trebuia să spele Pământul de păcate, a ţinut 40 de zile şi 40 de nopţi; 40 de ani au mâncat evreii mâna în pustiu, înainte de a ajunge pe pământul făgăduinţei; Moise a stat pe munte 40 de zile pentru a primi Legea. În Postul Mare sunt doar două dezlegări la peste, de Bună Vestire, 25 martie, şi în Duminică Floriilor, 24 aprilie. În acest an, Paştele va fi sărbătorit pe 1 mai.

Postul Paştelui are loc înaintea Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos şi este cel mai lung şi mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Oamenii mai numesc acest post şi Postul Mare. Postul Mare durează patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor, potrivit Calendarulortodox.

Motivul principal al postirii în Postul Paştelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezaţi de Paşti şi să între în biserica. Totuşi, Postul Paştelui a devenit absolut firesc o perioară de pregătire spirituală pentru toţi creştinii să sărbătorească Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.

SĂRBĂTOAREA DE PASTE 2016. Ţinând seamănă că Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile ţinute de Mântuitor înainte de începerea activităţii Sale mesianice (Luca IV, 1-2) a fost numit şi Păresimi. În primele secole se obişnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor, sau doar două zile înainte de Paşti sau o săptămâna.

La sfârşitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărţit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Păresimilor care ţinea până în Duminică Floriilor şi Postul Paştilor (Postul pascal) care ţinea o săptămâna, începând cu Duminică Floriilor şi încheindu-se cu Duminică Învierii Domnului.

În urmă Sinodului I ecumenic de la Niceea din anul 325, Biserica de Răsărit s stabilit că durata postului să fie de şapte săptămâni, durata care a rămas valabilă până în zilele noastre.

SĂRBĂTOAREA DE PASTE 2016. În Postul Mare creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune.

În calendarul bizantin Postul Mare începe în lunea de după Duminică izgonirii lui Adam din răi, iar cel latin cu Miercurea Cenuşii.

Aşa cum bine se ştie, postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios şi moral. Mai mult, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.

Etichete: cand este pastele, când pică paștele, cel mai lung post, conduita post, paste 2016, postul Paștelui, SĂRBĂTOAREA DE PASTE 2016

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE