ILEGAL: Cum au ajuns şefii Electrocentrale București la salarii de bancheriDeşi legea interzice acest lucru, şeful Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) - producător de energie termică al RADET- şi-a aprobat salarii care ar stârni interesul chiar şi directorilor din băncile private. 

Cum au ajuns sefii ELCEN la salarii de bancheri
Cum au ajuns şefii ELCEN la salarii de bancheri

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, directorul general al societăţii comerciale Electrocentrale Bucureşti SA (ELCEN) - Dan Şetafn Cetacli- a luat, în anul 2011, un bonus de peste 25.000 de euro, calculat la cursului mediu al BNR din acea perioadă, chiar dacă legea nu permitea plata acestor bani.

În cheltuielile de natură salarială, în sumă de 109.000 lei, considerate ilegale de inspectorii Curţii de Conturi, au fost incluse atât indemnizaţia de membru în Consiliul de Administraţie, indemnizaţia de membru în comisiile de negociere, prima jubiliară la nivelul a 3 salarii brute lunare şi tichetele de masă, informează raportul de control al Curţii de Conturi, "în condiţiile în care, în conformitate cu prevederile OUG nr. 79/2008 privind măsuri economico-financiare la nivelul unor operatori economici, remuneraţia lunară a directorului general stabilită prin contractul de mandat este unica formă de recompensare în bani a activităţii depuse", se menţionează în document. 

Contactaţi de reporterii B365.RO pentru un punct de vedere oficial în legătură cu risipa de bani publici semnalată de Curtea de Conturi, reprezentanţii ELCEN nu au răspuns nici după aproape două săptămâni. Asta deşi secretara ELCEN, Beatrice Ciocoiu, a dat asigurări că va pune la mapa directorului solicitarea formulată, iar telefonic Cetacli nu a putut fi contactat din cauză că se afla într-o delegaţie în Mureş. 

Trebuie precizat faptul că fostul şef al ELCEN, Ion Marcu, a fost schimbat din funcţie în 2010, de către ministrul Economiei de la acea vreme Adriean Videanu, tocmai pentru primele, sporurile şi bonificaţiile date, similar, cu un an în urmă. 

Proiecte plătite cu bani grei, abandonate în fază incipientă

Conform Curţii de Conturi, tot în 2011, compania de stat ce se află în subordinea Ministerului Economiei a dat peste un milion de lei pe proiecte care "au murit încă din faşă", fiind astfel considerate cheltuieli ineficiente, aşa cum sunt proiectele de tipul Green/Brown Field, respectiv proiectul de la Iernut (35 mii lei). "Societatea mixtă înfiinţată nu a funcţionat, fiind dizolvată (radiată) precum şi proiectele de la CET Fântânele şi CET Progresu (988 mii lei) care nu şi-au atins scopul, fiind abandonate înainte de înfiinţarea societăţilor mixte de tip IPP", se specifică în raportul Curţii de Conturi.

Cu toate că proiectele au fost abandonate, cheltuielile ELCEN s-au ţinut lanţ mai ales în privinţa salariilor, după cum au remarcat inspectorii Curţii de Conturi, fiind alocate fonduri considerabile pentru: 

- evaluarea terenului și a mijloacelor fixe (27.000 lei) ce urmau să fie aduse ca aport la capitalul societăţii mixte;

- indemnizaţii acordate membrilor comisiilor de negociere şi secretariatelor tehnice (795.000 lei);

- servicii de consultanţă şi reprezentare. 

Potrivit datelor centralizate de Ministerul de Finanţe, la sfârşitul anului 2011, SC Electrocentrale Bucureşti SA număra 3.100 de angajaţi. În aceeaşi perioadă, compania a raportat o cifră de afaceri de peste 2 miliarde lei şi un profit net de aproximativ 107 milioane lei. 

Etichete: Adriean Videanu, cheltuieli, ELCEN, Ministerul Economiei, realitatea, salarii, sporuri

0/3 COMENTARII
Dima Florea
26 Dec 19:14
+0
VOTURI
-0
Lasati-l pe Cetacli, uitativa la Cretu, cum lea dat inca 2000 lei la salariu, la cei care au incalcat legea, prin refuzul de a munci si a ameninta ca lasa Bucurestiul fara caldura! La puscarie nea Cretule si confiscarea averii! Oare Cretu ce salariu are?
Marin
05 Apr 22:44
+0
VOTURI
-0
Cetacli? omul este mare nu se atinge nimeni de el ,personalul Elcen il are la picioare (prime,tablete etc).... pe ministru il are la degetul mic asa se lauda ( l-a vrajit cu noul sediu).
Vedeti-va de treaba ca este intangibil
Ioan
01 Apr 01:29
+0
VOTURI
-0
In ciuda tuturor celor confirmate de catre Curtea de Conturi acest domn Dan Stefan Cetacli numit in fruntea Elcen de catre Adrian Videanu si-a patrat scaunul cald momindu-i pe cei din USL prin darea in folosinta a cladirii ELCEN ministrului Energiei :)) Felicitari Stimabilului Dan Stefan Cetacli!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE