Cum arată acum Catedrala Mântuirii Neamului şi când vom putea merge aici în noaptea de Înviere.VIDEOŞantierul Catedralei Mântuirii Neamului s-a transformat într-un adevărat furnicar. Pentru că vremea s-a îmbunătăţit, numărul muncitorilor s-a mărit considerabil şi se lucrează pe toate fronturile pentru ca lucrările la Catedrala Neamului să avanseze într-un ritm cât mai rapid.

Pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului s-a mărit numărul de muncitori în această perioadă, datorită vremii calde. În prezent aici se execută toate tipurile de lucrări. Datorită faptului că se muncește în trei schimburi, se acoperă toate fronturile de lucru, iar turnările de beton au loc, cel mai adesea, în timpul nopții. Totodată, se montează armătură rigidă în zona absidelor, de la cota 18 la cota 27, iar la pereții altarului se lucrează între cotele 9-18.

„În momentul de faţă se lucrează la zidăria exterioară pe zonele caselor de scară din vecinătatea altarului şi la zidăria interioară de placare care se fixează în cofrajul stâlpilor adiacenţi pronaosului. La armătura rigidă se montează elemente pe absidă nord şi sud, între cotele 17 – 95, 18 – 27 şi se lucrează şi la armătura flexibilă aferentă armării stâlpilor adiacenţi pronaosului şi se finalizează ultima etapă a catapetesmei, implicit spre cota 18", a declarat pentru Trinitas TV Ing. Vlad Florin Popescu, responsabil de execuție.

Când vom putea merge la slujba de Înviere la Catedrala Mântuirii Neamului

Oficialii Patriarhiei au anunţat anterior că lucrările la Catedrala Mântuirii Neamului sunt prevăzute să se finalizeze abia la începutul anului viitor. Astfel, Noaptea Învierii din 2016 ar putea fi sărbătorită în Catedrala Neamului.

Anul viitor, creştinii ortodocşi vor sărbători Învierea Domnului pe 1 mai, ziua internaţională a muncii.

Catedrala Mântuirii Neamului în cifre

În 2014 au fost finalizate în proporție de 95% lucrările de realizare a suprastructurii catedralei între cotele + 0,00 m ÷ +9,00 m, 70 % cele între cotele + 9,00 m ÷ +18,00 m și au fost demarate lucrările pentru nivelul +18.00 m ÷ +27,00 m.

Evaluate în cantităţi de materiale aceste lucrări înseamnă:

- 2.578 mc de zidărie

- 7.788 mc de beton turnaţi

- 3.909 tone armătură flexibilă

- 1.715 tone armătură rigidă

- 25.468 mp cofraje

- peste 30.000 metri liniari de suduri

"Toate aceste lucrări sunt recepționate din punct de vedere calitativ, iar plățile efectuate corespund stadiilor fizice", potrivit basilica.ro.

Anul acesta, Primăria Capitalei a alocat din bugetul local suma de 430.000 lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În total, bisericile din Bucureşti vor primi în acest an 9 milioane de lei din bugetul Primăriei Generale. Deşi propunerea iniţială era ca pentru Catedrala Mântuirii Neamului să se aloce suma de 930.000 lei, la propunerea consilierului general Gabriel Fătu, consilierii generali au decis să aloce suma de 500.000 de lei Bisericii Creştine dupa Evanghelie "Antiohia" din Bucureşti.

Citeşte şi: Mesajul transmis de Patriarhie primăriilor care au fost zgârcite cu banii pentru Catedrala Neamului 

Costul lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului pana la stadiul rosu-gri, adica pentru finalizarea constructiei, fara tencuiala, dar cu geamuri si usi, este de aproximativ 80 de milioane de euro, a anuntat anterior Patrarhia Romana.

"Initial, costurile lucrarilor la rosu-gri, adica constructia netencuita, dar cu geamuri si usi, au fost estimate la 100 de milioane de euro. Dupa ce au fost reevaluate calculele, odata cu finalizarea lucrarilor din subteran, costurile au scazut cu 20 de milioane de euro. Astfel ca estimam ca in final suma sa fie de 80 de milioane de euro", a explicat la vremea respectiva parintele Constatin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane.

Pentru lucrarile de infrastructura si pregatirea santierului au fost cheltuiti aproximativ 25 de milioane de euro, dintre care jumatate de la autoritatile statului si jumatate de la cetateni din tara si din strainatate, a mai spus Stoica.

In 2012, statul roman a sprijinit constructia Catedralei Mantuirii Neamului cu aproape 8,4 milioane de euro, din care 4,2 milioane de euro de la Guvern si 2 milioane de euro de la Primaria Generala a Capitalei. In 2014, Primaria Capitalei a alocat pentru catedrala Mantuirii Neamului inca 6 milioane lei.

Potrivit Patriarhiei, in primii trei ani de la inceperea lucrarilor de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, sumele platite catre bugetul de stat, reprezentand impozite si contributii sociale la salariile lucratorilor de pe santierul catedralei, TVA, acciza si alte taxe, au fost in valoare de peste 40 milioane de lei, respectiv 9 milioane euro.

Referitor la graficul de executie a lucrarilor, Patriarhia a precizat ca edificarea viitoarei catedrale patriarhale se estimeaza a fi terminata in anul 2016. Lucrarile la Catedrala Mantuirii Neamului au inceput in februarie 2011 si s-au estimat initial ca vor fi gata la faza gri la sfarsitul anului 2014.

Citeşte şi:  Cum arată Catedrala Mântuirii Neamului de sus. VIDEO

                 Sărmanii, cei mai fervenți donatori pentru Catedrala Neamului - printre ei şi un bătrân de 94 de ani

Etichete: Catedrala Mântuirii Neamului, Catedrala Neamului, foto catedrala neamului, înviere, lucrari catedrala, lucrări Catedrala Neamului, noaptea de înviere, Paşte, realitatea, santier catedrala neamului

0/20 COMENTARII
Agnosticul
15 apr 21:55
+0
VOTURI
-0
Acum dacă s-a construit s-a construit, chiar în pofida curentului de opinie. Dar nu spune nimic Patriarhia de picturile care vor fi înăuntru. Pentru că asta va fi frumos. Nu ne spune ce pictori vor lucra la ele, cât va dura pictura interioară?!
BUNICU'
14 apr 13:46
+0
VOTURI
-0
Nu stiu de ce, dar am impresia ca lipseste un cuvant din denumirea Catedralei. Eu cred ca daca s-ar numi ,,Catedrala Mantuirii Neamului Prost '', s-ar explica si investitia si amplasamentul. Probabil ca politicienii stiau precis pentru ce au nevoie de un asemenea mamut, care inghite atatia bani si unde vor fi selectati cei ce vor trece pragul. Daca sunt atatia credinciosi incat s-au construit mii de biserici, dar s-au desfiintat scoli si spitale, inseamna ca politicienii nostrii vor sa ne INDICE calea de urmat ! Prosti, bolnavi, ipocriti...asa ca directia spre popi ! Numai ei ne mai pot scapa. Dumnezeu sa ne pazeasca si sa ne apere de prosti ! Daca dintre ei sunt si politicieni, cu atat mai abitir !
OLLA
13 apr 19:57
+0
VOTURI
-0
Catedrala rusinii si nesimtirii ! Grandomanie si prost gust , mai bine faceau pentru cei saraci !! Jegurile pun taxe aberante in biserici pe preoti sa cotizeze la nivel de protopopiat si mitropolii din tara , vor bani ,bani pentru BOR si putorile din patriarhie peste 5000 de putori freaca menta !
Advocatu
11 apr 20:53
+0
VOTURI
-0
80 mil. de euro ? Mda,mai putin decat suma pentru care sta Vanghelie in arest. Asa ca ....
Liviu
11 apr 10:57
+0
VOTURI
-0
Nu va mai certati degeaba in nici 10 ani bisericile vor fi pustii, atunci sa-i aud pe vasile.In occident bisericile sunr transformate in spatii de joaca pentru copii,sau abandonate ca-s costisitoare.
Cris
10 apr 22:00
+0
VOTURI
-0
@emanuel

Exact! 3/4 din Romanie are WC-ul in fundul curtii si se spala cu apa din fantana, spitalele cad pe noi, iar pensionarii se calca in picioare la promotii meschine, dar ne cautam mantuirea intr-un buncar de benton... Prin aceste "edificii" marete, de dimensiuni megalomanice, Ceausescu continua sa existe printre noi.
emanuel
10 apr 20:01
+0
VOTURI
-0
Cati bani rispiti si noua ne pleaca medicii nu avem autostrazi iar sfiintiile lor se plimba cu mercedesuri de ultimul tip. Pacat asta e pacatul adevarat
Cris
10 apr 18:40
+0
VOTURI
-0
@Vasile

Nu am absolut nimic cu ortodocsii autentici care pot sa se inchine in orice fel de bisericuta, chiar si de lemn, la fel cum o fac in odaia lor (cum spune Biblia).

Inchinaciunea intr-o catedrala de beton de marimea Casei Poporului are legatura cu "pacatul trufiei"... adica cu ideea ca nu conteaza cum te rogi si ce faci in viata, conteaza mall-ul in care iti spui rugaciunea. O sa vedeti invierea pe niste plasme uriase cand o sa fie gata. Sa nu fim cumva mai prejos de Biserica Scientologica in materie de tehnica a inchinarii.
vasile
10 apr 16:11
+0
VOTURI
-0
hehe dupa cum banuiam, tu ai ceva cu ortodocsii :-)
dai citate din Biblie dar te feresti ca de foc sa spui de ce tremurici apartii.
Tot n-ai raspuns, unde scrie in Biblie ca asta e rostul Bisericii, sa eradicheze saracia? Sau bolile. Te poticnesti in Scriptura, dragul meu? Au nu cumva Biserica e un spital de suflete?
vasile
10 apr 16:08
+0
VOTURI
-0
Pai e foarte simplu, Romania are deja peste 100 de miliarde de euro datorii. Toata industria a fost distrusa sau vanduta poe nimic. Unde sunt banii respectivi? Asta e intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem, nu sa ne lasam manipulati in directii minore.
andrei
10 apr 15:56
+0
VOTURI
-0
Daca s-a realizat ceva in 25 ani astea sunt biserici siu mall-uri .Ce mai avem nevoie de fabrici, spitale sau sosele ???

Iar de imensitatea asta nu cred ca avem nevoie.
vasile
10 apr 14:38
+0
VOTURI
-0
Nu e nevoie sa ma asiguri de nimic, ci doar sa raspunzi la o intrebare clara. Evident ca nu poti, ma mira ca nu ai macar curajul sa-ti asumi identitatea.
Am sa-ti raspund eu dragul meu, jertfa lui Dumnezeu o aduci din ce ai mai bun.
Citeste apoi, de exemplu Eminescu, "Statul. 1 Functiile si misiunea sa" si pe urma da sfaturi referitor la ce ar trebui sa construiasca Biserica si ce nu. Mantuitorul nu putea sa eradicheze saracia in lume? Sau bolile?
Iti doresc ca Invierea Domnului sa-ti lumineze mintea si sa-ti deschida inima, in cazul in care nu ai sarbatorit deja.

Doamne ajuta
Cris
10 apr 13:52
+0
VOTURI
-0
@vasile

Te asigur ca Dumnezeu nu e agent imobiliar si primeste la fel de bine rugaciunile intr-o bisericuta de lemn. De asemenea sta scris: "Nu poti sluji la doi stapani, si lui Dumnezeu si lui Mamona"
vasile
10 apr 12:30
+0
VOTURI
-0
Dragul meu, ti-am pus o intrebare, ti-e greu sa raspunzi? Daca vrei o discutie teologica, putem duce. Ai vreo idee de ce jertfa lui Cain nu a fost primita?
Stii cumva care sunt atributiunile statului? Scolile, spitalele, samd. cumva? De orfelinatele si azilele de batrani de pe langa bisericile si manastirile ortodoxe ai auzit? Toti ortodcsii sunt prosti in opinia dumitale? Am dreptul sa fac ce vreau cu banii mei?
Cris
10 apr 12:20
+0
VOTURI
-0
@Vasile:

Matei, cap6:

"Nu va strangeti comori pe Pamant unde le manaca moliile si rugina (fierul beton) si unde le sapa si le fura hotii. Ci strangeti-va comori in cer, unde nu le mananca moliile si rugina si unde hotii nu le sapa, nici nu le fura"

Ce vrei mai clar de atat?
vasile
10 apr 10:15
+0
VOTURI
-0
Cris, de curiozitate, esti ortodox/ortodoxa? :-)
Cris
10 apr 10:04
+0
VOTURI
-0
@alex

Daca tie ti se pare ca aia arata a Catedrala, inseamna ca pentru tine e construita. Poti sa te duci sa te mantuiesti acolo. Poate imi spui si mie unde scrie in Biblie ca mantuirea se atinge in cladiri magalomanice de beton si fiare.
alex
10 apr 09:58
+0
VOTURI
-0
@ Cris dc spui ca e pentru prosti? te simti mantuita? Poate ca nu stii dar proiectul pentru Catedrala mantuirii neamului este de pe vremea regelui Carol I. Mergi in marile capitale ale lumii sa vezi acolo catedrala colosale mult mai mari decat viitoarea Catedrala. Iti dau exemplu Catedrala Sagrada Familia din Barcelona care anual inghite zeci de milioane de euro si la care se construieste de peste 100 de ani
Cris
10 apr 07:56
+0
VOTURI
-0
E Catedrala mantuirii prostilor. Uitati-va si voi cum arata. La fel de hidoasa precum Casa poporului, o aglomeratie de beton si fiare. O cheltuiala inutila de bani care puteau ajunge foarte bine la saraci, la copii sarmani care nu au cu ce sa se imbrace sa mearga la scoala, etc.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE