Cum se vede Bucureştiul de pe Cathedral Plaza, clădirea de 18 etaje din centrul Capitalei FOTOUn fotograf a urcat pe clădirea Cathedral Plaza şi a captat Bucureştiul de la 75 de metri înălţime, aşa cum se vede de pe impozanta clădire de 18 etaje.

Fotograful Dan Mihai Bălănescu, cel care luna trecută a fotografiat spectaculos munţii Carpaţi de pe hotelul Intercontinental din Bucureşti, a urcat, de această dată, pe controversata clădire Cathedral Plaza de pe  strada Berthelot.

Fotografia a fost publicată duminică şi captează Bucureştiul văzut de la 75 de metri înălţime (complexul de birouri Cathedral Plaza are 18 etaje). Imaginea a strâns peste 500 de like-uri până la publicarea acestei ştiri.

 

Bucuresti la verticala Dan Mihai Balanescu on Cathedral Plaza

Posted by Dan Mihai Balanescu on Sunday, 27 March 2016

Construirea clădirii Cathedral Plaza a fost autorizată de Primaria Sectorului 1 pe 24 februarie 2006. Lucrarile au început în luna martie a aceluiași an și s-au terminat în iunie 2011, după mai multe întreruperi cauzate de litigiile dintre Arhiepiscopia Romano-Catolică București (ARCB) și dezvoltator. ARCB a contestat autorizația susținând că noua construcția afectează imaginea și structura Catedralei Sf. Iosif aflată la mică distanță de viitorul turn de birouri. În iulie 2011, Curtea de Apel Suceava a stabilit irevocabil nulitatea autorizației de construire a imobilului de pe strada Henri Berthelot. Pe 28 iunie 2012, Tribunalul Dâmbovița l-a obligat pe Primarul Municipiului Bucuresti să emită decizia privind desființarea construcției Cathedral Plaza. Sentinta a devenit definitivă și irevocabilă in ianuarie 2013, în urma deciziei Curții de Apel Ploiești. 

Pe 17 septembrie 2013, un executor judecatoresc l-a somat pe primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, sa demoleze turnul de birouri. Oprescu insa a declarat imediat dupa somatie ca a dispus realizarea unei expertize tehnice in vederea stabilirii modalitatilor de desfiintare a constructiei Cathedral Plaza, estimarea costurilor si determinarea impactului asupra cladirilor aflate in vecinatate, insa pentru demolarea cladirii acesta sustine ca este nevoie de inca o sentinta judecatoreasca.

În ianuarie 2015, fostul primar Sorin Oprescu a declarat ca nu demoleaza Cathedral Plaza, deoarece se teme că lucrările vor afecta Catedrala Sfantul Iosif, lângă care se afla turnul de birouri construit ilegal. Fostul edilul spunea atunci ca a mai comandat o expertiza suplimentara, ca sa fie sigur ca lucrurile sunt in ordine si ca va prevedea in bugetul pe 2015 banii necesari demolarii, respectiv 5 milioane lei. 

Intre timp insa, Millenium Building Developement, dezvoltatorul turnului Cathedral Plaza, a cerut instantei sa oblige Primaria Capitalei sa emita o noua autorizatie pentru turnul de birouri, procesul fiind in prezent pe rol.

În martie 2015, Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunțat că a depus la DNA o plângere penală împotriva primarului general de la acea vreme, Sorin Oprescu, a oamenilor de afaceri Dragoș Bîlteanu și Ioannis Papalekas, dar și a unor angajați ai Primăriei Municipiului București. Aceștia erau acuzați de apartenență la un grup infracțional organizat, iar funcționarii publici și de abuz în serviciu, referitor la refuzul de a pune în executare hotărârea judecătorească de desființare a Cathedral Plaza și de a proceda la demolarea imediată a acesteia și la refacerea parcului public existent anterior.

În martie 2016, primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, a declarat că, la acest moment, nu există nicio decizie judecătorească de demolare a Cathedral Plaza, iar proprietarul a solicitat în instanță autorizarea clădirii.  Arhiepiscopia Romano-Catolică de București şi-a exprimat imediat indignarea față de afirmația  primarului interimar, pe care a catalogat-o ''total falsă''.

Etichete: Bucureşti, bucuresti de sus, CAthedral Plaza, clădire, dan mihai balanescu

0/3 COMENTARII
Maximus
29 Mar 10:28
+0
VOTURI
-0
Nu cred ca e hidoasa dar demolarea ei mi se pare imposibil de realizat fara a pune in pericol cladirile din jur.
Putzik Strull
28 Mar 22:28
+0
VOTURI
-0
te referi la catedrala catolica, desigur.
alex
28 Mar 16:27
+0
VOTURI
-0
o cladire hidoasa care nu are ce cauta acolo. Din cate stiu ar fi trebuit demolata.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE