TAXA AUTO din 2012, ilegală. Cum primeşti banii înapoiCurtea de Justiţie a UE a stabilit, la întrebările preliminare a două instanţe româneşti, că TAXA AUTO instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine Articolului 110 al Tratatului de Funcţionare al Uniunii Europene.

TAXA AUTO de primă înmatriculare a fost introdusă de Guvern în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. În ianuarie 2012 a intrat în vigoare o nouă taxă auto, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă culegislaţia în vigoare, scrie româniatv.net.

"Hotărârea vizează TAXA AUTO care a fost stabilită în anul 2012, deci vorbim despre maşinile care au fost înmatriculate în 2012, până în martie 2013. Pentru taxa din 2013 încă nu s-a dat nicio hotărâre. Decizia este general obligatorie, conform Constituţiei României, art. 148, aliniat 2: hotărârile Uniunii Europene, indiferent că este vorba despre Curtea Europeană de Justiţie sau CEDO, sunt obligatorii. Decizia nu mai este acum la interpretarea proprie a instanţelor din România", a precizat avocatul Bogdan Marian Pavel pentru Cuget Liber.

Potrivit acestuia, cei care decid să solicite restituirea taxei achitate în perioada ianuarie 2012 - martie 2013, când a intrat în vigoare timbrul de mediu, ar putea să-şi obţină drepturile în câteva luni. Pentru demararea acţiunii au nevoie de dovada achitării taxei şi de actele maşinii.

TAXA AUTO 2014: CALCULATOR TAXA DE PRIMĂ ÎNMATRICULARE. Potrivit legii aprobate de Parlament, cei care vor sa cumpere o masina inmatriculata in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 trebuie sa plateasca o taxa de poluare calculata in functie de capacitatea cilindrica, vechimea masinii si coeficientul de poluare. Noua taxa auto se aplica atat masinilor inmatriculate aduse din afara, cat si masinilor inmatriculate in Romania inainte de 2007.

CALCULATOR OFICIAL TAXĂ AUTO

În BUCUREŞTI, administrațiile fiscale unde se pot depune documente pentru plata timbrului de mediu pentru autovehicule sunt:

 

TIMBRU DE MEDIU 2014. Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata taxei auto

Autovehiculele dobândite prin partaj nu vor mai fi scutite de la plata timbrului de mediu, noua taxă auto, autorităţile descoperind că sunt maşini second-hand cumpărate din statele Uniunii Europene în coproprietate, dar cumpărătorii fac partajul la notariat asupra maşinii înainte de înmatriculare.

În prezent, autovehiculele dobândite prin partaj sunt exceptate de la plata timbrului de mediu, excepţie care va fi însă eliminată de Guvern prin ordonanţă.

"S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoială, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidat", explică Guvernul în document.

Executivul mai arată că acelaşi mecanism de eludare poate fi folosit şi în cazul autovehiculelor noi, achiziţionate în regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notarială a autovehiculului anterior înmatriculării.

TAXA AUTO 2014: Care sunt formulele de calcul

Iata formulele de calcul in functie de norma de poluare a autoturismului.

TAXA AUTO: Autovehicule Euro 5, Euro 4 sau Euro 3

Suma de plata = [(A x B x(100 - C)]/100, unde:

A = valoarea combinata a emisiilor de CO2, exprimata in grame/km mentionate in Cartea de Identitate a Vehiculului;

B = valoarea timbrului de mediu pentru emisiile poluante, exprimata in Euro/1 gram CO2, prevazuta in anexa nr. 1;

C = cota de reducere a timbrului prevazuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2.

Autovechicule non-Euro, Euro 1 sau Euro 2 si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de CO2:

Suma de plata = [E x D x (100 -C)]/100,

unde:

C = cota de reducere a timbrului prevazuta in coloana nr 2 din Anexa nr 2;

D = cilindreea – capacitatea cilindrica;

E = timbrul de mediu, prevazut in coloana nr. 3 din anexa nr. 3;

Atentie! A doua formula se aplica si pentru autovehiculele din categoria M1 carora le corespund normele de poluare Euro 3, Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 care nu detin omologare europeana de tip si pentru care nu este specificata valoarea combinata a emisiilor de C02.

Exact ca in cazul taxei auto, suma de plata se calculeaza in euro, dar va fi platita in lei, pe baza cursului de schimb valutar stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. In 2013, cursul de schimb valutar utilizat este de 4,5223 lei/euro.

Etichete: calculator taxa auto, ilegal, taxa auto, taxa auto 2012, taxa auto 2014, timbru de mediu

0/1 COMENTARII
Timbru
04 iun 14:27
+0
VOTURI
-0
Calculator timbru de mediu / taxa auto actualizat 2014 http://www.timbru-mediu.ro/

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h