Cum arată pasajul de la Piața Sudului cu 5 luni înainte de finalizare. GALERIE FOTOPasajul subteran de la Piața Sudului reprezintă unul dintre cele mai mari eșecuri ale Primăriei Capitalei. Proiectul a obținut finanțare europeană, însă pentru că nu a fost terminat până la 31 decembrie 2015, așa cum prevedea contractul, Primăria Capitalei a pierdut fonduri europene în valoare de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor. Termenul de finalizare a pasajului a fost extins până la 30 iunie 2016. Cu 5 luni înainte de expirarea acestui termen însă, pe șantier lucrările evoluează extrem de încet. Dacă lucrările nu vor fi terminate până la sfârșitul lunii iunie, Primăria Capitalei va fi penalizată de Uniunea Europeană. 

Pasajul de la Piața Sudului are o întârziere de 6 luni. Proiectul ar fi trebuit deja finalizat la 31 decembrie 2015, conform contractului de finanțare încheiat cu instituțiile europene în cadrul Programul Operațional Sectorial 2007-2013 (POR). Termenul a fost încălcat însă de Primăria Capitalei, astfel că în momentul expirării termenului, proiectului era terminat doar în proporție de aproximativ 30%.

"La Piața Sudului, obiectiv a cărui valoare a fost estimată la 127.140.761,05 lei, s-au cheltuit până în prezent 18.401.041,88 lei (inclusiv TVA). Începând cu 1 ianuarie 2016, orice decont al lucrărilor pentru acest proiect nu mai poate fi plătit din fonduri europene, potrivit legii. Bucureștiul pierde astfel o finanțare europeană de 83.894.535,75 lei, sumă ce va fi acoperită din bugetul Primăriei Capitalei, pentru continuarea lucrărilor", spuneau reprezentanții Primăriei Capitalei, în urmă cu o lună. 

Termenul de finalizare a fost extins până la 30 iunie 2016. De asemenea, pentru a putea fi continuate și finalizate lucrările la pasaj, Consiliul General al Municipiului București a alocat de la bugetul local pe 2016 suma de 108.739.719 lei. 

Cu 5 luni înainte de expirarea noului de termen, șantierul arată dezolant, iar progresele sunt foarte mici. Încă se mai fac săpături pentru rampe și pentru zona centrală a pasajului. De asemenea, nu sunt gata nici pasajele pietonale. De altfel, în octombrie 2015, contructorul estima că va termina pasajul abia în noiembrie 2016, deci cu mult peste noul termen dat de Primăria Capitalei. De altfel, dacă lucrarea nu va fi terminată nici la sfârșitul lunii iunie 2016, municipalitatea va fi nevoită să înapoieze UE și cei 18,4 milioane lei primiți până la 31 decembrie 2015. 

 

Pasajul subteran de la Piaţa Sudului se realizează pe direcţia Calea Văcăreşti – Str. Niţu Vasile şi va avea o lungime de 356 de metri, din care rampa spre Văcăreşti, 111 metri, iar rampa spre Niţu Vasile 85 de metri. Lungimea în subteran va fi de 85 de metri, iar înălţimea de 5 metri.

Pe direcţia strada Niţu Vasile - Calea Văcăreşti, de o parte şi de alta a pasajului rutier, vor fi realizate şi pasaje pietonale. În plus, va fi construit şi un pasaj subteran pietonal care va face legătura între staţia de metrou Piaţa Sudului şi peroanele staţiei de tramvai de pe Șos. Olteniţei. Un alt pasaj pietonal subteran va fi construit la capătul dinspre str. Niţu Vasile a pasajului rutier (intersecţie str. Niţu Vasile cu str. Secuilor).

Lucrările de construcție sunt executate de firma Euro Construct Trading 98 SRL. Contractul a fost atribuit pe 8 mai 2014 și are o valoare de 109 milioane lei (aprox. 24 milioane euro).

 

Etichete: fonduri europene, pasaj subteran, piaţa sudului, Primăria Capitalei

0/4 COMENTARII
dfgdf
22 ian 11:14
+0
VOTURI
-0
Asa se intampla cand pui in functii cheie niste hoti ordinari.
caine
22 ian 08:53
+0
VOTURI
-0
firma asta Euro Construct Trading 98 SRL e dovedit ca nu isi face treaba. atunci de ce tot are de facut lucrari ? ala care i-a dat lucrarea sa plateasca in nume personal.
vlad
21 ian 21:18
+0
VOTURI
-0
Chestiunea asta ar trebui tipata in fata oricui spune ca Oprescu a fost un primar bun!!! Proiectul asta a fost pornit si aprobat de UE inainte sa ajunga asta primar... a tot fost amanat din cauza altei incompetente si inutilitati: Pasajul Vacaresti... ca intr-un final orasul sa piarda 20 de milioane de euro
zzz
21 ian 11:18
+0
VOTURI
-0
managerii de proiect sau cum se numesc aia de semneaza in primarie ar trebui sa plateasca din buzunarele proprii. Ce atatea discutii ... m-am saturat ca in tara asta sa nu isi asume nimeni responsabilitatea ... de ce au drept de semnatura si functii de conducere/management ? .. nu se poate asa ceva .. dati toti afara fara drept de reangajare in structurile statului si gata. altii....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE