Cum arată fitoceainăria SanThe din Centrul Vechi, unde lucrează persoane defavorizate. GALERIE FOTOFitoceainăria SanThe, la care lucrează persoane defavorizate, a fost deschisă miercuri, în Centrul Vechi. Mai jos puteţi vedea cum arată fitoceainăria şi cât costă produsele disponibile aici.

Pe Str. Lipscani, nr. 104, în Sectorul 3, în spatele bisericii Sf. Gheorghe, s-a deschis, miercuri, fitoceainaria SanThe. Aici lucrează persoane devaforizate care au participat, în prealabil, la cursuri de calificare de barman/preparator ceai. Aceasta este prima structura de economie sociala a Municipalitatii, prin care persoane apartinand grupurilor expuse la risc de marginalizare sociala au fost calificate si li s-a oferit un loc de munca stabil.

SanThe pune la dispoziţia clienţilor produse diverse - ceai, cafea, patiserie, supa, salate si bauturi de fructe proaspete - la pretul unic de 8 lei.

Fitoceainăria SanThe este parte a proiectului „Provoacă-te să realizezi ceva diferit. Depăşeşte-te!", proiect co-finanţat din Fondul Social European, prin programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în cadrul căruia vor fi create două structuri de economie socială: o ceainărie şi o structură de zugrăvit şi amenajări interiore. În cadrul proiectului Provoacă-te să realizezi ceva diferit. Depăşeşte-te!", lansat în decembrie de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti, vor fi organizate cursuri de calificare pentru persoanele vulnerabile, cursuri de pregătire în meseria de barman/preparator ceai, respectiv zugrav/vopsitor.

Prin intermediul acestor două structuri de economie socială Municipalitatea va crea un total de 15 locuri de muncă, din care şase în cadrul ceainăriei.

Proiectul marchează trecerea de la modelul de asistenţă socială pasivă, centrat pe ajutoare pentru categoriile defavorizate, la modelul activ ce are în vedere reintegrarea pe piaţa muncii şi în societate a potenţialilor asistaţi sociali.

"Eforturile noastre trebuie să se concentreze pe reintegrarea socială a persoanelor provenind din categoriile expuse riscului de marginalizare socială. Aceşti oameni trebuie ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă stabil, cu forme legale şi, astfel, să devină membri productivi şi respectaţi ai comunităţii locale. Nu mai organizăm simple cursuri de calificare, ci le dăm oamenilor o meserie şi un loc de muncă", a declarat primarul general Sorin Oprescu, la lansarea proiectului.

Primii angajaţi ai fitoceainăriei SANTHE sunt Mihaela, Zina, Gabriela, Robert şi Valentin. "De vârste şi educaţie diferite, aceştia au eşuat în a-şi găsi un loc de muncă stabil şi cu forme legale în ultimii ani, pentru că fie provin din sistemul de protecţie a copilului, fie din cauza faptului că sunt de etnie romă sau pentru că, pur şi simplu, au fost consideraţi "prea bătrâni pentru a fi angajaţi". Astăzi, după ce au absolvit un program de formare în meseria de barman, cei 5 formează echipa FitoCeainăriei SanThe, prima structură municipală de economie socială care crează şi menţine locuri de muncă pentru persoanele supuse riscului de marginalizare socială", anunţă DGASMB, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Cursurile sunt organizate tot în cadrul proiectului, iar veniturile obţinute prin ceainărie vor fi obţinute la deschiderea mai multor astfel de localuri în Capitală.

Santhe Fitoceainărie promovează prin servicii specializate beneficiile plantelor medicinale, în special a celor autohtone şi va putea găzdui evenimente şi ateliere pentru părinţi şi copii, fiind un spaţiu destinat nefumătorilor. "În spaţiul fitoceainăriei animalele de companie sunt binevenite, având parte de o trataţie specială şi un loc de odihnă în timp ce stăpânii lor savurează un ceai rece sau cald, în funcţie de sezon. Spaţiul Santhe Fitoceainărie va fi utilizat şi în perioadele de cod roşu de caniculă/ger ca punct de distribuţie apă rece/ceai cald, dispunând de infrastructura necesară asigurării condiţiilor pentru protejarea populaţiei", mai precizează DGASMB în comunicatul citat.

În fiecare marţi, miercuri şi joi, între orele 11.00 - 13.00, în cadrul fitoceainăriei vor avea loc sesiuni de asistenţă pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă sau pentru cele care se află în risc de marginalizare socială, susţinute de specialiştii DGASMB, precum şi numeroase sesiuni şi ateliere destinate grupurilor dezavantajate.

În această fitoceainărie vor fi servite 120 de tipuri de ceai (dintre care 75% vor fi ceaiuri din plante autohtone). Ceainăria oferă şi îndrumare în fitoterapie, după cum a precizat directorul. Fitoterapia este o ramură a terapiei naturiste care folosește plantele și preparatele din plante ca mijloc de tratare a bolilor.

Cea de-a doua structură a proiectului presupune înfiinţarea unei structuri de zugrăvit şi amenajări interioare, unde vor lucra persoane care au urmat cursurile de calificare organizate în acest sens. Cursurile sunt gratuite, fiind organizate pentru persoane de etnie romă, familii monoparentale şi femei în situaţii de risc şi au grupa maximă de 28 de persoane. Absolvenţii vor primi, în urma examinării finale, un certificat de calificare profesională eliberat de Ministerul Muncii şi de Ministerul Educaţiei Naţionale. Conform sursei citate, acest certificat va fi recunoscut la nivel naţional şi internaţional.

Proiectul are o perioadă de implementare de 12 luni, începând cu data de 1 octombrie 2014. Valoarea totală aprobată prin contractul de finanţare este de 1,271,893.00 lei, din care contribuția Consiliului General al Municipiului București reprezintă 31.000 lei.

Cele 56 de persoane implicate în acest proiect, în cadrul celor două structuri, vor primi câte o îndemnizație lunară în valoare de 500 de lei, pe timpul desfășurării cursurilor de calificare.

Etichete: Bucureşti, ceainărie, Centrul vechi, cursuri, dgasmb, persoane defavorizate, Sectorul 3

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE