Cum comentează președintele Klaus Iohannis decizia CCR privind abuzul în serviciuPreședintele Klaus Iohannis și-a exprimat speranța că decizia CCR în privința abuzului în serviciu va clarifica și va înlesni parcursul justiției în România.

A doua runda de consultari pe tema Brexitului, convocata luni de presedintele Iohannis
A doua rundă de consultări pe tema Brexitului, convocată luni de președintele Iohannis
Foto: realitatea.net

"Una peste alta mi se pare că la Curte s-a judecat calm și sper ca această decizie să fie una care clarifică și înlesnește parcursul justiției în România", a spus miercuri Iohannis, la Ambasada României la Sofia, conform agerpres.ro.

În opinia sa, discuțiile premergătoare deciziei CCR au fost de multe ori prea detaliate.

"Am aflat despre decizia CCR. Nu vă așteptați de la mine să comentez decizia pe fond, dar recunosc că discuțiile premergătoare mi s-au părut de multe ori prea detaliate. Până la urmă Curtea Constituțională trebuie să decidă asupra acestor chestiuni și nu analiștii sau alții care au un interes poate chiar și legitim în ce se discută acolo", a arătat șeful statului.

Întrebat dacă, din punctul său de vedere, era nevoie de o clarificare din partea CCR astfel încât să nu existe abuzuri din partea judecătorilor sau procurorilor, președintele Iohannis a răspuns: "Nu știu dacă trebuie să vorbim sau dacă este cazul să vorbim despre abuzuri ale celor care reprezintă sistemul de justiție, dar întotdeauna când o legislație este neclară sau ușor interpretabilă apar situații în care unii sau alții pot fi iarăși acuzați de abuzuri. De aceea, de fiecare dată când legislația care nu este foarte, foarte clară se corectează și se înlocuiește cu una care este foarte clară — cred că se face un lucru în esență bun pentru sistem".

Curtea Constituțională a României a decis miercuri că sintagma ''în mod defectuos'' cuprinsă în cadrul reglementării infracțiunii de abuz în serviciu se traduce ''prin încălcarea legii''.

CCR a admis, cu unanimitate de voturi, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 246 alin. 1 din Codul penal din 1969 și ale art. 297 alin. 1 din Codul penal sunt constituționale în măsura în care prin sintagma ''îndeplinește în mod defectuos'' din cuprinsul acestora se înțelege ''îndeplinește prin încălcarea legii'', se arată în minuta Curții.

Judecătorii CCR au respins excepția de neconstituționalitate ca neîntemeiată și au constatat că dispozițiile art. 13 indice 2 din Legea 78/2000 sunt constituționale în raport de criticile formulate.

Etichete: abuz în serviciu, CCR, iohannis

0/1 COMENTARII
xyz
15 Jun 23:07
+0
VOTURI
-0
O intebare: la DNA se poate comite abuzul in serviciu? Dna kovesi ce spuneti?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h