Cum arată Monumentul "Aripi" de la Piaţa Presei Libere. Ce semnificaţie are FOTOGALERIEINAUGURARE MONUMENT "ARIPI", PIAŢA PRESEI LIBERE. Monumentul "Aripi", amplasat în Piaţa Presei Libere, creat de artistul Mihai Buculei, a fost inaugurat luni, începând cu ora 17, în prezenţa mai multor oficialităţi. Circulaţia a fost restricţionată pe Şos. Bucureşti-Ploieşti şi pe Bdul. Poligrafiei, în cursul zilei de luni. 

INAUGURARE MONUMENT "ARIPI", PIAŢA PRESEI LIBERE. Pentru buna organizare a evenimentului, in data de 30 mai, intre orele 10.00 si 18.00, au fost impuse restrictii de circulatie pe prima banda de circulatie a Soselei Bucuresti-Ploiesti si a Bulevardului Poligrafiei. 

De asemenea, tot pana luni 30 mai, orele 19.00, au fost aplicate restrictii de acces si parcare pe esplanada Casei Presei Libere, in perimetrul delimitat de Soseaua Bucuresti - Ploiesti (Est), Bulevardul Poligrafiei (Vest), Piata Presei Libere (Sud), Casa Presei Libere (Nord).

Monumentul "Aripi" din Piața Presei Libere, dedicat luptătorilor din rezistența anticomunistă 1945 — 1989 din România și Basarabia, a fost inaugurat în prezența unor personalități din țară și din străinătate.

Conform unui comunicat al Guvernului, la dezvelirea și sfințirea monumentului sunt invitați reprezentanți ai Comitetului de Conducere al INTER-ASSO, organizație internațională ce reprezintă foștii deținuți politici din Albania, Bosnia, Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Germania, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Slovacia și Slovenia.

Alaturi de acestia, vor fi prezenti Razvan Sava, Primarul General al Capitalei, Emil Constantinescu, Presedintele Romaniei in perioada 1996-2000, Octav Bjoza, Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, membri ai Corpului Diplomatic, inalti prelati ortodocsi, catolici si ai altor culte, academicieni, artisti si reprezentanti ai societatii civile.
Manifestarile dedicate inaugurarii monumentului vor debuta cu o ceremonie militara care se va desfasura cu participarea Regimentului 30 Garda si Protocol "Mihai Viteazul" din cadrul Ministerului Apararii Nationale, urmata de dezvelirea festiva a placii cu textul : "In memoria luptatorilor din rezistenta anticomunista 1945 - 1989". La final, va avea loc un moment religios ecumenic cu participarea celor mai inalti reprezentanti ai principalelor culte religioase din Romania, informeaza Primaria Capitalei intr-un comunicat remis la redacţie. 

Evenimentul are loc la inițiativa Fundației pentru Democrație, al cărei președinte este Emil Constantinescu, Primăriei București și Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945 — 1989.

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIAŢA PRESEI LIBERE. Instalarea monumentului "Aripi" din Piaţa Presei Libere a început anul trecut, în decembrie 2015 fiind instalată şi cea de-a treia aripă a operei de artă, ridicată în Piaţa Presei Libere din Bucureşti chiar pe locul fostei statui a lui Vladimir Ilici Lenin.

Monumentul "Aripi", dedicat luptei anticomuniste, are o greutate de peste 100 de tone şi are o înălţime de peste 20 de metri. Acesta a fost creat de sculptorul Mihai Buculei, având forma a trei aripi, realizate din oţel inoxidabil importat din Germania. Mihai Buculei, al cărui tată a fost deţinut politic la Aiud, şi-a dorit ca impresia lăsată de acest monument să fie aceea că ariplile se desprind de pământ.

Proiectul monumentului "Aripi", un omagiu adus celor ce au luptat împotriva comunismului, a fost gândit încă de pe vremea fostului preşedinte Emil Constantinescu, urmând să fie inaugurat în cadrul unui eveniment internaţional dedicat foştilor deţinuţi politici.

Sculptorul Mihai Buculei, autorul monumentului "Aripi" amplasat în Piaţa Presei Libere, se declară "încântat și emoționat" de lucrarea care a ajuns la final. 

 "Sunt foarte emoționat că am ajuns la capătul lucrării. Am fost astăzi și am văzut-o din nou. Și ieri am fost. Arată foarte bine, se încadrează în spațiu minunat. Tumulul ăsta verde, cu tot spațiul verde și cu toată vegetația din jur se încadrează nemaipomenit de bine, iar arhitectura plastică, aripile care se înalță eliberate de planul înclinat intră în ritm cu clădirile din jur. Este o relație plăcută pentru privitor", a declarat recent artistul. 

El a menționat că "Aripi" a fost "o lucrare foarte grea".

"Mulți ani de chin. Nu toată lumea m-a sprijinit, dar sunt încântat că am ajuns la capăt. Eu le mulțumesc și celor care au fost împotrivă, pentru că, altfel, nu ne îndârjeam să ajungem la final", a mărturisit artistul.

INAUGURARE MONUMENT ARIPI, PIATA PRESEI LIBERE. Buculei consideră că lucrarea sa are "un simbol foarte puternic".

"E vorba despre un tumul, deci despre un mormânt din care zvâcnesc sufletele, simbolul aripilor. Este un tumul asemenea acelor morminte precreștine, în care stau doar trupurile, pentru că, așa cum spune preotul, 'din pământ venim, în pământ ne întoarcem!', dar, de fapt, adevărul este doar pe jumătate, pentru că din pământ vine trupul și tot în pământ se întoarce trupul, pentru că sufletele se înalță către ceruri", a spus artistul.

Despre aripile care se înalță către cer, sculptorul, al cărui tată a fost deținut politic la Aiud, a amintit că acestea reprezintă "acele suflete descătușate, zdravăn încătușate de comuniști zeci și zeci de ani".

"Mii de oameni chinuiți din țara asta, floarea țării, care au fost numiți chiaburi, intelectualii, care au fost numiți reacționari. Marii noștri demnitari care au făcut România Mare au intrat la pușcării cu toții în anii comunismului. Lagăre, închisori, canale...", a mai spus artistul.

Etichete: inaugurare monument aripi, lenin, LUNI 30 MAI 2016, mihai buculei, monument piata presei, Piaţa Presei Libere

0/5 COMENTARII
NTA
31 mai 06:23
+0
VOTURI
-0
CEI CARE AU SUPORTAT , UNII CU PRETUL VIETII , RIGORILE DURE ALE INCHISORILOR COMUNISTE , MERITAU UN ADEVARAT MONUMENT , EVENTUAL CU PERSONAJE CARE-SI RUP LANTURILE TERORII , AMINTIND CA NICI DUPA "CONDAMNAREA COMUNISMULUI" DE CATRE ACEEA CARE AU FACUT PARTE DIN SISTEMUL DE REPRESIUNE , LUPTA NU S-A TERMINAT !!
Geo
30 mai 17:26
+0
VOTURI
-0
Parca ideea originala era ca aripile sa rasara dintr-un mormant. O imagine interesanta, simbolizand renasterea. Insa, actualu support e cat se poate de banal.
cititor
30 mai 17:11
+0
VOTURI
-0
Undeva, la loc accesibil trecatorilor prin zona, ar trebui asezată p placa, un panou ceva, frumos, unde sa fie explicată semnificatia monumentului. Altfel nu vafi decat niste fiare care ies dintr-o movila de pamant. Noi muritorii de rand nu avem de unde sa stim ce a vrut sa reprezinte artistul in opera sa. Monumentul nu este urat.
Mike
30 mai 11:11
+0
VOTURI
-0
@NTA: Nu are nicio legatura cu New Yorkul. In primul rand cel din NY nu este monument, este un terminal pentru metrou/trenuri(similar cu Central Station)-cam ce ar trebui sa devina la noi Gara de Nord. Ramasitele turnurilor gemene sunt 2 "fantani" in locul fundatiilor in care curge apa. In al doilea rand, nu, nu seamana deloc cu terminalul de transport. Arata foarte bine si cred ca este unul din putinele monumente reusite ridicate dupa anii 90.
NTA
30 mai 08:41
+0
VOTURI
-0
IMI ADUCE AMINTE DE 11 SEPTEMBRIE 2001 ...PARCA AR FI "RAMASITELE" TURNURILOR GEMENE .... UNDE ESTE ORIGIUNALITATEA ??

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE