Cum arată acum Catedrala Neamului: o pădure de fier şi o armată de oameni FOTOResponsabilii şantierului asigură că lucrările se desfăşoară 24 de ore din 24: "Se lucrează şi cu sudorii şi cu fierarii pe timpul nopţii, iar în timpul zilei, chiar şi noaptea au început să se continue şi betonările la placa inferioară a radierului de la cota -20,10 până la -19,40. Ritmul este intens, ne apropiem ca număr de muncitori de cifra 300, şefii punctelor de lucru şi şeful de şantier şi oamenii care verifică partea de calitate a lucrărilor sunt angrenaţi ceas de ceas în această operaţiune şi acest lucru ne permite să recuperăm o parte din întârzierile care au fost din cauza timpului friguros şi din cauza căderilor masive de zăpadă”, a declarat pentru TRINITAS TV ing. Gabriel Năstase, responsabil tehnic cu execuţia.

Săptămâna aceasta a început turnarea betonului la fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului. Fundaţia viitorului locaş de cult are în sine însuşi caracteristicile unui edificiu: 'Dacă majoritatea oamenilor, atunci când se gândesc la o fundaţie, îşi imaginează o structură de beton compactă, uniformă, pe un schelet de fier-beton, fundaţia Catedralei Mântuirii Neamului este casetată, adică în interiorul ei, grinzile principale şi secundare, unite de două plăci de beton orizontale, formează nişte cămăruţe care vor rămâne goale'  - declara inginerul Mihai Nuţu, şef punct de lucru, conform basilica.ro.

Această fundaţie casetată a fost gândită pentru a prelua toată greutatea edificiului şi a o distribui pe o suprafaţă mai mare, astfel ca forţa de apăsare să nu fie puternică într-un singur loc. Deşi este casetată, fundaţia construcţiei este foarte mare, are o înălţime de patru metri, de la cotele minus 20 m la cota minus 16.

Lăcaşul de cult din Dealul Arsenalului va fi structurat pe două subsoluri, demisol, parter plus 14 etaje, punctul cel mai de sus al edificiului fiind situat la 120 de metri înălţime. Catedrala va fi dotată cu săli polivalente, cripte, apartamente pentru prelaţi, săli de consiliu şi magazine. Mai multe, citiţi aici. Catedrala Mântuirii Neamului va fi o dată şi jumătate mai înaltă decât Casa Poporului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române susţine că unul dintre motivele pentru care trebuie pus în practică proiectul megalomanic de construire a Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti este acela că “membrii Sfântului Sinod nu pot intra în altarul acestei Catedrale să slujească împreună deoarece este prea mic”.

De asemeni, Biserica Ortodoxă Română consideră că ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului ar fi justificată şi de faptul că, în Capitală, s-a ridicat un stadion naţional din fonduri publice “fără mari proteste”.

De remarcat faptul că în Bucureşti a fost construit stadionul National Arena cu o capacitate de 55.000 de locuri, din fonduri publice, fără mari proteste în legătură cu oportunitatea acestui obiectiv sportiv naţional. În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate”, motivează Patriarhia pe site-ul propriu.

Patriarhia a făcut apel la cetăţeni să direcţioneze 2% din impozitul pe venit către construirea Catedralei, menţionând însă că acest gest "nu reprezintă o donaţie".

Etichete: biserica ortodoxă, BOR, Catedrala Neamului, constructie, realitatea

0/1 COMENTARII
Constantin Marian
04 apr 13:56
+0
VOTURI
-0
Dumnezeu e in tot si toate.Oriunde si oricand te poti ruga lui,sau ii poti multumi de oriunde pentru ce ti-a oferit.Ne cere doar sa ne iubim aproapele si sa-l ajutam.Cred ca Dumnezeu e suparat pentru risipa asta numita catedrala mintuirii neamului.In loc sa ne mantuim,furand mai putin unii de la atii,ajutandu-ne unii pe altii,fiind mai politicosi si mai buni unii cu altii cineva vrea sa ne mantuiasca prin grandomanie.Bine a zis cineva inainte,am ramas un popor de primitivi.
Alex
11 mar 22:05
+0
VOTURI
-0

A fost o iarna grea. Ucigator de friguroasa.Multi au pierit de frig prin canale, ori pe aiurea.

Cate puncte de servire a unei mese calde ori a unui amarat de ceai, pentru nefericiti, a avut biserica de-a lungul si de-a latul tarii in aceasta perioada ?

In toata Europa bisericile s-au mobilizat.

Ce a facut Biserica Ortodoxa Romana ?

adi
11 mar 09:46
+0
VOTURI
-0

frumos ar fi dupa ce o construiesc sa vina un diuliu si sa le darame cosmelia, atunci sa vedem ce parere ar avea de dumnezeu asta al lor.

ioana
11 mar 08:49
+0
VOTURI
-0

Un motiv bun de renuntat la ortodoxie, daca astea sunt principiile si explicatiile lor. Ortodoxia a ramas in loc de sute de ani. Au ramas prinsi intre aceleasi cutume desi lumea s-a schimbat. Stilul este de a impume si supune. Pana si in arhitectura bisericilor noi nu apare nicio schimbare de sute de ani (exceptand termopanele probabil). Ca arhitect, cel ce a proiectat cladirea n-a facut decat sa se supuna si sa copieze cutume vechi de sute de ani, fara pic de creativitate. Asa cum noua ne este impusa si bagata pe gat aceasta megalomanie de mitropolit si compania lui.

little_angel
11 mar 09:38
+0
VOTURI
-0

Bravo!!!!!

vvv
10 mar 23:17
+0
VOTURI
-0

exact asta ne lipsea .. catedrala ""§$$

Opriti regresul Romaniei
10 mar 20:12
+0
VOTURI
-0

Auzi tu ce compara kgb-istul ala de mitropolit stadionul cu carciuma aia de ipocriti,habotnici,fatarnici si preasfinti lenesi care traiesc din banul statului,nefacand nimic constructiv.Pai mai cap de creta,a avea un stadion modern e o dovada de civilizatie si a avea o carciuma si un simbol al orgoliului si megalomaniei religioase e o dovada de imbecilitate si lacomie dupa functii,prestigiu si influenta asupra maselor.Tot mai agresiva e aceasta biserica ortodoxa care tot urla ca e aparatoarea neamului dar nu ii intereseaza de scolile si spitalele tarii.Asta dovedeste ca biserica ortodoxa romana este o curva cu mai multe fete.

alex
11 mar 19:24
+0
VOTURI
-0

In proiectul CMN exista si o scoala si un spital contruite in aceeasi locatie. O zi buna.

Paul
10 mar 11:06
+0
VOTURI
-0

Sa-mi aratati primul spital, primul orfelinat si primul azil sustinut de biserica in totalitate, iar atunci am sa fiu de acord cu aceasta imbecila expresie a megalomaniei patriarhului de doi lei, cu siguranta fost securist, pe nume Daniel.

Alex
10 mar 16:58
+0
VOTURI
-0

Nu exista pentru ca oamenii sunt ipocriti !

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE