Cum să te ferești de escrocheriile prin telefon și care sunt cele mai folosite metode de înșelăciuneUn adevărat val de înșelăciuni prin telefonul mobil are loc în această perioadă în țara noastră. Care sunt cele mai cunoscute escrocherii și cum să vă feriți de ele, aflați mai jos.

Cum poti lua teapa la ore tarzii
Cum poţi lua ţeapă la ore târzii
Foto: tvblog.ro

În aceste cazuri, infractorii se bazează pe prima reacţie a victimei, în situaţia producerii unui eveniment cu impact emoţional puternic, dar şi pe naivitatea acesteia.

Una din metodele folosite pentru a înşela cu uşurinţă este şi aceea de a se crea o situaţie de panică de către o persoană necunoscută, prin inventarea unui accident rutier în care ar fi implicată o persoană apropiată, iar pentru rezolvarea situaţiei ivite se solicită o sumă de bani reprezentând contravaloarea unor servicii.

În cazul în care primiţi apeluri de la persoane care pretind că sunt prieteni ale unor rude sau conoştinţe şi vă informează că aceştia ar fi implicaţi într-un eveniment rutier, solicitându-vă o sumă de bani pentru a interveni pe lângă un avocat în vederea soluţionării favorabile a cercetării, Poliţia Capitalei vă recomandă:

Verificaţi autenticitatea celor afirmate prin alte căi, respectiv contactarea persoanei în cauză sau a altor persoane (rude, cunoştinţe) ce îţi pot oferi informaţii suplimentare;

Nu depuneţi bani în conturi bancare sau prin servicii de transfer rapid către persoane necunoscute;
Dacă aţi fost victima unei înşelăciuni, apelaţi imediat 112;
Sunaţi imediat la Poliţie şi dacă aţi fost abordat în acest fel, chiar dacă nu aţi trimis banii;
Spuneţi prietenilor şi cunoştinţelor despre acest mod de operare şi sfătuiţi-i să fie precauţi.

Cum acționează escrocii: 

Victimele primesc noaptea ori la ore matinale telefoane de la autorii de înşelăciuni. Aceştia se folosesc de legăturile de afecţiune ale părţii vătămate şi susţin că sunt avocaţi, doctori, prieteni ai "rudei lor din străinătate". Povestesc că  respectiva rudă a avut un accident auto, a produs un accident auto sau a fost arestată. Escrocii cer victimei să trimită o sumă de bani pentru internarea în spital a rudei din străinătate, ori pentru a plăti spitalizarea celui care a fost rănit de rudă sau pentru a plăti serviciile avocatului. Ţinând cont de ora matinală ori târzie, de legătura afectivă, victimele sunt determinate să facă diverse tranzacţii către persoane din afara ţării. Zeci de mii de euro au fost transferati în acest mod.

Poliţiştii au cercetat dacă autorii înşelăciunilor aveau cunoştinţe despre relaţia dintre victimă şi persoana despre care spuneau că are nevoie de ajutor. S-a demonstrat că escrocii nu ştiau nici măcar dacă partea vătămată are rude în străinătate. Ei se foloseau de discuţia telefonică şi, ajutaţi de naivitatea victimei, aflau ce persoane apropiate avea aceasta în afara ţării.

Tipul escrocului

Majoritatea infracţiunilor făcute prin intermediul telefonului sunt efectuate de persoane aflate în stare de arest, care au acces ilegal la telefoane mobile. 

B365.ro a mai prezentat un tip de escrocherie care face apel la "rude din străinătate". Escrocii abordează oameni pe stradă, de regulă bătrâni, şi îi întreabă dacă nu au rude în străinătate. Cum mulţi dintre ei răspund afirmativ, escrocul îşi începe prestaţia. Le spun bătrânilor că au fost trimişi exact de respectiva rudă, i-a căutat special pe stradă şi au un pachet din partea ei. Bătrânul, entuziasmat, îi primeşte în casă. Escrocul îi povesteşte cum e viaţa rudei în străinătate, că se descurcă "aşa cum poate", dar ar mai fi o posibilitate să câştige un ban. Îl roagă pe bătrân să-i dea nişte bani, să cumpere din România câteva produse mai ieftine şi să le vândă acolo mai scumpe. Bătrânul, dorind să-şi ajute ruda, îi dă omului suma cerută. Asta este una dintre tactici. Însă, de cele mai multe ori, escrocii profită pur şi simplu că au intrat la bătrân în casă, îl fac să părăsească încăperea prin diferite pretexte: " îmi aduceţi o sticlă de apă să înlocuim apa de la radiator" - exemplul unui păţit. Bărbatul se duce la baie, umple sticla şi, în timpul acesta, escrocii sustrag obiecte de la el din casă. Mai multe detalii găsiţi AICI.

Etichete: inselaciuni, telefon mobil

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE