Cum se schimbă zona Matache - Gara de Nord. Concurs de soluţii pentru amenajarea zoneiZona Halei Matache şi a Pieţei Matache va fi regenerată urban după mutarea Halei, soluţia de amenajare urmând a fi aleasă de municipalitatea printr-un concurs de arhitectură şi urbanism. În plus, zona va fi transformată, odată cu finalizarea Bulevardului Uranus, prin reorganizarea circulaţiei rutiere şi amenajarea mai multor spaţii verzi. 

ONG-urile argumenteaza ca mutarea Halei Matache este paguboasa atat pentru bugetul Capitalei cat si pentru valoarea sa de patrimoniu
ONG-urile argumentează că mutarea Halei Matache este păguboasă atât pentru bugetul Capitalei cât și pentru valoarea sa de patrimoniu
Foto: B365.ro

Comisia Naţională a Monumentelor Istorice a decis pe 31 ianuarie că Hala Matache va fi mutată cu circa 40 de metri mai în spate faţă de amplasamentul actual, pentru a face loc noului Bulevard Uranus. Drept urmare, odată cu finalizarea lucrărilor la noul bulevard, întreaga zonă va trebui reproiectată urban.

Astfel, se va ţine un concurs de soluţii de arhitectură şi urbanism pentru a alege modul în care va fi organizată zona Pieţei Matache din apropierea Gării de Nord, teritoriu cu valoare istorică, inclusiv viitoarea locaţie a Halei Matache. În cadrul acestui concurs, va fi ales şi implementat proiectul care pune cel mai bine în valoare ţesutul zonei, respectând în acelaşi timp şi reglementările trasate de municipalitate şi de Ministerul Dezvoltării.  Proiectul va restaura atât funcţionalitatea cât şi estetica zonei spaţiului public pietonal descris de noul Bulevard Uranus. Mai exact, zonele avute în vedere pentru reproiectare sunt zona Pieţei Matache şi a pieţei agroalimentare, zona spaţiilor rămase virane după exproprieri şi zona spaţiului public ce rămâne prin reducerea sensului giratoriu din intersecţia Berzei - Mircea Vulcănescu.

În plus, în zonă s-ar putea reorganiza şi traficul rutier. Astfel, profilul Bulevardului Gării de Nord ar fi modificat prin adăugarea unor locuri de parcare pe marginea drumuli. De asemenea, Bulevardul ar putea avea sens unic, circulaţia urmând să se facă în tandem şi pe Calea Griviţei, pe care se va circula tot pe un singur sens, propunere ce a rezultat dintr-un studiu de trafic. Sensul giratoriu din intersecţia Mircea Vulcănescu-Berzei-Bd. Gării de Nord va fi micşorat şi el, urmând a fi încadrat de un aliniament de arbori, urmare a unei decizii de anul trecut a Ministerului Dezvoltării. De asemenea, strada Cameliei ar putea deveni pietonală, potrivit unui PUZ supus astăzi aprobării Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Capitalei, care reglementează şi regimurile de înălţime ale clădirilor din zonă.

Pentru zona Buzești-Berzei-Uranus a mai fost făcut deja un complex proiect de restaurare. În urmă cu un an, un grup de arhitecți voluntari a realizat o soluție alternativă la reamenajarea zonei. Arhitecții propun prin acest proiect reabilitarea Halei Matache și conservarea țesutului istoric al zonei. Mai multe detalii despre acest proiect, alături de ilustrări, puteți viziona în acest material B365.ro și pe portalul arhiforum.

Tronsonul dintre Calea Griviţei şi Dinicu Golescu este ultimul rămas nefinalizat din prima parte a Bulevardului Uranus, cea dintre Piaţa Victoriei şi Bd. Mihail Kogălniceanu. Aici, lucrările au fost întârziate de constroversele iscate în jurul Halei Matache, care ilustrează perfect controversele iscate de Bulevardul Uranus între Primăria Capitalei și organizațiile de protejare a clădirilor cu valoare arhitecturală și a zonelor istorice. Hala Matache Măcelarul, monument istoric construit în la sfârșitul secoului XIX, se află pe traseul propus al Bulevardului Uranus. 

În ultimii ani, între Primăria Capitalei și ONG-uri s-a jucat un ping-pong cu construcția: inițial Primăria a decis demolarea ei și reconstruirea, la câțiva metri mai în spate, pentru a face loc Bulevardului Uranus. Apoi municipalitatea și-a modificat decizia ca urmare a protestelor ONG-urilor și a decis modificarea proiectului bulevardului, ”în formă de pișu' boului”, după cum caracteriza Sorin Oprescu noul proiect, în 2011. În luna septembrie 2012 însă, Primăria s-a sucit din nou și a decis demolarea, care nu a primit însă toate avizele necesare.

De menționat că în timp ce Primăria și ONG-urile "se duelează" pentru viitorul Halei Matache, starea clădirii se degradează pe zi ce trece, fiind prădată de hoții de fier vechi sau de oamenii străzii.

Etichete: bulevardului Buzesti - Berzei - Uranus, Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, Hala Matache, hala matache demolata, hala matache mutata, hala matache va fi mutata, studiu arhitecti voluntari

0/6 COMENTARII
Cristina
22 mar 18:59
+0
VOTURI
-0
răspunsul e simplu-fără haite agresive de maidanezi
DRAGULANESCU NICOLAE
26 feb 17:58
+0
VOTURI
-0
Titlul articolului ar fi trebuit sa fie LA VIITOR si nu LA PREZENT caci pana se vor realiza concursul si demolarea-reconstruirea Halei va trece si anul 2013, probabil si 2014 - asa cum au trecut alti 3 ani de la deschiderea NOCIVULUI SI RUSINOSULUI SANTIER PMB !!!!!!!!... In asteptarea schimbarilor mult discutate si nerealizate
EDILII PMB au decis sa mai faca praf niste bani construind UN ZID CA CEL AL BERLINULUI IN JURUL HALEI! Chiar cred ei ca asa ceva va rezista interlopilor carora nici Politia si nici tribunalele nu le fac fata (sub justificarea "nu prezinta pericol social!") ??????????...DACA NU AVEM BANI, STRANGEM CUREAUA dar NU FACEM CHELTUIELI INUTILE DOAR CA SA INCHIDEM GURA UNORA!!!
Normalitate
21 feb 15:08
+0
VOTURI
-0
IN tarile normale, gandirea unui astfel de spaiu porneste de la oameni, PIETONUL este pe primul loc. Pentru oameni se face totul, Dupa pietoni urmeaza biciclistul, apoi caile separate pentru RATB si la urma masinile. La noi e invers.
Oprescu
21 feb 15:06
+0
VOTURI
-0
Va fi un concurs de atribuire directa.
vlad
21 feb 10:57
+0
VOTURI
-0
Da, o sa se faca un concurs?? :)) Asa cum s-a facut pentru Piata Universitatii??? Si pana la urma doar au pietruit toata piata??? Mor de ras!!! Si in plus, cu ce bani o sa se faca treaba asta??? Ei nu mai au bani sa termine podul Vacaresti si se apuca de altele... Berceniul e blocat, Drumul Taberei e blocat, cred ca doar astea 2 proiecte afecteaza aproape 1 milion de oameni.... si nu le pasa!! Mda poate peste 3 ani la alegeri o sa aiba mai multa memorie oamenii
Gavrila
20 feb 22:47
+0
VOTURI
-0
Dar cine spune ca se va face concurs?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h