Cum poţi primi gratuit aparate electrocasnice noi, în locul celor vechiBucureştenii care vor să se debaraseze de deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE) şi deşeurile de baterii şi acumulatori (DBA) pot primi gratuit o combină frigorifică, o maşină de spălat rufe, un televizor LED, o tabletă, un aspirator sau un aparat foto, dacă acumulează punctele necesare pentru fiecare dintre cele şase premii puse în joc.

Joi, la intrarea Charles de Gaulle din Parcul Herăstrău, în prezenţa ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, a ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, şi a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, s-a lansat, în premieră naţională, ECOBANCA - Banca ta de reciclare, platforma de puncte de colectare mobile a DEEE-urilor şi DBA-urilor. Această platformă este dotată cu o tehnică avansată de individualizare a deşeurilor predate, care garantează trasabilitatea acestora până la momentul reciclării.

Pentru a-i convinge pe bucureşteni să se debaraseze mai rapid de DEEE-uri şi DBA-uri, iniţiatorii platformei de colectare a deşeurilor - Asociaţia Environ - oferă şase premii, în funcţie de punctele acumulate în urma predării echipamentelor electronice şi electrocasnice vechi. Premiile puse în joc sunt: o combină frigorifică Gorenje, pentru cei care acumulează 1.500 de puncte, o maşină de spălat rufe Gorenje, pentru 1.300 puncte strânse, un televizor LED LG, la 1.000 puncte acumulate, o tabletă Allview, disponibilă pentru 600 puncte, un aspirator LG, oferit pentru 370 puncte acumulate şi un aparat foto Sony, pentru cei care acumulează 300 puncte.

Pentru a vă putea asigura că veţi intra în posesia premiilor trebuie să aveţi mai multe deşeuri electronice şi electrocasnice vechi, în special de dimensiuni mari, şi să chemaţi echipele de colectare la domiciliul dumneavoastră, astfel încât să mai primiţi 30 de puncte în plus. De exemplu, numai pentru aparatul foto trebuie să predaţi, direct de la domiciliu, un frigider, o maşină de spălat rufe, un laptop, un televizor şi un aparat de aer condiţionat.

Punctele primite pentru DEEE-uri şi DBA-uri se strâng într-un carnet de ECOnomii nominal şi netransmisibil. La finalul campaniei, în perioada 15 - 24 decembrie 2013, cei care au acumulat puncte suficiente pot intra în posesia premiilor. Aici puteţi vedea câte puncte puteţi primi pentru fiecare DEEE sau DBA.

 În această săptămână, punctele de colectare mobile a DEEE-urilor şi DBA-urilor vor staţiona în parcarea Primăriei Generale a Capitalei, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Constituţiei. Săptămânal, punctele de colectare a deşeurilor îşi vor schimba localizarea, astfel încât să ajungă în toate cartierele Capitalei. Informaţiile privind amplasarea centrelor mobile de colectare ale Asociaţiei Environ vor fi publicate constant pe site-ul Environ, pe site-ul ECOBANCA şi pe site-ul Primăriei Capitalei.

Acest sistem de colectare a DEEE-urilor are şi o aplicaţie bazată pe coduri QR, ce permite identificarea unică a persoanei care predă echipamentele sau bateriile uzate, calculând în mod automat numărul de puncte acumulate pe carnetul de ECOnomii. Locuitorii Capitalei pot preda deşeurile de echipamente electrice şi de baterii uzate la punctele de colectare care vor staţiona periodic în zone cu trafic intens precum parcuri, parcările supermarketurilor sau parcărilor din centrul oraşului. În cazul echipamentelor de dimensiuni mari, care depăşesc 10 kg, participanţii pot solicita colectarea deşeurilor de la domiciliu. Regulamentul integral al campaniei poate fi consultat aici.

Codaşi la reciclarea deşeurilor electronice şi electrocasnice

România este adesea arătată cu degetul de autorităţile de la Bruxelles pentru că nu reuşeşete să gestioneze mai bine problema colectării selective a deşeurilor, situându-se pe ultimul loc în Uniunea Europeană în funcţie de rata de reciclare, a precizat Andrei Orban, preşedintele Asociaţiei Environ.

"Avem un decalaj foarte mare faţă de celelalte state ale UE. Noi avem o ţintă de deşeuri electronice şi electrocasnice colectate de 4kg pe cap de locuitor, dar în momentul de faţă avem un grad de colectare a DEEE-urilor sub 1kg pe cap de locuitor. Vrem să aducem, împreună cu Primăria Capitalei, aceste centre mobile mai aproape de cetăţeni pentru a creşte rata de colectare. Sper ca exemplul copiilor şi sprijinul pe care îl oferă dascălii, împreună cu noi toţi să fie urmat în aşa fel încât o implicare cât mai mare a cetăţenilor să conducă la rezultatele pe care le aşteptăm. Am solicitat şi Gărzii Naţionale de Mediu să înceapă, la nivel naţional, o tematică de control pe tot ceea ce înseamnă componentă de management integrat al deşeurilor în aşa fel încât să ne atingem ţintele şi, mai ales în ceea ce priveşte transferul de deşeuri menajere de la cetăţeni, să putem avea o conduită prin respectarea standardelor de mediu astfel încât să protejăm mediul şi să-i protejăm pe cetăţeni", a explicat ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb.

"Unul dintre motivele pentru care noi considerăm că nu atingem ţintele europene este legat de monopolul salubrităţii asupra zonelor în care colectează. La nivelul Capitalei, din păcate, ratele de colectare sunt scăzute. Trebuie să facem un efort împreună, pe de o parte companiile responsabile cu reciclarea, pe de altă parte cetăţenii, să nu mai ajungem cu deşeurile la groapă. Aici şi operatorii de salubritate au un rol foarte important", a declarat Ancrei Orban.

Cum funcţionează ECOBANCA - Banca ta de reciclare

Punctele de colectare din cadrul proiectului, care se vor găsi în Capitală, sunt rulote mobile echipate cu o platformă de cântărire a deşeurilor, un monitor cu sistem touch şi o imprimantă pentru emiterea tichetelor cu puncte primite în urma predării deşeurilor. În această săptămână, punctele de colectare mobile a DEEE-urilor şi DBA-urilor vor staţiona în parcarea Primăriei Generale a Capitalei, în Piaţa Victoriei şi în Piaţa Constituţiei. Săptămânal, punctele de colectare a deşeurilor îşi vor schimba localizarea, astfel încât să ajungă în toate cartierele Capitalei. Informaţiile privind amplasarea centrelor mobile de colectare ale Asociaţiei Environ vor fi publicate constant pe site-ul Environ, pe site-ul ECOBANCA şi pe site-ul Primăriei Capitalei.

"Pentru început vom lansa 3 puncte de colectare mobile ECOBANCA şi ne-am propus ca, în funcţie de răspunsul cetăţenilor la această campanie, până la sfârşitul anului să dotăm Capitala cu 20 de astfel de puncte, urmărind crearea unei atitudini proactive a bucureştenilor şi implicarea acestora în proiectele de colectare selectivă şi reciclare a DEEE-urilor şi DBA-urilor. Concomitent, încercăm să potenţăm cantităţile efective de deşeuri colectate contribuind la un parcurs ascendent care să faciliteze atingerea procentului de 50% deşeuri reciclate din totalul de deşeuri menajere generate asigurând o dezvoltare inteligentă şi durabilă a Capitalei, în conformitate cu Strategia Europa 2020 a Uniunii Europene", a declarat Andrei Orban.

Edilul-şef al Capitalei a precizat că a cerut identificarea zonelor în care pot fi amplasate centrele de colectare mobilă a DEEE-urilor şi DBA-urilor, astfel încât acestea să fie cât mai apropiate de locuitorii Capitalei. Printre zonele cu o concentrare mare de blocuri în care se vor afla aceste centre mobile se numără şi cartierele Berceni şi Balta Albă, potrivit lui Oprescu.

Iniţiatorii proiectului ECOBANCA vor ca prin intermediul acestei campanii să crească gradul de conştientizare a pericolului risipirii resurselor naturale şi eliminării necontrolate a deşeurilor şi să încurajeze un comportament responsabil faţă de mediu în rândul locuitorilor Capitalei, favorizând, totodată, îndeplinirea obligaţiilor europene referitoare la prevenirea, reutilizarea, reciclarea, valorificarea şi eliminarea deşeurilor.

Un alt obiectiv al acestui proiect îl reprezintă identificarea trasabilităţii acestui tip de deşeuri pe toată durata de viaţă, de la livrare până la valorificare/eliminare, respectând astfel prevederile europene şi creând un sistem inovator care ajută la testarea comportamentului cetăţenilor pentru a putea îmbunătăţi serviciile oferite acestora.

Etichete: deşeuri electronice, ministrul Educaţiei, ministrul mediului, Primăria Capitalei, Remus Pricopie, Rovana Plumb, Sorin Oprescu

0/1 COMENTARII
Szabo LILIANA
05 iul 14:03
+0
VOTURI
-0
numai bucurestenii pot castiga?in Maramures nu exista astfel de campanii?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE