Cum au ajuns două ruine în centrul Bucureştiului, în loc de investiţii de miliarde de euroDouă construcţii faraonice începute de Nicolae Ceauşescu sunt abandonate de aproape 30 de ani. În ciuda semnării unor parteneriate public-private, investiţii majore de peste două miliarde de euro sunt blocate. Nepăsarea şi lipsa de voinţă politică sunt principalele cauze care au condus la încremenirea proiectelor. 

Cum au ajuns doua ruine in centrul Bucurestiului, in loc de investitii de miliarde de euro
Cum au ajuns două ruine în centrul Bucureştiului, în loc de investiţii de miliarde de euro

Casa Radio şi Esplanada, două terenuri extrem de valoroase, situate în centrul Capitalei, sunt lăsate de izbelişte de autorităţi. Specialiştii care au lucrat pentru cele două investiţii nu văd o soluţie pentru cele 23 de hectare invadate de vegetaţie, în acest moment reluarea lucrărilor fiind un vis îndepărtat.

Lăsate în paragină zeci de ani, construcţiile megalomanice ale lui Ceauşescu se degradează rapid.

Mircea Mironescu, inginer structurist: La Casa Radio structura a avansat mai rapid pentru că era o echipă de la noi specializată într-o structură specială, de jos până sus. Este singura construcţie din lume care are o structură de jos până sus în beton armat cu armătură rigidă. Deci este metal îmbrăcat în beton armat.

„Bănuiesc dezinteres şi o proastă gestionare a problemei, mai ales generată de schimbările de guvern. Asta este o problemă a administraţiei româneşti, pierderea memoriei administrative în momentul în care se face o schimbare", spune Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei, citat de digi24.ro. 

De aproape 30 de ani, două terenuri a câte zece hectare din centrul Capitalei sunt lăsate în paragină.

„A fost o investiţie făcută de Ceauşescu în ultimii ani de mandat, în 23 august 1989 aici a avut loc defilarea. A rămas în ruină, în 2004, printr-o lege, în mod miraculos, nu printr-o hotărâre de guvern, s-a dat în concesiune terenul de 10 hectare împreună cu clădirea de pe el, unor investitori care au promis că fac un mare mall şi trei blocuri, dintre care un bloc, asta era câştigul statului român", spune Nicușor Dan, președintele Asociației Salvați Bucureștiul.

„Casa Radio. Un monstru ridicat de regimul comunist pe bani, pe multe resurse, pe care le-au plătit şi oamenii din Şimleul Silvaniei, nu numai cei din Bucureşti, pentru că şi din banii lor şi din munca militarilor în termen aduşi la muncă forţată s-a ridicat acea clădire", spune Ștefan Dumitrașcu, arhitect șef la Primăria Sectorului 3.

La 13 ani de la abandonarea lucrărilor, Ministerul Transporturilor semna un parteneriat public privat cu două firme din Turcia şi Israel pentru continuarea investiţiilor în Casa Radio, proiect care a primit denumirea Dâmboviţa Center. Statul român oferea investitorilor terenul şi clădirea pentru 49 de ani.

„O societate israeliană a cumpărat cea mai mare parte a acţiunilor şi deţinea cred că vreo 75 la sută din tot pachetul, statul român rămăsese cu 15 la sută prin Compania Naţională de Investiţii", spune Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect şef al Capitalei.

Peste 4.000 de zile de întârziere

Imensa clădire avea o suprafaţă construită la sol de 35.000 de metri pătraşi, suprafaţa totală construită fiind de 115.000 de metri pătraţi.

Cea mai mare parte a clădirii trebuia finalizată, potrivit contractului, în 1400 de zile de la obţinerea tuturor autorizaţiilor, penalizările de întârziere fiind de 5.000 de euro pe zi.

De la semnarea contractului au trecut 5.500 de zile.

„Acest proiect a fost omorât, gâtuit, la această oră, 30 de ani şi acuz ca cetăţean al Bucureştiului şi ca arhitect, faptul că după 30 de ani, un pacient cum este Casa Radio, care a fost pus pe masa de operaţie pentru a-l face bine, a fost deschis, i s-au amputat organe, părţi care nu au fost viabile înăuntru şi a fost lăsat aşa, între două ape, între viaţă şi moarte, aduce în continuare deservicii profunde imaginii capitalei noastre", spune Ștefan Dumitrașcu.

„Suntem incapabili în momentul ăsta. Ultimul mare proiect de intervenţie urbană este, din păcate, proiectul lui Ceaușescu privind sistematizarea aşa zisului Centru civic. O spun cu părere de rău. La Dâmboviţa Center a fost o poziţie inexplicabilă a Primăriei Sectorului 1. S-a întîrziat ani de zile, cinci, şase ani de zile", spune Gheorghe Pătraşcu fost arhitect şef al municipiului Bucureşti.

Primăria Sectorului 1 susţine însă că „Proiectul Casa Radio este o investiţie privată. Implicarea Primăriei Sectorului 1 se rezumă la analizarea documentaţiei de urbanism, respectiv la emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire, dacă dezvoltatorul va solicita acest lucru".

„Obligaţia investitorilor era ca proiectul să fie realizat în cinci ani, n-au făcut, la un moment dat prin 2008- 2009 au dat un PUZ ca să facă proiectul, a venit criza, în mod normal, statul român în momentul ăsta, atâta timp cât investitorul nu şi-a respectat obligaţiile de a construi în cinci ani, trebuie să ia pur şi simplu terenul înapoi", spune Nicușor Dan.

Compania Naţională de Investiţii recunoaşte că se întâlneşte periodic cu investitorul israelian care ar fi trebuit să dea în folosinţă complexul imobiliar în valoare de 1,5 miliarde de euro deşi de şase ani pe şantier nu s-a mişcat nimic.

La sediul Dâmboviţa Center SRL telefonul este dezactivat. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, societatea are ca acţionari alte două firme din Olanda cu 85 la sută şi Compania Naţională de Investiţii cu 15 procente. Mai multe amănunte, pe digi24.ro. 

Etichete: Bucureşti, Capitală, Casa Radio, ceauşescu, Dâmboviţa Center, esplanada, investiţie, ruină

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE