Cum vor să-i scape câţiva senatori PSD pe corupţi de cătuşe, de arest şi de mandatul de aducereCativa senatori PSD pregatesc modificarea Codului de Procedura Penala astfel incat un politician cercetat pentru coruptie sa nu mai poate fi incatusat, arestat sau adus cu mandat, ci maxim anchetat sub arest la domiciliu. Mai mult, acestia propun introducerea unei noi institutii juridice, "arest sever", aceasta masura urmand a se aplica doar impotriva celor care comit infractiuni contra vietii, prin care s-au cauzat vatamarea corporala sau moartea unei persoane, infractiuni de trafic de stupefiante, trafic de arme, acte de terorism etc, faptele de coruptie fiind eliminate de la enumerare. 

Senatul dezbate miercuri a doua cerere DNA pentru arestarea lui Darius Valcov
Senatul dezbate miercuri a doua cerere DNA pentru arestarea lui Darius Vâlcov
Foto: ampress.ro

HotNews.ro a intrat in posesia propunerilor de modificare a Codului de Procedura Penala elaborate deja intr-un proiect de lege. Proiectul de lege prevede intai de toate modificarea legii 135/ 2010 privind Codul de Procedura penala si nu a fost depus inca in Parlament.

Modificarile incep cu articolul 202, referitor la "scopul, conditiile generale de aplicare si categoriile masurilor preventive."

Potrivit initiatorilor, arestarea preventiva se dispune in urmatoarele doua forme: arestul la domiciliu sau arestul sever. Acesta din urma, arestestul sever, este un concept nou introdus, care nu exista in vechiul Cod de Procedura Penala.

La art. 208, se introduc doua alineate noi, avand urmatorul cuprins:

"(5) Inculpatul fata de care s-a dispus una din masurile prevazute la art 202 alin (4) lit. a), d) si e), nu este incatusat in nici o imprejurare, cu exceptia celor cercetati pentru infractiuni comise prin acte de violenta, a celor care s-au sustras urmaririi penale, precum si a inculpatilor care s-au opus masurii dispuse.

(6) Masurile luate fata de inculpatul retinut ori arestat, in vederea deplasarii in spatiul public, trebuie sa fie proportionale cu pericolul concret pentru ordinea publica aperciat potrivit art. 223".

Proiect de la Lege pentru Modificarea legii nr. 135/2010 privind Codul de Procedura Penala

O alta modificare vizeaza eliminarea posibilitatii de a dispune arestul la domiciliu pe baza gradului de pericol al infractiunii. Astfel, se propune modificarea art 218, alineatul doi, care elimina "gradul de pericol al infractiunii".

In noua forma, a articolului 218 alinieatul 2 are urmatorul cuprins: "Aprecierea indeplinirii conditiilor prevazute la alin (1) se face tinandu-se seama de (gradul de pericol al infractiunii se elimina) scopul masurii, de sanatatea, varsta, situatia familiala si alte circumstante personale ale inculpatului".

Initiatorii proiectului de modificare a Codului penal doresc sa dea posibilitatea inculpatilor sa-si aleaga locul unde doresc sa mearga in arest la domiciliu.

Astfel, la art.221 se introduce un alineat nou cu urmatorul cuprins:

"In cazul in care inculpatul locuieste, cu caracter permanent, intr-o alta locuinta decat cea declarata ca domiciliu, la cererea inculpatului, instanta poate dispune ca arestul preventiv la domiciliu sa se aplica in respectiva locuinta".

Pe de alta parte, senatorii PSD care au initiat proiectul de lege prevad conditiile si cazurile de "arest sever". Astfel, la articolul 223 se introduce noi alineate care prevad faptul ca masura poate fi luata in mai multe situatii, insa din enumerarea lor dispare ca prin farmec infractiune de coruptie.

Mai mult pe HotNews.ro.

Etichete: arest, arest preventiv, cătuşe, corupţie, psd, senator

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE