Cum poți deveni militar voluntar în Armata Română, fără să renunți la serviciuSenatul a aprobat cu o largă majoritate proiectul de lege prin care cetăţenii români, cu domiciliul stabil în România, pot deveni rezervişti voluntari, în baza unui contract individual pe durată determinată şi în anumite condiţii.

Femei militar
Femei militar

Senatul, în acest caz for decizional, a aprobat cu o largă majoritate proiectul de lege privind statutul rezerviştilor voluntari.

Proiectul prevede că cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România pot deveni rezervişti voluntari. Mai exact, legea stabileşte "provenienţa, drepturile şi obligaţiile, modul de recrutare şi selecţie precum şi modul de îndeplinire a serviciului militar de către rezerviştii voluntari", se arată în expunerea de motive a iniţiatorilor.

Vezi aici proiectul de lege

"Prin prezenta lege, stabileşte o sursă sigură pentru constituirea şi pregătirea rezervei umane necesare instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în caz de criză, la mobilizare şi război", se mai precizează în expunere.

Angajații companiilor și ai instituțiilor publice ar urma să își rotunjească venitul ca rezerviști voluntari în armată, dacă vor dori acest lucru, iar firmele la care lucrează vor fi obligate să le păstreze locul de muncă pe durata misiunii în schimbul unor compensații financiare de la stat.

Măsura este prevăzută să fie aplicată din ianuarie 2017. Acum, proiectul a fost înscris pe ordinea de zi a Senatului și este pe punctul de a fi adoptat, după ce a primit avizul Guvernului și al Camerei Deputaților, în 2011.

Proiectul pregătit prevede că orice persoană cu vârsta cuprinsă între 18-55 ani, care îndeplinește baremurile de selecție, poate încheia cu Ministerul Apărării un contract individual pe o durată inițială de minimum 4 ani, prelungit ulterior cu câte 3 ani, prin care se angajează ca, în caz de necesitate, să facă parte din armată.

Pentru a deveni rezervist voluntar nu este necesar ca persoana respectivă să fi făcut armata. După o selecție derulată de Ministerul Apărării, doritorul va urma un program de instrucție și nu va mai putea renunța la statutul de rezervist decât dacă restituie statului banii cheltuiți cu pregătirea sa.

Etichete: armată, militar, rezervă, voluntar

0/1 COMENTARII
Valentin
05 sep 16:01
+0
VOTURI
-0
Salut! As vreau sa ma inrolez in armata,ma poate ajuta cineva,sa imi spuna unde sa ma duc sau cum sa fac?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h