Cum au ajuns artera Calea Moşilor şi zona Obor să se numească astfelNumele arterei Calea Moşilor şi cel al zonei Obor vine de la un la un târg care se organiza, în data de 29 iunie, în Capitală.

Calea Mosilor, 1976
Calea Moşilor, 1976
Foto: forum.romanian-portal.com

Calea Moşilor a fost denumită astfel datorită unui drum care ducea odinioară la un târg organizat cu ocazia sărbătorii populare Moşii de Vară. Acest târg funcţiona, conform volumului Tradiţii şi Obiceiuri Româneşti, coordonat de editura Flacăra, la marginea de Est a Bucureştiului. Drumul, pavat cu lemn, care lega centrul Capitalei de acel maidan, s-a numit mult timp Podul Târgului din Afară. Tot acolo a fost şi un târg de vite, de la care vine denumirea Obor, de astăzi.

Sărbătoarea Moşilor de Vară  (de Sânpetru) are loc pe 29 iunie. Cu această ocazie, în Capitală, dar şi în oraşele cu populaţie mare, când lumea se strângea la biserică, apăreau şi negustorii cu mărfurile lor şi demarau un târg în faţa lăcaşului.

Conform credinţei populare, moşii care se sărbătoresc în această zi ar fi fost nouă bătrâni care făceau lucruri bune şi minuni, pe oriunde mergeau.

 

Etichete: Calea Moşilor, Obor, realitatea, Sectorul 2

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE