Cum ar putea fi schimbat drapelul României. Propunere, adoptată în SenatCoroana ar putea fi readusă pe capul acvilei din stema țării, prevede o propunere legislativă adoptată luni de Senat, în calitate de primă Cameră legislativă sesizată.

Cum va fi schimbat steagul Romaniei. Propunere, adoptata in Senat
Cum va fi schimbat steagul României. Propunere, adoptată în Senat

Deputatul PNL, Grigore Crăciunescu,a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege prin care propune ca drapelul României să fie modificat prin adăugarea unei coroane deasupra stemei. Grigore Crăciunescu susține că "stema va sublinia ideea de independenţă şi suveranitate a statului român"

Propunerea legislativă pentru modificarea art 1 din Legea 102/1992 privind stema țării și sigiliul statului a fost adoptată de Senat cu 101 voturi "pentru", o abținere și două voturi "împotrivă", urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților.

"Stema României simbolizează statul român național suveran, independent unitar și indivizibil. Imaginile care compun stema evocă istoria unui popor, tradiția lui și au darul de a trezi sentimentul național. În absența tradiției, demnității și identității naționale, libertatea și democrația sunt ramuri fără rădăcini. Readucerea Coroanei pe capul Acvilei din stemă are un un rol moral, educativ și demonstrativ, pe de o parte, iar, pe de altă parte, dezbaterea publică asupra Stemei naționale readuce în actualitate valorile și simbolurile pe care le reprezintă", se arată în expunerea de motive a propunerii inițiate de deputatul PNL Grigore Crăciunescu și susținută de alți 48 de deputați PNL, PSD, UNPR și ALDE, scrie Agerpres. 

Crăciunescu susține că mai multe țări care au ca formă de stat republica au păstrat sau au repus coroana în componența stemelor lor.

"Este momentul să încheiem cu tot ceea a însemnat perioada comunistă, să ne asumăm trecutul și istoria adevărată. Astăzi prin votul nostru punem încă o piatră la temelia noii democrații obținute cu sacrificii de sânge în iarna anului 1989. (...) Prin readucerea Coroanei pe capul Acvilei, punem punct unei situații care ține de vechiul regim comunist și dovedim că ne integrăm în practica modernă a statelor europene", se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit raportului Comisiei pentru administrație a Senatului, proiectul de lege a primit din partea Comisiei Naționale de Heraldică și Genealogie a Academiei Române un punct de vedere favorabil, în sensul că este oportună și întemeiată.

Etichete: acvilă stema României, drapelul Romaniei, stema româniei

0/5 COMENTARII
Secu
17 Feb 09:25
+0
VOTURI
-0
Cu al ungariei, ca pana la urma asta urmaresc toti tradatorii de neam si tara care ne conduc.
elena
16 Feb 21:31
+0
VOTURI
-0
ce treaba mai au si parlamentarii.
Fubix
16 Feb 20:56
+0
VOTURI
-0
Cum ar putea fi schimbat drapelul Romaniei, sau stema? C-as doua chestii distincte...
littleangel
16 Feb 20:39
+0
VOTURI
-0
De ce ar arata mai bine cu coroana? Care ar fi legatura cu Romania???? Ca a fost cindva o monarhie??? Pai sa punem secera si ciocanul ca am fost si stat socialist.... si prin anii 60-70 nu era chiar asa de rau....
alex
16 Feb 10:38
+0
VOTURI
-0
ar arata mult mai bine cu coroana...sunt destule republici care au coroana pe stema: Rusia, Ungaria, Polonia, Cehia, Bulgaria, Serbia, Georgia

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE