Cu câți bani mai rămân bucureștenii după ce plătesc chiriaÎntr-un top al capitalelor din estul Europei, bucureştenii rămân cu cei mai puţini bani în mână după ce-şi plătesc chiria. Mai exact, locuitorii Capitalei mai rămân doar cu o treime din salariu pentru a-și asigura traiul în fiecare lună. 

Cu cati bani mai raman bucurestenii dupa ce platesc chiria
Cu câți bani mai rămân bucureștenii după ce plătesc chiria

Un bucureştean care a ales să închirieze un apartament de o cameră amplasat în centrul Capitalei plăteşte în medie 330 de euro/lună, adică 70% din salariul mediu net încasat de acesta.

Câştigul salarial mediu net se ridică la aproximativ 480 de euro, astfel că bucureşteanului îi mai rămâne o treime din salariu, adică 144 de euro, pentru a-i consuma după bunul plac. Cel mai probabil, o parte din bani se va duce în consum.

În astfel de condiţii, cum este mai avantajos să trăieşti în Capitală: într-un apartament achiziţionat prin finanţare bancară sau prin plata chiriei? Analiştii spun că în prezent, având în vedere nivelul mic al dobânzilor, mai indicat este să accesezi un credit pentru achizi­ţio­narea unei locuinţe.

„În momentul de faţă, mai indicat este să-ţi achiziţionezi o locuinţă prin finanţare bancară întrucât în Bucureşti ratele sunt mai mici decât chiriile. Este mult mai avantajos să plăteşti bani pentru un imobil. Şi în alte oraşe mari ale ţării, de altfel. Pe de altă par­te, dacă legea dării în plată va trece în forma în care a trecut de Senat, putem asista la creşterea chiriilor şi probabil se va păstra paritatea de acum. Probabil tot o achiziţie prin bancă ar fi mai la îndemnână“, a expli­cat pentru ZF Liviu Andrei, director executiv al broke­rului de credite Alliance Finance Broker.

Dobânda Robor cu scadenţa la trei luni, referinţa în funcţie de care se calculează costul creditelor de retail în lei, a atins aproape 0,80% ieri, dar rămâne în apro­pierea minimului istoric de 0,76% pe an. În luna martie, majoritatea băncilor îşi actua­lizează ratele la credite în funcţie de nivelul Robor, astfel că românii ar putea plăti mai puţin din aprilie. La precedenta rundă de actualizare a dobânzilor, din decembrie, Robor afişa un nivel de 1% pe an. Însă analiştii atrag atenţia că Robor va urca şi pe măsură ce economia locală va ieşi din perioada de încetinire temporară a preţu­rilor, indusă de reducerea TVA, şi va păşi din nou în teritoriul negativ al inflaţiei.

Etichete: apartament, bucureşteni, Bucureşti, casă, chirie, închiriere, rată bancă

0/1 COMENTARII
Cris
22 Mar 09:07
+0
VOTURI
-0
Asta cu rata mai buna decat chiria merge numai daca ai job bine platit si relativ stabil (o raritate in Romania). Majoritatea joburilor in RO sunt si prost platite si instabile (grija zilei de maine). Nu stii in niciun moment daca firma la care lucrezi va mai fi si peste un an pe piata.

Si atunci, cum sa faci credit la banca? Tre sa fii tembel...

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE