Crucea de pe Caraiman va fi reabilitată. A trecut în administrarea MApNCrucea de pe Masivul Caraiman a trecut în administrarea Ministerului Apărării Naționale pentru a fi reabilitată.

Crucea de pe Caraiman va fi reabilitata. A trecut in administrarea MApN
Crucea de pe Caraiman va fi reabilitată. A trecut în administrarea MApN
Foto: cruceacaraiman.ro

"Protocolul și procesul verbal prin care imobilul a trecut din domeniul public al Orașului Bușteni în domeniul public al statului și în administrarea MApN au fost semnate luni, 14 martie. Predarea s-a realizat în scopul reabilitării de către MApN a monumentului reper al unității naționale, construit în memoria militarilor români căzuți în luptele primei conflagrații mondiale", anunță MApN printr-un comunicat de presă remis agerpres.ro.

Sursa citată amintește că în Primul Război Mondial au murit aproximativ 985.000 de oameni, răpuși pe câmpul de luptă, în spatele frontului, în spitale, din rândul răniților sau bolnavilor și în teritoriile ocupate de armatele Puterilor Centrale. La aceștia se adaugă, conform aceleiași surse, 75.491 de invalizi de război, ca urmare a rănilor din cursul luptelor.

"În semn de omagiu adus sacrificiului suprem al celor căzuți în războiul de reîntregire a neamului, M.Ap.N. își propune finalizarea lucrărilor în anul celebrării centenarului Marii Uniri. Monumentul a fost construit între anii 1926 și 1928 pe Muntele Caraiman, la altitudinea de 2291 metri, pentru a cinsti memoria celor căzuți în Primul Război Mondial. La 14 septembrie 1928, a avut loc inaugurarea și sfințirea monumentului", precizează MApN.

Potrivit datelor ministerului, crucea are o înălțime de 28 de metri și două brațe de câte șapte metri fiecare. Este executată din profile de oțel, fiind montată pe un soclu din beton armat placat cu piatră, înalt de 7,5 metri. În interiorul acestuia se află o încăpere care a adăpostit inițial generatorul de energie electrică ce alimenta cele 120 de becuri de 500 W de pe conturul crucii, se mai arată în comunicat.

Etichete: cruce caraiman, masivul caraiman

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE