Cum au aruncat primarii de sector la gunoi o hotărâre judecătoreascăCurtea de Apel Bucureşti a dispus, în noiembrie anul trecut, încetarea tuturor contractelor de salubrizare, încheiate între primăriile de sector şi firmele private, în urma unei investigaţii ce a fost declanşată de Consiliul Concurenţei din cauza condiţiilor dubioase în care au funcţionat, fără licitaţie publică. După mai bine de jumătate de an de aşteptare, situaţia a rămas neschimbată, o singură administraţie locală din Capitală reducând sensibil durata contractului. 

Consiliul Concurentei a cerut, anul trecut, ca toate contractele firmelor de salubritate cu primariile de sector sa fie anulate
Consiliul Concurenţei a cerut, anul trecut, ca toate contractele firmelor de salubritate cu primăriile de sector să fie anulate

Prin sentinţa civilă nr. 5919/17.10.2011 pronunţată în dosarul nr. 6228/2/2010, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a Contencios Administrativ şi Fiscal a admis acţiunea introdusă de către Consiliul Concurenţei şi a dispus încetarea contractelor cadru de delegare a gestiunii serviciului public de salubrizare încheiate pentru sectoarele 1,2,3,4 şi 6. Totodată, instanţa a obligat cele cinci sectoare să încheie noi contracte de salubrizare, care să "asigure respectarea liberei concurenţe şi a tratamentului egal între toţi operatorii economici", în condiţiile în care unele contracte erau expirate de mai mulţi ani şi prelungite prin multiple acte adiţionale, fără a fi organizată o nouă licitaţie.

Au trecut nouă luni de la finalizarea investigaţiei Consiliului Concurenţei, dar situaţia în Bucureşti a rămas aproape neschimbată: contractele de salubrizare încheiate între primăriile de sector şi operatorii privaţi sunt, în continuare, în derulare, cu unele mici modificări. Astfel, în locul anulării vechilor contracte şi reluarea licitaţiilor, Consiliul Concurenţei a cerut Primăriei Sectorului 1,de exemplu, în luna mai 2012, doar reducerea duratei acestui contract, "luând în considerare necesitatea menţinerii echilibrului contractual".

Contract redus cu trei ani

În aceste condiţii, Consiliul Local al Sectorului 1 a aprobat diminuarea duratei contractului cu trei ani, cu posibilitatea de a "taxa" suplimentar societatea de salubritate cu încă patru ani, în anumite condiţii. "Durata contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a sectorului 1 Bucureşti nr. J077/S/30.06.2008 se reduce cu 3 (trei) ani, durata acestuia devenind astfel 22 (douăzeci şi doi) ani, consecinţele financiare ale reducerii termenului fiind suportate integral de către operator", se menţionează la art 1 din Hotărârea de Consiliu Local Sector 1.

"Faţă de prevederile art. 1, durata contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a sectorului 1 Bucureşti nr. J077/S/30.06.2008 se reduce suplimentar cu încă 4 (patru) ani în cazul în care operatorul nu va reuşi să finalizeze staţia de sortare a deşeurilor în termen de cel mult un an de la data obţinerii autorizaţiei de construire, din vina sa exclusivă, ceea ce va determina o durată a contractului de 18 (optsprezece) ani", se specifică la art. 2 din hotărâre.

În urma investigaţiei pe care Consiliul Concurenței a derulat-o în perioada februarie 2008 – decembrie 2009, instituția a reținut că primăriile din municipiul Bucureşti au încălcat Legea concurenţei prelungind durata contractelor de salubrizare prin acte adiţionale, fără a organiza licitaţii pentru selectarea operatorului. Ca urmare, Consiliul Concurenţei a solicitat administrațiilor locale să organizeze din nou licitaţii pentru selectarea operatorilor şi stabilirea duratei contractului de delegare a serviciului public de salubrizare, astfel încât să nu se limiteze concurenţa mai mult decât este necesar pentru amortizarea investiţiei. Detalii aici.

Cine asigură curăţenia în Bucureşti

În Sectorul 1 al Capitalei, serviciul de salubritate este asigurat de firma Romprest, în baza unui contract încheiat pe 25 de ani, a cărei valoare se ridică la 450 de milioane de euro.

În Sectorul 2, curăţenia stradală este asigurată de firma Supercom SA. Contractul a expirat în 2004 şi de atunci a fost prelungit prin mai multe acte adiţionale.

În Sectorul 3, serviciul de salubritate încheiat cu firma Rosal, controlată ani buni de candidatul PDL la Primăria Capitalei - Silviu Prigoană, durează de aproximativ 12 ani. Contractul a expirat în 2004 şi a fost prelungit prin acte adiţionale. Ţinut secret aproape un deceniu, contractul a fost făcut public de B365.ro. Detalii găsiţi aici.

Primăria Sectorului 4 are contract de salubrizare cu firma REBU. Contractul a fost semnat în 2001 şi apoi prelungit de primarul Cristian Popescu Piedone printr-un act adiţional, până în 2012.

În Sectorul 5, curăţenia este asigurată de firma Romprest în baza unei licitaţii organizate de către Primăria Capitalei deoarece primarul PSD, Marian Vanghelie, a susţinut în repetate rânduri că nu are bani pentru astfel de servicii. Valoarea estimată a contractului este de 45,7 milioane de euro. Contractul a fost atacat în instanţă din cauză că licitaţia a fost organizată de primarul general fără acordul consilierilor municipali.

În Sectorul 6, pentru curăţenie şi deszăpezire acţionează firma Urban. Contractul a fost încheiat în 1999 și a expirat în 2004. Catalogat drept codaş la deszăpezirea din această iarnă, primarul PDL Cristian Poteraş a anunţat, în luna ianuarie, că va renunţa la serviciile societăţii Urban, însă de atunci nu a mai fost luată nico măsură în acest sens.

Primăria Capitalei ar fi trebuit să implementeze o strategie de mediu unitară pentru Bucureşti, una dintre componente fiind tocmai încheierea contractelor de salubrizare între primărie şi operatori privaţi. Deocamdată nu a fost stabilit un astfel de program în Capitală.

Etichete: promo, REBU, Romprest, rosal, Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5, Sectorul 6, Supercom

0/3 COMENTARII
Nume*
12 oct 00:31
+0
VOTURI
-0
1hhHl5 , [url=http://qitngzotamgk.com/]qitngzotamgk[/url], [link=http://bnbuzidmogds.com/]bnbuzidmogds[/link], http://ufblstqdnxbt.com/
Nume*
10 oct 02:54
+0
VOTURI
-0
ZoJZgn , [url=http://rrwaavsaqyyw.com/]rrwaavsaqyyw[/url], [link=http://gyzekvuposok.com/]gyzekvuposok[/link], http://jkvkclrugfct.com/
Nume*
09 oct 02:25
+0
VOTURI
-0
inca un lucru care ne pateaza obzraul ,,cineva spunea aven o tara frumosa pacat ca e locuita”uni dintre noi isi bat joc de de natura si nu le pasa ,cind natura isi bate joc de noi si se razbuna atunci ce faceti va rugati lui dumnezeu ,poate intro zi va fi prea tirziu ,dumnezeu a creat pamintul e al lui noi doar stam pe el ,si atunci ce facem ,lasam cicatrice si rani adinci ca semn de multumire .stiam ca munteni sint oameni destoinci sa cladit isoria pe umeri lor ,dar acum e astfel intra in istorie pe usa din dos ca oameni corora nu le pasa decit de ei nu conteza ce e in jurul lor si ca distrug pamintul .avem totusi noroc ca ii avem pe buni samaritieni si care spala rusinea in ochii lumi .

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h