Cum este amenintata lumea de fenomenul tampirii globale si cum poate fi salvata prin umor!Soc! Omenirea e amenintata de fenomenul tampirii globale, Romania doreste sa iasa din Evul Mediu, iar Rusia doreste sa intre in Uniunea Europeana... prin Polonia! Sunt titlurile unor articole despre care autorii lor sustin ca sunt mai adevarate decat stirile altora.

Cum este amenintata lumea de fenomenul tampirii globale si cum poate fi salvata prin umor!
Cum este amenintata lumea de fenomenul tampirii globale si cum poate fi salvata prin umor!

Intr-o lume in care absurdul a devenit adesea o banalitate, e tot mai greu sa realizezi un pamflet reusit. Si totusi, romanul nu duce lipsa de creativitate si de umor.

In ultimul an piata pamfletului online romanesc a cunoscut o oarecare agitatie, pe deoparte datorita "munitiei" furnizata din belsug, direct de pe scena politica (vezi declaratiile spumoase ale unora ca Petre Daea, Olguta Vasilescu, Liviu Pop, Busoi s.a.m. d), pe de alta datorita cresterii numarului de utilizatori - si implicit de actori - din mediul virtual.

Desi Times New Roman continua sa domine aceasta nisa, prin experienta, profesionalism si nu in ultimul rand resurse financiare, in ultima vreme au aparut o serie de competitori de talie mai mica. Dintre acestia cel mai interesant si dinamic pare a fi Ponturi Fierbinti.

Spiritul de observatie, intelegerea evenimentelor interne si internationale, combinate cu titluri absurde si articole spumoase, au creat un tip de umor aparte, apreciat (si distribuit pe retelele de socializare) de un public fidel, toate aceste ingrediente asigurand practic succesul acestei publicatii virtuale.

Desi articolele cu tenta politica domina prima pagina a site-ului, subiectele abordate sunt la fel de variate ca si viata insasi.

Trecerea lui Dragnea in PLM, descoperirea in Romania a unui zacamant de prostie ori fenomenul tampirii globale, sunt doar cateva dintre cele mai citite articole de pe Ponturi Fierbinti, apreciate si distribuite de zeci de mii de internauti romani.

Site-ul taxeaza pe deoparte populismul clasei politice, ipocrizia si lipsa de profesionalism, iar pe de alta parte foamea de senzational a romanilor.

Nu e un secret pentru nimeni ca in ultimii ani a explodat practic piata de "fake news", cu titluri catastrofale si "stiri" care nu s-au intamplat niciodata. Practic otevismul si manipularea ieftina s-au mutat de pe sticla in online.

In acest context, site-urile de satira si umor pot fi considerate ca un raspuns firesc la astfel de derapaje. Chiar Le Monde (http://www.lemonde.fr/m-actu/article/2017/02/17/l-humour-arme-anticorruption-en-roumanie_5081499_4497186.html) nota, in timpul protestelor de asta-iarna, rolul umorului in lupta anti-coruptie din Romania, fenomen care poate fi urmarit cum coboara in timp pana in epoca lui Caragiale.

Ca nu toti au simtul umorului, asta nu mai e un secret pentru nimeni, cum nici faptul ca trebuie sa ai un dram de inteligenta pentru a pricepe anumite glume. Poate si din acest punct de vedere, site-urile de pamflet nu sunt pentru oricine, iar asta se vede din anumite comentarii ale celor care au impresia ca Ponturi Fierbinti este un site de stiri, comentarii al caror umor involuntar concureaza adesea umorul voluntar al articolelor in sine.

In orice caz un lucru e sigur, umorul romanesc tine pasul cu tehnologia, cu timpurile si mai ales cu evenimentele politice.

 

 

Etichete: fenomenul tampirii globale, glume, umor

0/0 COMENTARII

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE