Cum arată casele în care au locuit primii arhitecţi din Bucureşti GALERIE FOTOPrimii arhitecţi care au activat în Bucureşti şi-au construit sau achiziţionat case impresionante. Oana Marinache de la Asociaţia Istoria Artei a arătat, într-o conferinţă de la Palatul Suţu, imagini cu locuinţele acestora, prezentând totodată informaţii despre activitatea profesională desfăşurată în Capitală.

Casa arhitectului Iacob Melik, de pe strada Spătarului, este cea mai veche din Bucureşti. Astăzi, casa aparţine Muzeului de Artă şi adăposteşte colecţiile pictorului Theodor Pallady, fiind un punct de referinţă în istoria oraşului.

Johann Schlatter, cel care s-a ocupat de restaurarea unor mânăstiri ca Tismana sau Cozia, şi-a făcut o casă în zona Cişmigiului. 

Casa lui Schlatter era situată unde este în prezent Conservatorul. A construit în zonă şi un restaurant-grădină de vară, cunoscut în epocă sub numele de Belle Vue. 

Terenul deţinut de arhitect în zona Cişmigiu este cunoscut astăzi sub numele Şipotul Fântânilor, fiind păstrate în prezent 5 din cele 7 case care alcătuiau parcelarea cu acelaşi nume, făcută ulterior de antreprenorul Franz Boehaecker.

Carol Benisch, un arhitect venit din spaţiul austriac, ajunge în Capitală în 1847, unde cumpără terenuri în altă parte a zonei Cişmigiu- unde este astăzi Bulevardul Regina Elisabeta. Terenul lui era în zona delimitată azi de zonele Povernei şi Vasile Alecsandri. Casa acestuia era situată unde este astăzi clădirea SNSPA.

Petre Tabai, un arhitect de origine italiană, a fost arhitect de şantier la Biserica Sfântului Spiridon cel Nou, cea mai mare biserică ortodoxă din Bucureşti. A avut case pe Ştirbey Vodă şi pe Ion Brezoianu.

Luigi Ludovic Lipizer este reprezentantul neogoticului în Capitală, fiind autorul Casei Universitarilor, dar şi al Casei Bosianu din Parcul Carol (care adăposteşte observatorul din parc). Casa acestuia a fost pe Stelea Spătarul.

Arhitectul Gaetano A. Burelly a construit casa din str. Arthur Verona nr. 19 colț cu str. Pitar Moș, cunoscută astăzi sub numele de Casa arhitectului Ion Mincu. Burelly i-a vândut casa lui Mincu în 1890, din cauza datoriilor acumulate.

Ion Socolescu, cel care a înfiinţat prima şcoală privată de arhitectură, a deţinut o casă pe Bulvardul Carol- vizavi de Teatrul Naţional şi de sediul Ministerului de Război. Locuinţa sa a fost, de altfel, subiect al unui proces celebru în epocă. După ce izbucneşte un incendiu, Socolescu e acuzat că l-a provocat singur, ca să încaseze banii de asigurare.

Casa arhitectului Grigore P. Cerkez era situată pe Calea Victoriei, colţ cu Sevastopol. A fost demolată de Ceauşescu, în prezent fiind un bloc în locul ei. Mai multe detalii despre demolare găsiţi AICI. 

Etichete: arhitecti bucuresti, asociatia istoria artei, case arhitecti, cerchez, melik

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE