Cum poţi să fii primar la 16 ani, în BucureştiSectorul 2 din Bucureşti are cel mai tânăr "primar" în funcţie. La doar 16 ani, Claudiu Marius Paşcovici a fost ales în cea mai înaltă funcţie de conducere a Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2, după o campanie electorală aprigă în care pletele care-i cad pe umeri şi spiritul său rebel i-au adus atât avantaje, cât şi dezavantaje: unii profesori l-au "tras de păr" că nu şi-ar putea asuma o astfel de responsabilitate, alţii i-au acordat totuşi ceva mai multă încredere. În prezent, organizaţia ce angrenează toate liceele din Sectorul 2 şi un număr de peste 7.000 de tineri în multiple proiecte extra-curriculare i-au schimbat complet modul de gândire. Proiectele pe care el şi echipa sa le-au pus pe picioare i-au transformat radical percepţia despre viaţa la liceu în Bucureşti, după cum a povestit acesta reporterilor B365.RO. 

În vara lui 2011, Claudiu Marius Paşcovici a fost ales cu majoritate de voturi primar în Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2. Organizaţia pe care o conduce are peste 7.000 de membri din mai mult de 20 de licee din Sectorul 2 şi nu e treabă uşoară, după cum a mărturisit acesta reporterilor B365.RO

"Votaţi un pletos pentru un liceu frumos", a fost sloganul cu care Claudiu Paşcovici, de 16 ani, i-a convins pe colegii de liceu că merită să preia conducerea Parlamentului Local al Tinerilor. Cu părul lung, liceanul a făcut însă o figură frumoasă tuturor. Şi-a pus la punct întrega platformă electorală cu proiecte pe care să le implementeze în şcoli şi a muncit de dimineaţă până seara să le arate şi celorlalţi tineri că viaţa la liceu nu se rezumă doar la stat cu "burta pe carte".

Campania electorală nu a fost însă lipsită de incidente. Cei patru contracandidaţi i-au rupt afişele şi au vorbit vrute şi nevrute despre el. Cu toate acestea, a continuat. "Îmi notam în caiet tot ce vor elevii. La un moment dat am despărţit caietul în două: jumătate proiecte viabile, jumătate neviabile", a explicat Claudiu Paşcovici pentru B365.RO, adăugând că unii i-au cerut să facă lobby pentru a obţine pauze mai lungi între ore, iar alţii au vrut locuri special menajate pentru fumat în curtea liceului.   

"Alegerile se desfăşoară ca în politica mare. Cu strâns de semnături, urne de vot şi votanţi din rândul colegilor de liceu. Asta a fost treabă uşoară. Greul este când dăm drumul la proiecte. Facem tot felul de proiecte în care încercăm să implicăm cât mai mulţi elevi, să îi ţinem ocupaţi în activităţi extra-şcolare ca să nu aibă timp de prostii ori să se uite inutil la televizor", explică Claudiu care a adăugat că, dacă ar putea, ar elimina din grila de programe TV mai multe posturi, îndeosebi cele de manele care "mutilează" limba română. "Dacă asculţi manele cinci minute, nici nu mai ştii să vorbeşti corect şi e păcat", opinează tânărul care apreciază că aceeaşi soartă ar avea şi alte canale media. "Aş interzice Suleyman Magnificul. Le-am zis şi colegilor, puneţi mâna şi citiţi o carte dacă vreţi să învăţaţi de Suleyman Magnificul. La fel aş face şi cu emisiunea În puii mei", se revoltă Claudiu Paşcovici. 

Proiect de suflet: ajutorarea copiilor nevoiaşi

Deşi a fost nevoit să ia contact cu birocraţia din administraţia locală şi s-a "călit" destul de mult, după cum el însuşi recunoaşte, în preajma copiilor a cedat. La fiecare Crăciun, când merge să doneze haine şi jucării strânse în şcoli pentru cei orfani din centrele de plasament "Luminiţa", "Pinocchio" şi "Cireşarii", i se înnoadă lacrimile în barbă, la propriu. "Era un copil care semăna leit cu mine. Avea chiar aceiaşi pantaloni cum aveam şi eu, într-o poză la serbare, când eram mic. Când ne spuneau mami şi tati mi se făcea pielea de găină. Cu greu mă ascundeam să nu vadă că plâng. Campania "De la suflet la suflet" în care îi ajutăm pe cei nevoiaşi este proiectul meu de suflet", a dezvăluit tânărul care a adăugat că apreciază la superlativ promptitudinea cu care colegii de şcoală contribuie la acest proiect. 

Sensibilitatea care îl caracterizează l-a îndemnat să pună bazele unui concurs de artă fotografică, proiect ce s-a derulat la începutul lunii martie, în toate liceele din Sectorul 2. Tema a constituit-o femeia, sub toate formele ei: mamă, soră, prietenă, iubită, colegă. "Mi-a plăcut mult un colaj făcut de o elevă cu fotografii ale străbunicii, bunicii, mamei şi ale ei personal. Practic, a trecut o femeie prin toate vârstele, ceea ce a şi impresionat juriul", a explicat Claudiu. 

Un alt proiect care a stârnit spiritul competiţional în toţi elevii de liceu din Sectorul 2 este "Pe locuri, fiţi gata, filmaţi". Aici, a fost rezumată o zi din viaţa fiecărui liceu, aşa cum se derulează ea. "Au fost şi momente haioase întrucât, la Liceul Traian, profesorul de la catedră - care nu ştia despre ce este vorba - a fost luat prin surprindere de camera video şi i-a zis colegului să iasă afară, moment în care toată clasa a izbucnit în râs", a exemplificat Claudiu. 

Deoarece încurajează atât sportul minţii, cât şi mişcarea, au fost organizate de asemenea mai multe campionate de şah şi de tenis de masă la toate liceele din Sectorul 2, unde concursurile s-au întins de dimineaţa până seara. 

Tânărul primar vrea să elimine sărbătorile "de import"

Naţionalist convins, după cum se declară, primarul din Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2 spune că nu dă doi bani pe sărbătorile "importate" şi încearcă să-i convingă şi pe colegi că St. Valentine's Day este, la noi, Dragobetele şi că Halloween-ul coincide cu Sf. Andrei. "Am organizat o petrecere cu peste 4.500 de elevi într-un club din Capitală şi le-am ţinut predici despre sărbătorile româneşti, având şi imagini cu explicaţii pe LCD-uri. După acest eveniment, mulţi au spus că vor sărbători de-acum în varianta românească", a povestit tânărul. 

Pentru a scoate ce-i mai bun din fiecare, Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2 a organizat şi un fel de "Românii au talent" la Centrul Cultural "Mihai Eminescu" unde chiar s-au descoperit câţiva colegi deosebit de talentaţi. printre care şi o trupă rock cu instrumente. 

La fel de talentaţi s-au dovedit a fi şi colegii care au expus la târgul de artă cu tematică ecologică de la "Clubul Seniorilor" mai multe rochii făcute din sticlă, hârtie igienică şi cartele de metrou sau RATB, dar şi creaţiile de origami care au luat ochii vizitatorilor. Sub genericul "Nu da cu gunoi în viitorul tău", tinerii au expus diverse accesorii originale din produse reciclabile. 

De fiecare dată, câştigătorii competiţiilor au fost recompensaţi cu diverse premii, printre care şi excursii la Azuga. Deşi erau în vacanţă, tinerii nu s-au putut abţine să nu se implice într-un alt proiect eco. "Am luat legătura cu primarul de acolo şi am ecologizat o întreagă zonă plină de gunoaie lăsate de turişti", a detaliat Claudiu Paşcovici. 

După cum apreciază primarul din Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2, un succes răsunător a avut şi Târgul de manuale şcolare unde, la ultima ediţie, din septembrie 2012, au fost vândute peste 10.000 de cărţi. Practic, elevii de clasele a XI-a şi a XII-a au vândut altor colegi manualele de a IX-a şi a X-a, la preţ redus şi şi-au putut cumpăra altele pentru anul în curs. "De exemplu, eu mi-am luat un manual de geografie cu 10 lei de la un coleg, iar în librării costa 25 de lei", a explicat Claudiu. 

Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2 are imn personalizat

Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2 funcţionează din 2005 sub umbrela Primăriei Sectorului 2 şi a schimbat de atunci trei rânduri de primari: Cezar Stancu (mandat 2005 - 2007), Marian Marius Cosmin (mandat 2007 - 2009), Alexandra Dobre (mandat 2009 - 2011) şi în prezent Claudiu Marius Paşcovici, toţi din rândul elevilor de liceu. 

În cadrul Parlamentului liceenilor există 7 comisii (Sport, Drepturi şi Legi, Sănătate şi Asistenţă Socială, Protecţia Mediului, Petrecerea Timpului Liber, Cultură şi Mass-Media şi Promovare), fiecare având propriile atribuţii. Cu o structură ce numără peste 7.000 de membri, Parlamentul şi-a făcut propriul imn: "Suntem tineri şi frumoşi/Şi la muncă generoşi/Când ne punem pe muncit/ N-avem timp nici de iubit".

Ultimele versuri aveau să se adeverească şi în cazul primarului Claudiu Paşcovici care, implicat în organizarea evenimentelor, spune că nu prea mai are timp de viaţa personală. "Când am ajuns la liceu aveam o prietenă însă s-a terminat relaţia de curând tocmai din cauza faptului că nu petreceam suficient timp împreună", explică Claudiu care menţionează că, în schimb, a câştigat destul de multă experienţă, atât ca leader cât şi în organizarea evenimentelor. "Toate aceste activităţi m-au ajutat enorm şi îi sfătuiesc pe toţi să se implice în orice proiect în afara şcolii. Dacă înainte aveam trac când trebuia să vorbesc în public, acum nu mai am nicio problemă în acest sens. Pentru mine, cel mai mare câştig a fost faptul că m-am responsabilizat foarte mult în ceea ce fac şi am învăţat să recunosc când greşesc şi să îndrept lucrurile la timp", a punctat tânărul.

"Nu contează cât de lung am părul, ci contează cât şi cum gândesc"

Proaspăt major, Claudiu Paşcovici susţine că ar intenţiona să intre în politica mare, însă deocamdată vrea să termine liceul şi să intre la facultate la ASE. "Dacă ar fi să aleg un partid, nu aş alege nimic altceva decât UNPR ca domnul primar. Asta chiar dacă Antonescu (n.r. - Crin Antonescu, preşedintele PNL) a intrat şi el cu plete în politică", spune râzând primarul din Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2. Părul lung i-a dat, de multe ori, bătăi de cap mai ales în relaţia cu profesorii care îl voiau tuns scurt. "Directoarea de la Şcoala 49 zicea să mă tund, că o să ajung un pierde-vară. Apoi ea a ajuns inspector şi când ne-am întâlnit ulterior, nici nu-i venea să creadă că eu pot face aceste lucruri chiar dacă am plete", a comentat liceanul luând drept motto celebrele versuri "Nu contează cât de lung am părul, important e cât şi cum gândesc".  

În doar două luni, Claudiu Paşcovici îşi va încheia mandatul de primar şi se pregăteşte să predea ştafeta altor colegi din generaţia sa. "Un sfat pentru viitorul primar ar fi să fie el însuşi, natural. Nu ştiu dacă am făcut bine sau nu, dar eu am refuzat ajutorul celorlalţi dinaintea mea, tocmai pentru a ne dezvolta pe noi înşine. Am vrut să mă dau singur cu capul de pereţi şi... am reuşit", a conchis tânărul. 

Primarul Onţanu: Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2 creează lideri de grup

La fel ca în Franţa, de unde a fost preluată ideea constituirii unui Parlament al Tinerilor, administraţia locală a Sectorului 2 a sprijinit acţiunile derulate de aceasta, mai ales la capitolul financiar. "În ultimii opt ani, am avut mereu alături, ca parteneri de nădejde, membrii Parlamentului Local al Tinerilor Sector 2, în frunte cu primarul lor, cu toţii aleşi democratic, odată la doi ani, din rândul elevilor înscrişi în campania electorală. Cu siguranţă, aceşti tineri m-au ajutat să le înţeleg mai bine problemele şi nevoile şi n-am pregetat să-i susţin moral şi financiar ori de câte ori mi-au cerut sprijinul sau părerea. Dar, în acelaşi timp, am încercat să-mi pun amprenta pe gândirea şi modul cum priveau viaţa pentru că erau, fireşte, pe băncile liceului, la vârsta marilor idealuri", a declarat pentru B365.RO primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu. 

Potrivit edilului, organizaţia ce cuprinde peste 7.000 de elevi de liceu şi-a atins obiectivele, inclusiv în a forma noi lideri, atât în viaţa de zi cu zi, cât şi în politică.  

"Am reuşit, spun eu, să-i transform în tineri care privesc cu încredere înainte, în lideri, în persoane responsabile, dornice să se implice şi să schimbe ceva în munca lor, în ceea ce realizează pentru viitorul lor şi al ţării. Sunt mândru să-i am alături nu numai acum, ci şi pe viitor, ca tineri politicieni sau parlamentari de succes", a conchis Onţanu. 

Etichete: Neculai Onţanu, parlamentari, proiecte, realitatea, Sectorul 2

0/4 COMENTARII
xxl
25 Mar 06:54
+0
VOTURI
-0
Sa speram ca nu seamana cu Ontanu care si-a batut joc de reabilitarea blocului 53 din Pantelimon.
Mario
24 Mar 16:00
+0
VOTURI
-0
de ce are paru ala asa =)))))) ?
Mariana
24 Mar 15:47
+0
VOTURI
-0
Parlamentul Local al Tinerilor Sector 2 este o structura mult mai complexa si de o mai mare avengura fata de celelalte Consilii.In orice caz este bine ca se pune pret pe tineri, pentru ca ei sunt viitorul nostru.
marga
24 Mar 14:10
+0
VOTURI
-0
Se întâmplă asta în majoritatea orașelor din România. Să nu uităm de Consiliile Locale ale Tinerilor, care au scos generații de primari și consilieri locali. Totul se rezumă la exercițiul democratic, până la urmă.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE