Cum poţi afla GRATUIT, de la un specialist, dacă apartamentul pe care vrei să-l cumperi merită baniiUn arhitect din București a creat o pagină de Facebook pe care oferă, GRATUIT, sfaturi și răspunsuri celor care vor să cumpere un apartament.

Pagina se numește Case strâmbe pe radar și a fost creată în vara anului trecut de Radu Negoiță, absolvent al Facultăţii de Arhitectură din cadrul Universității de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu și, în prezent, asistent universitar în cadrul ei.

Aici, oricine vrea să cumpere un apartament poate să posteze schema acestuia și alte informații pe care le deține, iar specialistul îi spune ce pare să fie în neregulă și dacă locuința de care e interesat merită banii pe care proprietarul îi cere pe ea. Iniţiativa se apropie de 4.000 de like-uri şi peste 250 de apartamente au fost evaluate prin intermediul ei.

Cum funcționează:

Mecanismul e simplu: ai o întrebare referitoare la un apartament, o postezi pe pagină, iar Radu Negoiță îți răspunde, argumentat, printr-o postare publică.

"Oamenii care ȋşi cautǎ locuinţǎ n-au timp sǎ umble pe net şi apoi sǎ ȋnveţe detaliile care fac diferenţa dintre o casǎ bunǎ şi una proastǎ, bine machiatǎ. Au de ţinut zilnic ochii ȋn activitatea care le produce banii de rate. Pagina a devenit popularǎ cȃnd oamenii au ȋnţeles cǎ pot afla foarte repede despre cum ȋi trateazǎ cine le vinde casa. Dacǎ suprafeţele sunt sub limita legalǎ, n-ai nevoie de alte avertizǎri ca sǎ ȋţi dai seama cu cine ai de-a face. Ȋţi vinde zȃmbind un apartament care are livingul mai mic cu 3 metri pătrați decȃt ce cere legea, deci poate a trişat şi la ce nu se vede.", explică Radu Negoiță.

Arhitectul susţine că, din ce a văzut, majoritatea cumpărătorilor sunt "pradă uşoară într-un ocean necunoscut" şi vede din ce în ce mai mulţi oameni păcăliţi de agenţi sau de dezvoltatori.

"Lumea nu ştie la ce sǎ se uite cȃnd semneazǎ contractul ǎla pe 25 de ani. Nu toate apartamentele se pot reconfigura. Vestea bunǎ e cǎ sunt şi unele pe care le poţi transforma ȋn ceva mai bun. La ce fac mǎ ajutǎ mult feed-back-ul dat de cei ce urmǎresc pagina - sunt oameni interesaţi care dau soluţii şi se implicǎ. Suntem comunitate.", povesteşte acesta.

Sfaturi pentru bucureștenii care vor să cumpere un apartament:

"Sǎ se uite ȋn primul rȃnd dacǎ sunt lǎsate lucruri neterminate, ȋţi poţi "citi" dezvoltatorul. Nu iese fum fǎrǎ foc. Ȋn al doilea rȃnd, sǎ ȋşi aleagǎ un apartament bine configurat. Trei, suprafeţele şi orientarea cardinalǎ. Sau sǎ ȋmi trimitǎ mesaj cu planul şi verific şi eu.", explică.

Întrebat de o zonă din Bucureşti pe care s-o recomande, din punct de vedere al raportului calitate preţ, specialistul consideră că trebuie gândit altfel, când vine vorba de alegerea unui apartament:

"Ȋn centru, preţul terenului creşte preţul la metrul pǎtrat construit, dar parcǎ nici ȋn Ferentari nu te-ai muta. Cred cǎ trebuie gȃndit altfel - dacǎ luǎm ȋn calcul distanţa faţǎ de transportul ȋn comun care nu depinde de semafoare, s-ar putea sǎ ieşim mai bine. Nu e rǎu un apartament bine gȃndit lȃngǎ o staţie de metrou. Important e sǎ nu te grǎbeşti cu cumpǎratul, cǎ balta are peşte - vorbeşti cu bǎiatul de la Case strȃmbe pe radar de cȃteva ori pȃnǎ ȋnveţi sǎ eviţi primele ţepe şi ȋţi verifici des hǎrţile de navigaţie urbanǎ.", transmite Radu. 

Un alt îndemn pentru cei interesaţi de o locuinţă: să citească legea.

"Nimeni nu ştie legi pe de rost. Se pot uita pe Google - legea 114/1996 şi Normele de sǎnǎtate şi igienǎ sunt cele mai importante cȃnd vrei casǎ.", adaugă.

Ce crede despre noile proiecte rezidenţiale din Bucureşti:

Arhitectul susţine că noile blocuri private ar putea fi mai bune decât cele construite de stat înainte de 89- dacă legea ar fi pusă în aplicare şi dacă publicul îşi cunoaşte drepturile.

"Calitativ, proiectele rezidenţiale sunt mai puţin previzibile decȃt ȋnainte de 1989, cȃnd erau proiectele-tip. Am scris un articol pentru VICE despre treaba asta.  Dar, pentru cǎ ȋn instituţii fişa postului cuprinde perne, tendinţa generalǎ e de a construi cu ghiotura - mult şi atȃt. Pot sǎ mǎ pronunţ, cǎ am vǎzut destule pȃnǎ acum. Ȋn Bucureşti existǎ şi apartamente fantastice, dar nu prea ajungem la ele noi, cei cu buzunare normale. Clasa de miljloc e servitǎ cu "unt prospeţimea a doua."

Apartamentele "la roşu"- cât de mare e riscul?

Expertul consideră că nu merită să-ţi asumi riscul care vine la pachet cu achiziţionarea unei locuinţe înainte să fie finalizată.

"Poţi rǎmȃne cu el roşu dacǎ dezvoltatorul e de rea credinţǎ sau falimenteazǎ. Mie ȋmi place pe alb. Nu cred cǎ meritǎ jongleria, cǎ tu ai nevoie de el gata - ce nu dai pe mere, dai pe pere sau pe prune: dacǎ nu ȋţi permiţi un apartament gata finisat, nu ȋţi vei permite cele mai bune finisaje şi obiecte sanitare. Constructorul nu iese ȋn pierdere, deci ai de ales ȋntre a monta tu cu vǎru' cada cea mai ieftinǎ sau a lǎsa pe unii de meserie sǎ ţi-o punǎ.", spune acesta.

Cum de sfaturile sunt GRATIS:

"Ȋmi place sǎ cred cǎ fac treabǎ de arhitect şi dacǎ dau sfaturi. Vreau sǎ continui sǎ ofer sfaturi ȋn sistemul ǎsta şi de-acum ȋnainte. Iniţial ȋmi lua puţin din timp - omul ȋmi trimitea planul pe mail, mie ȋmi lua cȃteva minute sǎ rǎspund. Aveam nevoie de genul ǎsta de satisfacţie. Am mulţi colegi foarte talentaţi, dar nu cred cǎ e ȋn regulǎ sǎ-ţi fixezi ca unic scop obţinerea de aplauze pentru cȃte o lucrare reuşitǎ - ştiu ce ȋnseamnǎ proiectarea şi nu zic cǎ asta ar fi uşor. Arhitectura e o meserie periculoasǎ pentru orgoliu. Are efect inflamator.", explică.

De ce se numește Case strâmbe pe radar/ 
De ce se va numi Căsătorie

După cum ne-a explicat, numele vine de la o expresie.

"Case strȃmbe pe radar sunǎ ciudat, ştiu, dar are ceva care ȋn capul meu e logic. Cȃnd nu gǎseşti pe cineva pe care îl cauţi zici cǎ stǎ/zboarǎ sub radar - mi-a plǎcut metafora. Mi-am propus sǎ aduc sub microscop ce e cancerigen ȋn zona rezidenţialelor - adica am abordat bucǎţica la care mǎ pricep eu. Numele se va schimba ȋnsă în Casǎtorie - mi-am dat seama cǎ, de cȃnd i-am dat drumul şi pȃnǎ azi, m-am ocupat acolo cu ceva ȋntre croitorie, caligrafie şi chirurgie reparatorie pe case - am propus şi face-lifturi de cȃteva ori. Pe paginǎ vreau sǎ dau şi soluţii cȃnd am timp - lumea are dreptul sǎ ştie cȃnd, dacǎ şi ȋn ce condiţii se poate recompartimenta apartamentul. Cred cǎ au nevoie de asistenţǎ şi cei care sunt deja proprietari de locuinţe, nu doar cine cautǎ de cumpǎrat", explică.

Cei interesaţi pot apela la arhitect şi pentru vizionări, contra-cost.

"Pot spune cǎ am scǎpat cȃteva familii de nişte zeci de ani de temniţǎ rezidenţialǎ ȋn rate.", conchide.

 

 

Etichete: apartamente Bucureşti, apartamente la rosu, apartamente noi București, case strambe pe radar, radu negoita

0/1 COMENTARII
elena
25 apr 12:05
+0
VOTURI
-0
OFERTA de lucru la domiciliu, in tara sau strainatate ! Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.Part time sau full time, poti castiga din prima luna 100 Euro !!!
Se lucreaza comod, de acasa 2-3 ore pe zi si fiecare isi stabileste programul de lucru!
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.Conditii necesare:
- calculator + internet, cunostinte minime operare
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii trimise prin email.
Se ofera contract legal !
TU CE MAI ASTEPTI?
Daca crezi ca ai aptitudinile necesare trimite un mesaj cu subiectul DETALII la adresa de email: mami_meda@yahoo.com

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h