Cum arată un adevărat colecționar de trabucuriColecționarea de trabucuri cu “clasă” reprezintă o reală preocupare pentru pasionați, dar și o adevărată provocare, totodată, dacă ar fi să ținem cont de accesibilitatea redusă sau costurile mari pentru achiziționarea unor trabucuri vintage.

Trabucuri
Trabucuri

Motivul pentru care trabucurile valoroase sunt achiziționate, împarte colecționarii în trei categorii:

Colecționarii fumători 

Această categorie este reprezentată de fumătorii de trabuc cu experiență. Ei urmăresc coduri specifice și trabucuri în ediție limitată, căutând să fumeze trabucuri de cea mai bună calitate.

Colecționarii fumători par să deguste, odată cu un trabuc de calitate, și satisfacția victoriei de a obține ceva rar, greu accesibil. Ei percep practic achiziționarea unor astfel de trabucuri ca pe o  emblemă de clasă cu care se asociază. De multe ori, achizițiile pentru astfel de trabucuri sunt făcute într-un grup restrâns - membrii acestora fiind, de regulă, persoane mai în vârstă. In astfel de grupuri, de regula, cele mai apreciate trabucuri sunt cele vintage, adica trabucuri maturate in propriile cutii cel putin 5 ani, dar se urmaresc cu atentie si topurile internationale, cum ar fi cele concepute de Cigar Aficionado sau Cigar Journal.

Colecționarii clasici

Asemenea colecționarilor de artă, de exemplu, colecționarii clasici de trabucuri sunt în continuă căutare pentru a achiziționa aceleasi trabucuri vintage, cu istorie valoroasă, doar de dragul de a le avea.  Întrucât intenția lor este de conservare într-o stare cât mai bună a trabucurilor, acești colecționari sunt cu precădere interesați de tehnici, metode și condiții optime de păstrare.

Investitorii

Colecționarii investitori văd în trabucurile vintage în special valoarea lor tranzacțională odată cu trecerea timpului. Achiziționarea trabucurilor se face, astfel, cu scopul de conservare temporară, urmând ca ele să reintre în circuitul de tranzacționare după 10 ani, de exemplu. Surpinzător, sau nu, această categorie este reprezentată în special de persoane tinere.

Pentru evaluarea unui trabuc, acești colecționari iau în calcul caracteristici precum:

  1. vechimea trabucului;
  2. raritatea produsului (colecții limitate, editii Reserva sau Gran Reserva, liniile Anejado);
  3. producătorul;
  4. rata de conservare a gustului odată cu maturarea;
  5. gradul de potențare a aromelor odată cu trecerea timpului;
  6. spațiul în care a fost păstrat;

Achiziționarea unor trabucuri valoroase reprezintă o provocare în sine. Tranzacțiile cu trabucuri vintage se realizează fie în spatele ușilor închise cu tranzacționiști cunoscuți pe această piață, fie în cadrul unor licitații speciale. În România, cele mai multe și bine menținute trabucuri se găsesc în La Casa del Habano București, franciza fiind recunscută la nivel mondial pentru calitatea extraordinară și specificul produselor sale.

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE