Cum poţi să te fereşti de produsele cosmetice CONTRAFĂCUTE. Sfat ANPC cum verifici valabilitateaCosmeticele rămân unele dintre cele mai bine vândute produse, mai ales în perioada sărbătorilor (se apropie cele Pascale), astfel că Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) îi sfătuieşte pe cumpărători să fie atenţi atunci când achiziţionează creme, rujuri, deodorante sau alte spray-uri pentru a nu cădea în plasa celor care vând produse contrafăcute.  

Cum poate fi verificat daca produsele cosmetice sunt in termenul de valabilitate. Anuntul ANPC
Cum poate fi verificat dacă produsele cosmetice sunt în termenul de valabilitate. Anunţul ANPC

Anumite produse, precum cremele, nu au dată de minimă durabilitate ci au inscripţionat un simbol (PAO) constând într-o cutie întredeschisă, pe sau lângă care este menţionată perioada dupa deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă, în luni de zile (6, 12, 24 luni de ex). 

Produsele la care data de minimă durabilitate este mai mare de 30 de luni, atunci aceasta nu se mai menţionează (cazul recipientelor sub presiune cum sunt deodorantele). Cumpărătorii trebuie să citească cu atenţie eticheta şi să ţină cont de orice avertisment pentru evitarea unor probleme ulterioare de sănătate, informează ANPC. 

În plus, clienţii trebuie să examineze cu atenţie eticheta, o calitate proastă a tipăririi poate ascunde o contrafacere. În schimb, unii producători şi importatori "de marcă" au adoptat voluntar personalizarea unor produse cu etichetă - hologramă, pentru securizarea lor şi pentru protejarea mărcii.

ANPC atrage atenţia că orice produs cosmetic trebuie să fie inscripţionat numele sau denumirea producătorului ori a persoanei responsabile cu introducerea pe piaţă, ori al importatorului de produse din afara UE. Majoritatea produselor trebuie să aibă inscripţionată data de minimă durabilitate precedată de expresia " A se folosi preferabil inainte de ", urmată de dată sau de detalii asupra locului de pe ambalaj unde se afla inscripţionată aceasta dată, exprimată fie prin lună şi an, fie prin zi, lună şi an, şi cu cifre arabe. 

Consumatorii au obloigaţia să achizitioneze cosmetice numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţa fiscală), de care vor avea neapărat nevoie în caz de reclamatie; în plus, produsele originale nu se vând în afara lanţurilor de distribuţie cum ar fi tarabele sau persoane fizice "cu sacoşa". 

De asemenea, clienţii trebuie să fie atenţi la preţuri, deoarece preţurile mici propuse sunt dubioase, ele provin cu siguranţă din filiere paralele, avertizează ANPC care susţine că consumatorii ar trebui să verifice şi dacă calitatea ambalajului corespunde valorii produsului întrucât "sunt şanse mari ca un produs zis "de lux", ambalat în pungă de plastic sau intr-o cutie banală, să fie de fapt o contrafacere". 

Etichete: anpc, cosmetice, creme, protecţia consumatorului, ruj, termen de valabilitate

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE