Cum sunt umilite persoanele cu handicap din Sectorul 6: cartelele de metrou, date cu întârzierePersoanele cu dizabilităţi din Sectorul 6 susţin că sunt umilite lună de lună de administraţia locală, condusă de liberalul Rareş Mănescu. Astfel, în loc să primească în timp util cartelele de metrou pentru a se putea deplasa cu uşurinţă acolo unde au nevoie, tichetele de călătorie sunt distribuite chiar şi cu o întârziere de peste două săptămâni. Primăria are o explicaţie cel puţin ilară. 

Cum sunt umilite persoanele cu handicap din Sectorul 6: cartelele de metrou, date cu intarziere (Foto b365.ro)
Cum sunt umilite persoanele cu handicap din Sectorul 6: cartelele de metrou, date cu întârziere (Foto b365.ro)

"Avem o mare problemă noi, cei care suntem cu grad de handicap din Sectorul 6, condus de un primar care nu face nimic pentru noi. De aproape o lună de zile nu ni s-au dat cartelele de metrou. Am sunat acum şi mi s-a spus că nu sunt bani şi să mai încerc peste o săptămână sau două", s-a plâns reporterilor B365.ro , în urmă cu o săptămână, Nicolae Niţu, una dintre persoanele cu dizabilităţi din Sectorul 6 care aşteaptă şi acum să primească tichetele de călătorie cu metroul. 

În aceeaşi situaţie se regăsesc însă şi alte categorii de persoane, respectiv însoţitorii persoanelor cu handicap, precum şi asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav, ceea ce înseamnă aproximativ 8.500 de persoane, în total. 

De ce întârzie Primăria Sector 6 să distribuie cartelele de metrou pentru persoanele cu handicap

Contactaţi de reporterii B365.ro, reprezentanţii administraţiei locale Sector 6, respectiv Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) recunosc că există întârzieri în distribuirea titlurilor de călătorie cu metroul şi au o explicaţie cel puţin ilară, care nu se susţine în realitate.

"În funcţie de opţiunile persoanelor îndreptăţite, DGASPC Sector 6 eliberează atât abonamente RATB cât şi cartele lunare de metrou. În ceea ce priveşte asigurarea cartelelor de metrou există unele întârzieri, cauzate de fiecare dată de creşterile importante şi succesive de preţuri, pe care aceste cartele le-au înregistrat, întârzierile fiind remediate în cel mai scurt timp. Asigurăm cetăţenii interesaţi că Primăria Sectorului 6 depune toate eforturile pentru a asigura toate drepturile şi facilităţile pe care acestea sunt îndreptăţite să le primească", precizează DGASPC Sector 6 într-un răspuns formulat la solicitarea B365.ro. 

Trebuie precizat însă faptul că Metrorex a scumpit ultima dată în luna martie 2015 călătoria cu metroul. Până atunci, ultima modificare de preţ a titlurilor de călătorie cu metroul au avut loc în august 2012, deci în urmă cu aproape doi ani şi jumătate. 

Regăsiţi mai jos evoluţia preţului cartelelor de metrou: 

- pe 28 martie 2015 a fost eliminat abonamentul cu 62 de călătorii. Atunci, prețul unei cartele cu două călătorii cu metroul a crescut de la 4 lei la 5 lei. Cartela cu 10 călătorii s-a scumpit de la 15 lei la 20 lei. Un abonament lunar nelimitat a devenit 70 lei, faţă de 60 lei, anterior datei de 28 martie 2015. Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătoriia urcatde la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zia crescut de la 6 lei la 8 lei.

- pe 4 august 2012, s-au mai scumpit călătoriile cu metroul, cu excepţia tarifelor practicate la cartela cu 2 călătorii (4 lei) şi la abonamentul de o zi (6 lei). Atunci, preţul cartelei cu 10 călătorii a crescut de la 10 lei la 15 lei, abonamentul săptămânal cu număr nelimitat de călătorii s-a scumpit de la 15 lei la 20 lei, iar cel lunar cu număr nelimitat de călăatorii de la 50 lei la 60 lei. Abonamentul lunar cu 62 de călătorii s-a scumpit de la 35 de lei la 50 de lei. 

8.500 de persoane cu handicap aşteaptă să primească cartelele de călătorie de la Primăria Sectorului 6

La nivelul Sectorului 6, numărul persoanelor cu handicap care au dreptul la transport urban în comun gratuit este de 8.500, informează DGASPC Sector 6. 

Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, în cursul zilei de luni - 20 iulie 2015, ar urma să fie reluată distribuirea cartelelor de metrou către persoanele cu handicap. "DGASPC Sector 6 a efectuat plata către Metrorex în vederea achiziţionării cartelelor. Începând de luni, 20 iulie 2015, acestea vor fi livrate
beneficiarilor de la sediul din str. Floare Roşie 7A", anunţă Primăria Sectorului 6 într-un răspuns pentru B365.ro. 

"În conformitate cu prevederile art. 23 din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele cu handicap grav şi accentuat beneficiază de gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul, de aceste prevederi beneficiind şi însoţitorii persoanelor cu handicap grav în prezenţa acestora, însoţitorii copiilorcu handicap accentuat, în prezenţa acestora, însoţitorii adulţilor cu handicap auditiv şi mintal accentuat, în prezenţa acestora pe baza anchetei sociale, asistenţii personali ai persoanelor cu handicap grav, precum şi asistenţii personali profesionişti ai persoanelor cu handicap grav sau accentuat. Sumele aferentedreptului prevăzut mai sus se asigură din bugelele locale, iar modalitatea deacordare a gratuităţii şi cuantumul acesteia se stabilesc prin hotărâre aconsiliilor locale. În prezent, la nivelul Sectorului 6, suportarea din bugetullocal a gratuităţii privind transportul în comun de suprafaţă şi cu metroul pentru categoriile de persoane sus menţionate este reglementată prin Hotărârea Consiliului Local al Sectorului 6 nr. 03/27.01.2011", precizează oficialii DGASPC Sector 6. 

Etichete: cartele metrou, intarziere cartele metrou, Metrorex, persoane cu handicap, rareş mănescu, Sectorul 6

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE