CSM a aprobat cererea de pensionare a judecătorului din dosarul Colectiv. Procesul, RELUATConsiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat marţi cererea de pensionare a magistratului Valeriu Mihai Terceanu de la Tribunalul Bucureşti, care judecă şi dosarul Colectiv. În aceste condiţii, cel mai probabil procesul în cazul Colectiv va fi reluat de la zero. Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, spune că nu poate avea încredere într-o justiţie în care un caz cum este dosarul Colectiv trenează de aproape trei ani, iar "dreptatea" oferită de judecători până în acest moment este una în care răniţii şi părinţii celor decedaţi "sunt trataţi ca nişte infractori", purtaţi si umiliţi prin sălile de tribunale pentru a vedea incompetenţa şi corupţia din justiţia românească. Eugen Iancu se întreabă "câţi judecători proaspăt viitori pensionari înainte de termen, dar momiţi de o pensie mare, se pot privi în oglindă fără a fi apăsaţi de amintirea unor cazuri trucate", spunând că, "cu siguranţă, un anume judecător nu o poate face".

DOSARUL COLECTIV
DOSARUL COLECTIV

Cererea de eliberare din funcţie prin pensionare a judecătorului Valeriu Mihai Terceanu de la Tribunalul Bucureşti s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM de marţi şi a fost aprobată în unanimitate.

Judecătorul Valeriu Mihai Terceanu se va pensiona începând cu data de 3 septembrie.

În aceste condiţii, toate actele efectuate de judecător în cazul Colectiv ar putea fi anulate, iar procesul ar putea fi reluat de la zero.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu, spune că nu poate avea încredere într-o justiţie în care un caz cum este dosarul Colectiv trenează de aproape trei ani, iar "dreptatea" oferită de judecători până în acest moment este una în care răniţii şi părinţii celor decedaţi "sunt trataţi ca nişte infractori", purtaţi si umiliţi prin sălile de tribunale pentru a vedea incompetenţa şi corupţia din justiţia românească.

"De două zile sunt întrebat de oameni din presă dacă am încredere în justiţie, dacă cred că acest dosar se va finaliza într-un termen rezonabil şi dacă cred că se vor da soluţiile corecte şi aşteptate de noi. Răspunsul meu este nu. Nu pot să am încredere într-o justiţie în care un caz cum este dosarul Colectiv trenează de aproape 3 ani, timp în care dosarul făcut de procurori este unul cel puţin "subţire" şi nu mă refer la grosimea lui, iar tribunalele prin care au trecut dosarele Colectiv s-au purtat într-un mod jalnic", a scris, marţi, pe Facebook, Eugen Iancu, al cărui fiu în vârstă de 22 de ani se numără printre cele 64 de victime ale incendiului din clubul Colectiv.

El afirmă că "dreptatea" oferită de judecători până în acest moment este una în care părinţii celor decedaţi şi răniţii sunt trataţi ca nişte infractori.

Eugen Iancu se întreabă "câţi judecători proaspăt viitori pensionari înainte de termen, dar momiţi de o pensie mare, se pot privi în oglindă fără a fi apăsaţi de amintirea unor cazuri trucate", spunând că, "cu siguranţă, un anume judecător nu o poate face".

"În timp ce noi ne uităm la fotografiile copiilor îngropaţi, în timp ce răniţii au obosit să se tot opereze, suntem purtaţi si umiliţi prin sălile de tribunale pentru a vedea incompetenţa şi corupţia din justiţia romănească. Un judecător, adică un om drept, cu o conduită etică şi morală de netăgăduit, impune respect, iar atunci cănd iese la pensie o face cu fruntea sus, pentru că toată viaţa lui a fost un simbol al corectitudinii. Aş vrea să ştiu câţi judecători proaspăt viitori pensionari înainte de termen, dar momiţi de o pensie mare, se pot privi în oglindă fără a fi apăsaţi de amintirea unor cazuri trucate. Cu siguranţă un anume judecător nu o poate face", adaugă preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

Această cauză a ajuns la Tribunalul Bucureşti după ce în 5 aprilie Judecătoria Sectorului 4 a decis să reunească dosarul incendiului de la clubul Colectiv cu cel al fostului primar Cristian Popescu Piedone. Totodată, magistraţii au respins cererea urmaşilor celor decedaţi şi a răniţilor ca statul să fie parte în proces pentru plata despăgubirilor. Judecătorii au respins şi sesizarea Curţii Constituţionale cu o excepţie ridicată de juristul Ministerului de Interne.

Judecătoria Sectorului 4 a început, în 7 februarie, judecarea pe fond a dosarului "Colectiv" în care sunt acuzaţi de ucidere din culpă patronii clubului şi administratorii firmei care a pus artificiile în seara concertului din 30 octombrie 2015.

În dosarul "Colectiv" s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii.

Dosarul "Colectiv" a ajuns la Judecătoria Sectorului 4 în 28 aprilie 2016, când a intrat în procedură de cameră preliminară.

Procurorii Parchetului instanţei supreme i-au trimis în judecată pe George Alin Anastasescu, Paul Cătălin Gancea şi Costin Mincu, patronii clubului Colectiv, pe Daniela Ioana Niţă şi Mihai Cristian Niţă, administratorii firmei Golden Ideas Fireworks Artists care au instalat artificiile folosite în seară concertului din 30 octombrie 2015 şi pe pirotehnicianul Viorel Zaharia, care a fost prezent în club.

Aceştia sunt acuzaţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în formă agravată şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă. În plus, Daniela Niţă este judecată şi pentru sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri.

De asemenea, SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL au fost trimise în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în formă agravată.

Procurorii continuă cercetările, într-un dosar disjuns, faţă de artificierul Marian Moise, pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală. Marian Moise a fost trimis de firma Golden Ideas Fireworks Artists să pună artificiile în clubul Colectiv, la concertul trupei Goodbye to Gravity. Ancheta în cazul său a început mai târziu pentru că acesta a fost rănit în urma incendiului.

Dosarul fostului primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, a fost instrumentat de procurorii DNA, care în 5 mai 2016 l-au trimis în judecată pe fostul edil, alături de alţi trei funcţionari din primărie, sub acuzaţia de abuz în serviciu.

Cei patru sunt acuzaţi că au eliberat acordurile şi autorizaţiile de funcţionare pentru clubul Colectiv, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la securitatea la incendiu.

Dosarul a fost înregistrat la Tribunalul Bucureşti în 5 mai 2016, iar în 14 octombrie instanţa a decis că procesul poate să înceapă şi că rechizitoriul a fost corect întocmit.

Un al treilea dosar deschis după incendiul din clubul Colectiv este cel în care sunt judecaţi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei.

În 28 octombrie 2016, procurorii militari din DNA i-au trimis în judecată pe Antonina Radu şi George Petrică Matei, de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, pentru abuz în serviciu şi uzurparea funcţiei, pentru că au făcut verificări în clubul Colectiv fără a lua măsuri.

În această cauză s-au constituit părţi civile 248 de persoane, care au formulat pretenţii civile ce se ridică la 212.474.000 euro şi 51.240.315,8 lei.

În urma incendiului din clubul Colectiv şi-au pierdut viaţa 64 de persoane, între care 27 în noaptea tragediei şi 37 ulterior, în spitale din Bucureşti şi din străinătate, printre aceştia fiind fotografi, artişti, olimpici şi studenţi străini.

Incendiul din 30 octombrie 2015 a izbucnit în timpul unui concert susţinut în clubul Colectiv de trupa rock bucureşteană Goodbye to Gravity, care îşi lansa albumul "Mantras of War". Solistul Andrei Găluţ este singurul membru al trupei care a supravieţuit tragediei.

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE