Cum explică demnitarii averile nejustificate: Provin din activități "rușinoase" sau sunt un împrumutÎn ultimii şase ani, Agenţia Naţională de Integritate a obţinut confiscarea a 25 de milioane de euro. Statul a recuperat până acum trei milioane şi jumătate de euro. Demnitarii prinşi cu averi nejustificate vin cu explicaţii halucinante pentru a evita confiscarea banilor şi a bunurilor. Unii dintre ei au spus că sumele provin din activităţi „ruşinoase” sau au împrumutat banii de la persoane pe care le-au cunoscut în sala de aşteptare a unui cabinet stomatologic. 

Cum explica demnitarii averile nejustificate: Provin din activitati "rusinoase" sau sunt un imprumut
Cum explică demnitarii averile nejustificate: Provin din activități "rușinoase" sau sunt un împrumut

Agenţia Naţională de Integritate a obţinut confiscarea a 25 de milioane de euro, bani trecuți în declarațiile de avere ale demnitarilor care nu aveau justificare legală. Parlamentari, directori de companii de stat, primari şi chiar ambasadori nu au reuşit să explice cum au obţinut averile. Inspectorii ANI anunţă că mulţi dintre demnitari au început să-şi ia măsuri de precauţie.

„Mai nou, am înţeles că este o practică, atunci când se intră într-o funcţie publică , la prima declaraţie de avere îşi notează o sumă în plus faţă de proprietatea pe care o au. Bijuterii, sume cash de 10.000, 20.000 de lei, 10.000 de euro, în funcţie de fiecare, cum consideră că va evolua în poziţia publică şi pe parcurs să fie acoperiţi de această sumă”, spune Moise Florin, inspector de integritate, citat de Digi24.ro. 

În situaţia în care ajung în faţa unui judecător, explicaţiile demnitarilor pentru averile nejustificate întrec orice imaginaţie.

„A fost o situaţie de acest gen în care persoana evaluată a declarat că a luat un împrumut de 300.000 de euro de la o persoană pe care o cunoscuse la un cabinet stomatologic înainte cu două săptămâni. Alte persoane justifică din veniturile agricole ale familiei, creşterea animalelor, deşi nu au un certificat de producător. Alte persoane justifică din economii făcute înainte cu 20 de ani, după revoluţie ar fi desfăşurat activităţi de comerţ România- Turcia sau au vândut aur”, povestește Ioana Lazăr, director al Direcţiei Jurdice a ANI.

A fost şi un caz special, în care motivaţia pentru averea nejustificat de mare a fost cel puţin ciudată. Demnitarul a chemat un martor care să confirme că banii au fost obţinuţi din activităţi ruşinoase, fără să dea alte explicaţii.

Etichete: Agenţia Naţională de Integritate, ANI, avere, demnitari

0/1 COMENTARII
Dentist
13 Jan 12:11
+0
VOTURI
-0
Vreau si eu sa ma duc la dentistul ala, in sala de asteptare a caruia sa cunosc o persoana care sa-mi "imprumute" sute de mii de euro...

De ce nu dati si numele celor care dau asemenea declaratii? Doar asa, de curiozitate, ca precis la alegeri ala va fi ales indiferent ce.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE