Cum puteți anula o amendă la RATBDacă aveți un abonament valabil, dar ați uitat să îl luați la dumneavoastră în timpul unei călătorii cu RATB-ul și ați fost amendat de controlori, trebuie să știți că această amendă poate fi anulată. Însă trebuie să vă gândiți bine dacă sunteți dispuși să pierdeți ore bune și să plătiți o taxă de timbru, deoarece pentru a anula o amendă la RATB trebuie să acționați în instanță Regia.

Cum poti anula o amenda la RATB, daca ti-ai uitat abonamentul acasa
Cum poți anula o amendă la RATB, dacă ți-ai uitat abonamentul acasă
Foto: libertatea.ro

În cazul în care ați fost amendat de controlori deoarece circulați fără bilet, dar aveți un abonament valabil acasă, trebuie să mergeți la judecătoria sectorului de pe raza căruia s-a petrecut incidentul pentru a acționa în instanță RATB-ul și a anula amenda.

Acolo, vi se va răspunde că trebuie să depuneți un dosar prin care faceți o plângere RATB-ului, deoarece ați fost amendat pe nedrept. În concluzie, trebuie să mergeți la registratură pentru a depune actele necesare. Însă dacă întrebați ce documente trebuie depuse și cum arată plângerea pe care trebuie să o redactați, foarte mici șansele să primiți vreun răspuns. Ori, dacă îl primiți, cu siguranță va fi incomplet și va trebui să faci și alte drumuri pentru a-ți rezolva problema.

Lista actelor ce trebuie depuse în dosar:

- O plângere contravențională motivată, în care să arătați că sancțiunea a fost aplicată greșit, pentru că aveai abonamentul valabil, doar că l-ați uitat acasă (Un model pentru această plângere contravențională aveți mai jos). După această plângere trebuie făcută o copie xerox, deoarece sunt două părți în dosar și plângerea trebuie depusă în dublu exemplare: una pentru judecătorie, una pentru RATB;

- La plângere atașati procesul verbal în original, plus două copii xerox;

- Două copii după carte de identitate;

- Două copii după abonamentul RATB;

- Două copii după bonul fiscal al cardului, în cazul în care l-ați păstrat. Dacă nu, trebuie să vă duceți la Departamentului Comercial RATB, la adresa Calea Șerban Vodă nr.164-168, sector 4, București (ATENȚIE! Pățiții spun că cei de la judecătorie, dar și controlorii, vă vor spune să vă duceți la sediul centrul, de pe  B-dul Dinicu Golescu. Să nu-i ascultați, nu este decât un drum în plus pierdut!), unde cereți un desfășurător care să ateste că aveați abonament valabil în acea perioadă. Și acesta trebuie depus în dublu exemplar. Acest desfășurător sau bonul fiscal este dovada cu ajutorul căreia vă demonstrați nevinovația.

- Dovada achitării taxei judiciare de timbru pentru plângerile contravenționale, în valoare de 20 lei, în original în încă două copii xerox. Această taxă trebuie achitată la primărie, în localitatea unde aveți adresa de pe buletin. Așadar, dacă nu aveți adresa în București, încă un drum în plus de făcut. 

Toate copiile trebuie certificate ca fiind conforme cu originalul. Așadar, pe fiecare copie trebuie să scrieți: "Conform cu originalul", iar apoi semnați.

Dosarul trebuie depus la judecătorie în maxim 15 zile de la data scrisă pe procesul verbal. 

După ce ați depus aceste acte la judecătorie,trebuie să așteptați să vă vină acasă o comunicare. În cazul în care trebuie să depuneți și alte documente, trebuie să faceți acest lucru în maxim 5 zile de la primirea comunicării.

ATENȚIE! Când depuneți alte documente la dosar, trebuie să faceți o cerere în care anunțați că depuneți la dosarul respectiv (să întrebați care este numărul dosarul și să-l notezi undeva) alte acte. 

Trebuie să precizăm că de fiecare dată când depuneți ceva la registratură, trebuie să așteptați, în cel mai bun caz, jumătate de oră la coadă. Așadar, dacă sunteți dispus să pierdeți timpul, să vă loviți de hibele sistemului și să plătiți 20 de lei pe taxa de timbru, anulați amenda la RATB. Dacă nu, plătiți cei 50 de lei.

Procesul se poate judeca în lipsa dumneavoastră și veți fi înștiințat prin poștă care este verdictul. Însă trebuie să precizați în plângere că doriți acest lucru și să depuneți toate actele de mai sus.

MODEL DE PLÂNGERE CONTRAVEȚIONALĂ

Domnule președinte, 

Subsemnata/Subsemnatul (......), domiciliat/ă în (.....), CNP (......) , număr de telefon (.......), în contradictoriu cu RATB cu sediul în București, b-dul Dinicu Golescu nr.1, sector 1, formulez:

PLÂNGERE CONTRAVENȚIONALĂ

împotriva procesului verbal de contravenție, nr. (...), din data de (.....), a cărui anulare o cer.

Motivele plângerii:

Am fost sancționat/ă cu o amendă de 100 de lei pentru faptul că nu aveam bilet de călătorie. În realitate, nu sunt vinovată de săvârșirea faptei deoarece aveam abonamentul valabil, dar îl uitasem acasă în ziua respectivă, motiv pentru care solicit admiterea plângerii și anularea procesului verbal mai sus citat. 

În drept, îmi întemeiez plângerea pe dispozițiile art. 31 și art. 34 din Legea nr. 32/08. 

Probe: înscrisuri.

Anexez copie după procesul verbal, copie după cardul de călătorii, copie după bonul fiscal și copie după CI.

Solicit judecarea cauzei în lipsa subsemnatei.

DATA                                                                                                                                                 SEMNĂTURA

Etichete: amendă RATB, RATB, realitatea

0/3 COMENTARII
victor
13 sep 19:59
+0
VOTURI
-0
poate plangere pt privare de libertate, 3 ani inchisoare
anti manele
08 mai 11:37
+0
VOTURI
-0
Ce anarhie isi iau controlorii cand ii prind! RATB-ul cara zilnic zeci de mii de tigani si pensionari iar controlorii amendeaza fetite de scoala.Sa vezi ce-i alerg cu fiecare ocazie
Cris
08 mai 09:53
+0
VOTURI
-0
Nu-i mai ieftin sa platesti 50 de lei pe loc, cu chitanta, sau 20 de lei spaga la controlor?

Controlorii e si ei oameni, bey!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE