Cum sună clopotul cel mare din Catedrala Neamului: Se va auzi de la câţiva kilometri distanţă VIDEOClopotul care va răsuna în Catedrala Mântuirii Neamului din Bucureşti este unul dintre cele mai mari clopote suspendate din toate bisericile europene (cu excepţia Rusiei). Clopotul destinat Catedralei Ortodoxe din Bucureşti, de peste 25 de tone, a fost turnat în Austria, la unul din cele mai importante ateliere de profil din Europa, firma Grassmayr din Innsbruck. Sunetul clopotului se va auzi pe o distanţă de câţiva kilometri în Bucureşti, în funcţie de zgomotul de fond. 

Catedrala Mantuirii Neamului
Catedrala Mantuirii Neamului

Campanologul italian, Flavio Zambotto, unul dintre puţinii profesionişti care se ocupă cu proiectarea şi acordarea de clopote pe întreg continentul european, a examinat clopotele cele mai cunoscute din Italia şi Europa: "Colaborarea pentru crearea clopotului destinat Catedralei din Bucureşti este cea mai mare realizare profesională a mea până în acest moment. Fiecare clopot are povestea şi sunetul său. Sunt clopote care au un sunet ce "deranjează" într-un fel urechea. Sunt şi altele, unice, fiecare în felul său, care au un sunet pur, divin. Există clopote vechi de sute de ani pe care le-am restaurat şi le-am acordat. Aşa am avut ocazia să constat că meşterii clopotari aveau o tehnică extraordinară, sub multe aspecte neschimbată până în ziua de azi.

Am avut onoarea să lucrez la acordarea unor clopote faimoase, cum ar fi unul din cele mai vechi din Italia - Campana della Rota - în Vatican, creat în 1215. Fiecare clopot pe care îl acordez e ca un fiu pentru mine şi toate reprezintă ceva special. Cel al Catedralei române este însă cu totul deosebit: are un sunet divin. A fost emoţionant să-l aud prima oară: puternic, profund, lung. E un sunet care te îmbrăţişează, te marchează", a spus Flavio Zambotto. 

Primul dintre cele şase clopote de la Catedrala Mântuirii Neamului şi cel mai mare, având 25 de tone, 3,3 metri înălţime şi tot atâţia metri în lăţime, care va avea o viaţă de peste 400 de ani, a fost turnat la Innsbruck, în Austria, a declarat, duminică, părintele Nicolae Crîngaşu, consilier patriarhal.

Sunetul unic al clopotului se datorează în primul rând calităţii materialului folosit - un aliaj de bronz cu o puritate de 99,99% - dar şi dimensiunii: cu cât este mai mare, cu atât sunetul este mai grav.

Vestea despre turnarea unui clopot de o asemenea calitate şi dimensiune s-a răspândit printre pasionaţii de clopote de pe întreg continentul. "Suntem martori la un eveniment istoric", e doar un mesaj postat pe reţelele de socializare. În ziua în care fabrica a permis accesul publicului, doar din Italia au venit peste 100 de vizitatori să vadă şi să audă clopotul.

"Câteva sute de persoane au admirat şi au ascultat clopotul în prima zi de deschidere; el a fost făcut să vibreze la fiecare oră, prin lovire din exterior. Majoritatea au încercat să surprindă momentul cu camera de filmat sau cu smartphone-ul, dar nimeni nu a reuşit să capteze sunetul real. Ceea ce au auzit cu urechile lor, mi-au spus că e cu totul altceva faţă de ce au reuşit să înregistreze. Este o explicaţie tehnică, de fond. Un microfon standard nu poate prinde decât jumătate din frecvenţele joase ale clopotului. Acelaşi lucru şi la redarea sunetului: abia dacă se aud jumătate din vibraţii. Chiar dacă am vorbi, ipotetic, de o înregistrare bună, ar trebui să avem un echipament cu totul special, cu cel puţin un subwoofer", a explicat Flavio Zambotto.

De altfel, adaugă expertul italian, "calitatea şi puritatea sunetului nu depind de parametri subiectivi, ci sunt măsurabile şi pot fi comparate. După turnarea clopotului am făcut toate testele şi măsurătorile prevăzute, iar rezultatul a fost unul excepţional, cu o toleranţă de 0 (zero)%! Nu a fost deloc uşoară obţinerea unui asemenea rezultat, ţinând cont, mai ales, de dimensiunea clopotului. Rezultatul se datorează şi muncii în echipă şi colaborării armonioase, în special între cei doi fraţi ingineri Grassmayr, a treia generaţie de proprietari ai fabricii".

Până unde se va auzi clopotul Catedralei?

"Depinde foarte mult de factorii externi. Celebrul clopot din San Marco se putea auzi de la o depărtare de 40 de km, se spune. Dar, în urma cu sute de ani, nu era o poluare acustică asemenea lumii de azi iar condiţiile geografice, prezenţa unei suprafeţe de apă, au putut contribui la crearea legendei. Deci nu putem spune cu exactitate. Însă cu siguranţă se va auzi la kilometri depărtare şi sunetul profund, lung, va fi cu siguranţă inconfundabil", scrie Hotnews. 

Etichete: Catedrala Mântuirii Neamului, clopot, clopot catedrala manturii neamului, LUCRARI CATEDRALA MANTUIRII NEAMULUI

0/5 COMENTARII
ALEX47
05 Apr 22:38
+0
VOTURI
-0
se zice ca "latra cainii in Giurgiu" si se aude ....dar va dati seama cum va fi cand va bate "clopotul" la 40 km de catedrala ...???
s-a gandit cineva la aceasta ??
cred ca numai "cei ai bisericii" , care nu locuiesc la mai aproape de 40 de km de Bucuresti ...
Lupsa
04 Apr 14:54
+0
VOTURI
-0
Oferta excelenta in anul 2017. Minim 491,52 euro. Nu trebuie sa aveti experienta. Asiguram instruire GRATIS la distanta si online. Cerinte: cunostinte minime de utilizare a calculatorului (word, pdf, email, internet), seriozitate, lucru 2 ore pe zi, in timpul liber. Oferim seriozitate si un mediu excelent de lucru. Pentru a aplica și dvs la aceasta oferta, trimiteti mesajul APLIC la una dintre adresele de email ale departamentului de informatii:onlineproiect86@gmail.com
dfgfd
04 Apr 00:22
+0
VOTURI
-0
25 de tone de fer mancatas... daca dai cu barosu, se sparge bos? sa fie primit!
Anton C.
03 Apr 18:32
+0
VOTURI
-0
Daca am inteles bine, acum urmeaza sa construim si Moscheea Mantuirii Neamurilor. Apoi si Sinagoga Mantuirii Neamului Ales. Toate acestea urmeaza sa fie activate de Laserul Mantuirii, de la Magurele!
Fox
03 Apr 17:58
+0
VOTURI
-0
Puteau sa zica si ca o sa reziste 1000 de ani!!! :)) Pe cine sa mai tragi la raspundere peste hai sa nu zicem 400 de ani ci 200 cand si daca o sa crape intre timp? Texte si povesti de aburit credulii!

Si abia astept reclamatiile tuturor babelor si mosilor care o sa tipe ca le tremura geamurile cand trag popii clopotele sa vina lumea la slujba sa marce banii in cutia/tava milei!!!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE