Cum vor scăpa de sărăcie peste 500.000 de români, în 4 ani. Planul GuvernuluiPachetul pentru combaterea sărăciei a fost prezentat miercuri, pe scurt, în cadrul şedinţei de Guvern. Premierul Dacian Cioloş a explicat că pachetul cuprinde 47 de obiective până în 2020. Până atunci, conform planul, numărul persoanelor aflate în risc de săracie ar trebui să scadă cu cel puţin 580.000 persoane.

Ce implica noul pachet anti-saracie al Guvernului: 580.000 de romani scapa de saracie in 4 ani
Ce implică noul pachet anti-sărăcie al Guvernului: 580.000 de români scapă de sărăcie în 4 ani
Foto: gov.ro

Pachetul naţional anti-sărăcie a fost prezentat miercuri, în cadrul şedinţei de Guvern, urmând ca săptămâna viitoare să fie prezentat într-un eveniment de consultare publică, după cum a anunţat consilierul de stat Cristian Ghinea.

Ce presupune:

Click pe imagini pentru marire

Dacian Cioloş a explicat, la începutul şedinţei de Guvern, ce presupune acest pachet. Principalele declaraţii ale premierului:

"Este o schemă integrată, care este organizată pe etape din viaţă, în aşa fel încât să putem oferi un fel de plasă de siguranţă pentru cei supuşi riscului de sărăcie indiferent de vârstă, pornind de la naştere şi până la sfârşitul vieţii. Astfel, la vârsta preşcolară, obiectivul este să completăm programul naţional "Fiecare copil în grădiniţă" cu câteva măsuri care să ajute la achiziţia de rechizite, îmbrăcăminte, vitamine.

Totodată, la naştere să asigurăm, dincolo de un sprijin pentru screening medical, vaccinuri, să ne asigurăm că toţi copiii pot primi identitate, mai ales sunt cazuri de copii unde familiile nu au domiciliu fix, precis, şi, din acest motiv, sunt copii care rămân fără identitate şi care sunt excluşi apoi întregului sistem de sprijin şi ne gândim să venim aici cu câteva soluţii. La vârsta şcolară să reducem abandonul şcolar.

Să extindem tot cu bani europeni programele "A doua șansă" şi aici ne gândim să extindem câteva programe care sunt localizate doar în câteva regiuni acum, cum este programul "Teach for Romania" sau programul "Învăţător pentru România" sau programul "Caravana medicală la sate", ambele programe dezvoltate de tineri români, în multe cazuri care au studiat în străinătate, care s-au întors în ţară şi care, dincolo de meseria pe care o au, au dezvoltat organizaţii neguvernamentale şi astfel de acţiuni care s-au dovedit eficiente şi pe care am vrea să le generalizăm.

Apoi, pentru tinerii care au abnadonat şcoala şi care nu au şanse la un loc de muncă, aici ne gândim să venim cu o abordare proactivă din partea Agenţiei de Ocupare, să dezvoltăm programe de asistenţă care să îi caute pe aceşti tineri şi să îi ajute să se integreze din punct de vedere profesional sau, prin extinderea programului "A doua şansă la şcoală" să poată să poată să-și continue şcoala. Pentru cei mai în vârstă, ne gândim la câteva idei care să promoveze îmbătrânirea activă şi, mai ales, recunoaşterea de către stat a unor eforturi pe care de multe ori persoanele în vârstă le fac la nivel social.

Ne gândim astfel la un program numit "Bunicii comunităţii", în aşa fel încât astfel de persoane care sunt diponibile să îngrijească copii să poată să o facă într-un cadru organizat."

Etichete: dacian ciolos, Guvern, sărăcie

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE